• Heineken-ontvoerder trekt onthullend boek terug
  Heineken-ontvoerder trekt onthullend boek terug

  Jan Boellaard, naast Cor van Hout, Frans Meijer en Willem Holleeder een van de ontvoerders van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in 1983, zou op 23 november met een boek komen. Wij willen gangster worden zou zijn volledige bekentenis zijn over de jaren vóór de Heineken-ontvoering, waarin hij bij vele (gewelddadige) overvallen betrokken was. Het boek, het eerste in een tweeluik, werd enige weken geleden aangekondigd door uitgeverij Lebowski. Boellaard trekt zich nu echter terug, zo meldt Lebowski in een kort persbericht. 'Ik wil de vuile was niet buiten hangen', zegt Boellaard daarin. Naar de reden dat hij zo op het laatste moment van publicatie afziet, blijft het gissen. Dreiging van (toenmalige) kompanen of het voorbereiden van schadevergoedingsprocedures door slachtoffers van destijds worden als mogelijke oorzaken geopperd. 

  6 november 2019
 • Nederlandse boekenapp in top 5 bestverkochte apps wereldwijd
  Nederlandse boekenapp in top 5 bestverkochte apps wereldwijd

  Afgelopen week maakte Apple de lijst met de beste en meest populaire apps van 2019 bekend. De zeer populaire app ‘The Wonder Weeks’ – die aansluit bij de bekende boeken van Oei, ik groei! – staat op nummer 4 in de top tien van meest populaire betaalde apps van 2019. De app wordt door gebruikers gemiddeld gewaardeerd met vijf sterren. 

  Oei, ik groei! is een van de bekendste ouderboeken ter wereld en is vertaald in meer dan 25 landen. De app van Oei, ik groei!, ‘The Wonder Weeks’, is een gepersonaliseerde app met een wekelijkse kalender waarin je de ontwikkeling van je baby stap voor stap kunt volgen, met de sprongetjes en mijlpalen. De app, die werd gelanceerd in 2015, is al jaren een van de populairste apps voor jonge ouders.

  12 december 2019
 • Herman Finkers bestverkochte titel allertijden bij Boekhandel Broekhuis
  Herman Finkers bestverkochte titel allertijden bij Boekhandel Broekhuis

  De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door van Herman Finkers is met een recordverkoop van 6500 exemplaren uitgeroepen als het best verkochte boek aller tijden in de 151-jarige geschiedenis van Boekhandel Broekhuis. De titel heeft in de loop der jaren een aantal edities gehad, waaronder een exclusieve editie voor Boekhandel Broekhuis. De nieuw verschenen jubileum-editie ter gelegenheid van Finkers' 65e verjaardag bevat bijna 80 pagina's extra tekst, waaronder de oudejaarsconference 2015 en een essay over de door hem bewonderde Gerard Reve. Het boek is gesigneerd te verkrijgen in de Broekhuiswinkels te Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal.

  12 december 2019
 • Ambo|Anthos verzorgt spannende verhalen op de radio
  Ambo|Anthos verzorgt spannende verhalen op de radio

  Onder de titel ‘Luister en huiver’ zijn in het VPRO radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ vanaf donderdag 19 december 8 nachten lang 8 korte, spannende verhalen te horen van bekende Nederlandse misdaadauteurs. Onder meer Loes den Hollander, Jeroen Windmeijer, Nicolet Steemers en Charles den Tex schreven speciaal voor het project een kort verhaal. ‘Luister en huiver’ is een coproductie van de Auteursbond (sectie misdaadauteurs), het VPRO radioprogramma Nooit Meer Slapen en uitgeverij Ambo Anthos. Het project is een initiatief van thrillerauteur Michael Berg. Een tweede serie Luister-en-huiver-verhalen staat ook al in de planning; acht misdaadauteurs werken ondertussen aan nieuwe, spannende verhalen die in mei/juni 2020 te horen zullen zijn. De verhalen zijn vanaf 19 december te horen, steeds na het nieuws van 01.00 uur.

  Piet van Riele, uitgever bij Ambo Anthos, zegt in het persbericht: ‘We brengen onze boeken in zoveel mogelijk vormen op de markt en verkennen alle mogelijkheden om lezers te bereiken. Dit initiatief is daar een perfect voorbeeld van.’ Na afloop van de radio-uitzendingen brengt Ambo Anthos in januari 2020 de luister-en-huiver-verhalen uit als audioboek en als ebook.

  12 december 2019
 • Karakter Uitgevers krijgt ook in hoger beroep Max Verstappen gelijk
  Karakter Uitgevers krijgt ook in hoger beroep Max Verstappen gelijk

  Nadat de rechter twee jaar geleden alle vorderingen van Max Verstappen omtrent het boek Max afwees, deed het Hof dat nu weer. Verstappen eiste dat Karakter Uitgevers de 'ongeautoriseerde biografie' uit de handel zou halen, omdat zijn portretrecht erin geschonden zou worden. Het door journalist André Hoogeboom geschreven boek verscheen in 2016 en kwam tot stand zonder toestemming en medewerking van Verstappen. De erin afgebeelde foto's, door Karakter aangekocht bij het ANP, zouden Verstappen commercieel belang in het boek geven. Bij de rechtbank eiste Verstappen een verkoopstop op het boek en een schadevergoeding. De rechtbank Amsterdam oordeelde echter al dat Karakters aanbod van 10% van de netto-opbrengst van het boek redelijk is, en in hoger beroep is dit vonnis nu bekrachtigd. In januari verscheen er nog een nieuwe druk van het boek, waarin ook het seizoen 2018 aan bod komt. 

  11 december 2019
 • Scheltema ongeschonden uit drama Hudson’s Bay
  Scheltema ongeschonden uit drama Hudson’s Bay

  Terwijl de claims en rechtszaken als gevolg van het vertrek van het Canadese warenhuis Hudson’s Bay de krantenkolommen vullen, blijkt boekenleverancier Scheltema ongeschonden uit de strijd te komen. ‘Hudson’s Bay komt haar verplichtingen keurig na en betaalt alle openstaande facturen’ zegt Scheltema-directeur Harold Zwaal. ‘Ook de boeken in de winkels zijn bijna allemaal opgeruimd of teruggehaald. In Amsterdam verkopen wij de laatste restanten. Veel is al terug naar de uitgevers.’ Eerder zei Zwaal dat een vertrek van de keten geen significante gevolgen voor de omzet zou hebben.

  11 december 2019
 • Utrechtse literatuurprijzen voor Chimamanda Ngozi Adichie, Maxim Februari, Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden
  Utrechtse literatuurprijzen voor Chimamanda Ngozi Adichie, Maxim Februari, Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden

  De eerste Belle van Zuylenring is toegekend aan de Nigeriaanse schrijver Chimamanda Ngozi Adichie. De ring is een nieuwe internationale ereprijs, ingesteld door het ILFU International Literature Festival Utrecht in samenwerking met de gemeente Utrecht voor schrijvers die in hun werk op een nadrukkelijke en relevante wijze reflecteren op de hedendaagse maatschappij. Daarnaast kent het college van burgemeester en wethouders van Utrecht de C.C.S. Croneprijs 2019 toe aan Maxim Februari. De C.C.S. Cronestipendia voor beloftevolle Utrechtse auteurs gaan dit jaar naar Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden. Utrecht is sinds 2017 een UNESCO City of Literature.

  De uitreiking van de literaire prijzen vindt plaats op zaterdagmiddag 11 januari door wethouder Cultuur Anke Klein.

  Chimamanda Ngozi Adichie. Foto: © Wani Olatunde

  11 december 2019
 • De groei van Black Friday stagneert
  De groei van Black Friday stagneert

  De groei van Black Friday stagneert. Winkelcentra trokken op vrijdag 29 november 45% meer bezoekers dan op een gewone vrijdag dit jaar. Vorig jaar was de plus 46%. Dat blijkt uit metingen van PFM Footfall Intelligence. Ook de zaterdag na Black Friday was drukker dan normaal: 13%. Dit percentage daalt echter al jaren gestaag. In 2017 en 2018 was het 14%. Wel blijken retailers al veel eerder met kortingen te stunten, blijkt uit gegevens van Pricewatch van techconsumentensite Tweakers. Al sinds het weekend voor Black Friday werd er door partijen als Coolblue en Bol.com gestunt met electronica.

  10 december 2019
 • Top 3 boekhandels volgens reviews Telefoonboek.nl
  Top 3 boekhandels volgens reviews Telefoonboek.nl

  Ondernemersportaal Places.nl onderzocht de klattevredenheid over boekhandels aan de hand van reviews die over boekhandels werden geplaatst op Telefoonboek.nl. Op Telefoonboek.nl staan 2.414 verschillende boekhandels geregistreerd. Bezoekers hebben hun ervaring met deze bedrijven gedeeld. In totaal zijn er 1.250 beoordelingen over boekwinkels achtergelaten. De reviews bestaan uit een cijfer tussen de 0 en de 10 en een geschreven beoordeling. Het cijfermatig gemiddelde van alle beoordelingen een gemiddelde van een 7.2.

  De volgende top 3 kwam uit het onderzoek naar voren: 
    1. Bruna in Soest: 160 beoordelingen met een gemiddelde van een 10.0;
    2. Boekhandel Cursief in Gorinchem: 48 beoordelingen met een gemiddelde van een 9.2;
    3. The Read Shop in Almere-Haven: 39 beoordelingen met een gemiddelde van een 8.3.

  De Bruna in Soest is volgens bezoekers een gezellige en mooie winkel met een ruim assortiment. Het personeel is vriendelijk en helpt klanten snel. Naast boeken worden hier ook veel cadeau’s verkocht. Ook scholieren kunnen hun hart hier ophalen: de school collectie is uitgebreid. Ook bij Boekhandel Cursief vindt u een ruim assortiment en wordt u goed geholpen. Datzelfde geldt voor The Read Shop in Almere. Deze boekenwinkel is leuk en handig. Daarnaast hebben de mensen die er werken plezier in hun werk. Verder zijn zij volgens bezoekers behulpzaam, vakkundig en vriendelijk.

  Niet in elke boekwinkel is de service zo uitmuntend. Naast al deze positieve beoordelingen is er ook 391 keer een negatieve review met een cijfer lager dan een 6,0 achtergelaten. Vooral de klantvriendelijkheid is een punt dat soms te wensen overlaat. Zo schrijft een ontevreden klant: ‘medewerkers zijn niet altijd gemotiveerd om klanten te helpen’. Een ander punt van frustratie is de telefonische bereikbaarheid. Een goede telefonische bereikbaarheid is van belang als boekwinkel: klanten die voor een dichte deur staan, laten dit ook weten door middel van een negatieve beoordeling.

  9 december 2019
 • Nominaties voor de Jan van Luxemburg Prijs 2019 bekend
  Nominaties voor de Jan van Luxemburg Prijs 2019 bekend

  De nominaties voor de Jan van Luxemburg Prijs 2019, voor initiatieven in het kader van leesbevordering, zijn bekendgemaakt. De volgende vijf initiatieven dingen mee naar de Jan van Luxemburg Prijs 2019:

    - Literaire talkshow Letteren Live
    - Poëzieboekhandel INDEX Poetry
    - Voorleesprogramma 'Voorlezen met grootouders'
    - 'De literaire speelgoedwinkel' waarmee Mark van der Linden langs scholen reist
    - Literair activiteitenprogramma Culturele apotheek

  Het Jan van Luxemburg Programma wil de aandacht vestigen op mensen en organisaties die net als Jan van Luxemburg (literatuurhistoricus, 1936-2012) de liefde voor lezen weten te verspreiden. Jaarlijks wordt daarom de Jan van Luxemburg Prijs uitgereikt. Individuen, groepen, organisaties en programma’s kunnen schriftelijk genomineerd worden, door anderen of door zichzelf.  

  9 december 2019
 • Duitse vertaalrechten 'Viktor' van Judith Fanto verkocht
  Duitse vertaalrechten 'Viktor' van Judith Fanto verkocht

  Uitgeverij Ambo|Anthos heeft de vertaalrechten van Viktor, de debuutroman van Judith Fanto, verkocht aan Duitse uitgever Urachhaus. Bekroonde vertaler Eva Schweikart gaat de vertaling verzorgen.

  Viktor verschijnt in maart bij Ambo|Anthos uitgevers, de Duitse uitgave staat gepland voor eind 2020/begin 2021.

  9 december 2019
Meer nieuws laden...