6 mei 2019: Uitreiking Libris Literatuur Prijs 22

6 mei 2019: Uitreiking Libris Literatuur Prijs

De Spiegelzaal van het Amstel Hotel in Amsterdam was traditiegetrouw de locatie voor de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs. Aan het eind van het galadiner voor genodigden maakte juryvoorzitter Jet Bussemaker de naam van de winnaar bekend. Maar toen hadden de aanwezigen er al enkele uren opzitten. Een impressie gemaakt door fotograaf Chris van Houts.

Foto's bekijken
25 april 2019: Uitreiking Gouden Ganzenveer aan Ian Buruma

25 april 2019: Uitreiking Gouden Ganzenveer aan Ian Buruma

De Academie De Gouden Ganzenveer kende de Gouden Ganzenveer 2019 in januari toe aan Ian Buruma. Op 25 april vond de feestelijke uitreiking plaats in de voormalige raadzaal van hotel The Grand in Amsterdam. Ian Buruma (Den Haag, 1951) is een internationaal befaamd essayist, historicus en Azië-deskundige. Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en NRC Handelsblad. Momenteel is hij hoogleraar Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College in New York. Henk Pröpper, voorzitter van Stichting de Gouden Ganzenveer, heette iedereen welkom. Daarna sprak academielid Marcia Luyten een laudatio uit, waarop het moment van de uitreiking plaatshad. De laureaat Buruma had een dankwoord voorbereid over zijn jeugd in Den Haag, ‘Vliegende Hagenaar’. Na een muzikaal intermezzo werd het officiële gedeelte van de avond afgesloten met een gesprek tussen Ian Buruma en Bas Heijne. De borrel achteraf gaf gelegenheid voor mensen uit allerlei gebieden van het boekenvak om Ian Buruma te feliciteren.

Foto's bekijken
13 maart 2019: Een eerbetoon aan Stephen Hawkings 'Antwoorden op de Grote vragen'

13 maart 2019: Een eerbetoon aan Stephen Hawkings 'Antwoorden op de Grote vragen'

Exact een jaar geleden overleed de wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking. Postuum, met behulp van zijn dochter Lucy en van bevriende collega’s, verscheen de bestseller De antwoorden op de grote vragen. Aan de vooravond van zijn sterfdag, in een uitverkocht Tivoli Vredenburg, behandelden Nederlandse topwetenschappers een aantal van deze vragen.

Erik Verlinde is hoogleraar in de theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op de snaartheorie en hiermee samenhangende theorieën, zwaartekracht, zwarte gaten en kosmologie. In zijn presentatie ging hij dieper in op Hawkings’ vraag: ‘Wat zit er in een zwart gat?’

Wieger Wamelink is ecoloog en exobioloog bij de Wageningen University en doet onderzoek naar het telen van planten op de maan of Mars. Hij verwacht dat de eerste mensen na 2030 op Mars zullen staan. Wamelink beantwoordde Hawkings’ vraag: ‘Moeten we de ruimte koloniseren?’

Max Welling is hoogleraar machine learning aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt lerende systemen en hun toepassing bij de analyse van grootschalige datasets. ‘Zal kunstmatige intelligentie slimmer worden dan wij?’ vroeg Hawking zich af en Welling beantwoordde deze vraag.

Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist modereerde de avond.

Foto's: Martijn Schruijer

Foto's bekijken
25 februari 2019: Theatertour Andy Griffiths, auteur 'De waanzinnige boomhut'

25 februari 2019: Theatertour Andy Griffiths, auteur 'De waanzinnige boomhut'

De Australische auteur van de populaire boekenreeks 'De waanzinnige boomhut', Andy Griffiths, was van 22 t/m 25 februari in Nederland om zijn nieuwe boek De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen te promoten. Samen met de vertaler van de boeken, Edward van de Vendel, gaf hij vijf interactieve optredens in theaters verspreid over het land. Op maandag 25 februari speelden ze in twee bomvolle zalen in Theater aan het Spui (Den Haag) en het Bibliotheektheater (Rotterdam). De kinderen waren dolenthousiast en stelden alle vragen over de boomhut die ze maar konden bedenken. Na afloop van de optredens was er natuurlijk gelegenheid om het nieuwe boek, dat direct bij verschijning op nummer 1 van de Bestseller Top60 stond, te kopen en persoonlijk te laten signeren. En nu op naar het volgende deel: volgend jaar telt de boomhut 117 verdiepingen!

Foto's bekijken
14 & 15 december 2018: Literaire Vertaaldagen, Amsterdam

14 & 15 december 2018: Literaire Vertaaldagen, Amsterdam

Hét jaarlijkse trefpunt voor literair vertalers uit en in het Nederlands: de Literaire Vertaaldagen beleefden op vrijdag 14 en zaterdag 15 december de twintigste editie. In die twintig jaar verhuisden de Literaire Vertaaldagen van Nijmegen via Utrecht naar Amsterdam, maar de opzet bleef in wezen ongewijzigd. Op zaterdag zijn er vertaalworkshops, op vrijdag zijn er lezingen over een specifiek thema. Dit jaar stond de symposiumdag in het teken van oud & nieuw: ervaren en beginnende vertalers die hebben samengewerkt vertelden wat ze van elkaar hebben geleerd. Het werd een dag vol dialogen.
Foto's: © Chris van Houts

Foto's bekijken
9 oktober 2018: boekpresentatie 'Wij, de mens' van Frank Westerman, Leiden

9 oktober 2018: boekpresentatie 'Wij, de mens' van Frank Westerman, Leiden

Frank Westerman presenteerde op 9 oktober in de Leidse Schouwburg alweer zijn tiende boek Wij, de mens, waarin hij naar aanleiding van de vondst van een fossiele mens op het Indonesische eiland Flores een filosofische reis onderneemt naar ons fossiele verleden - en terug.   

Op het moment dat alle aanwezigen een plek hadden gevonden sprak Bart Gielen (Barts Boekenclub) de mensen toe met theatergordijnen gesloten. Bij het openen van de gordijnen was een gezellige setting gecreëerd waarbij Bart Frank kon vragen naar het tot stand komen van dit boek. Bart liet naderhand weten dat ze met het grootste gemak een uur door hadden kunnen praten maar dat zij het signaal kregen dat het schema gevaar liep.

Auteur Mariëlle Selser nam het eerste boek in ontvangst voor haar betrokkenheid; Frank gaf aan dat 'scherpe tussentijdse commentaren van haar' zeer waardevol waren geweest. 

Na afloop was er gelegenheid tot borrelen met hapjes. Boekhandel Kooyker stond met een flinke voorraad klaar om aan de vraag te voldoen, en uiteraard werd elk boek gesigneerd door Frank.

   

    

Foto's bekijken
5 oktober 2018: twintigjarig jubileum Sebes & Bisseling

5 oktober 2018: twintigjarig jubileum Sebes & Bisseling

Op vrijdag 5 oktober j.l. vierde Sebes & Bisseling Literary Agency het feit dat Paul Sebes twintig jaar geleden begon als literair agent en dat Willem Bisseling sinds 2016 mede-directeur is. In hun speeches memoreerden de heren het feit dat het agentschap eigenlijk al in 1980 werd opgericht, door Maydo Kooy. Haar allereerste cliënten, de New Yokse uitgevers Knopf en Simon & Schuster en de agentschappen Curtis Brown en Wristers House, zijn nog steeds cliënt van S&B. In 1990 nam Caroline van Gelderen het van Kooy over en in 1998 voegde Sebes zich bij haar, zich eerst focussend op Nederlandse auteurs, en sinds het vertrek van Van Gelderen in 2010 ook op buitenlandse cliënten. De ‘publishing nobility’ (zoals Sebes het in navolging van een Amerikaanse cliënt noemde) van Nederland, Scandinavië en Amerika kwam naar Zoku op de Weesperstraat in Amsterdam om het glas te heffen. Behalve veel uitgevers en BN-ers waren er vooral ook New Yorkse agenten, scouts en rights managers die op weg naar de Buchmesse een paar dagen Amsterdam aandeden om Nederlandse collegae te ontmoeten . ‘Little Frankfurt’ noemden ze het.

Foto's bekijken
5 oktober 2018: Presentatie 'Luilekkerland', Amsterdam

5 oktober 2018: Presentatie 'Luilekkerland', Amsterdam

Zijn artisjokken een recente aanwinst in het groenteschap? Kookte men in de Gouden Eeuw met yoghurt? Waarom werd kip van heel duur opeens goedkoop? Aan de hand van de rijke verzameling kook- en receptenboeken van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek pakken Onno Kleyn en zijn dochter Charlotte onderhoudend en zintuiglijk uit over wat we gisteren en vandaag op tafel zetten. Thema’s als groente, ongelijkheid, gevogelte, vet, presentatie en exotisme worden door de eeuwen heen gevolgd. Met curieuze details, smakelijke weetjes en meer dan zestig recepten uit kookboeken van 1580 tot en met 1980 gaat Luilekkerland snoepend door de Hollandse keuken van weleer.

Op 5 oktober werd Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland feestelijk gepresenteerd tijdens een diner voor boekhandel en pers bij uitgever Amsterdam University Press.

Foto's bekijken
30 september 2018: Hebban Live, Rotterdam

30 september 2018: Hebban Live, Rotterdam

Hebban organiseerde samen met en bij boekhandel Donner in Rotterdam lezersevenement 'Hebban Live'. In het in september opgeleverde nieuwe gedeelte van de boekhandel was iedereen welkom. De boekhandel was gewoon open voor publiek. 
Tijdens Hebban Live werd de winnaar van de Hebban Debuutprijs 2018 bekend gemaakt, werden de Hebban Clubprijzen (beste boeken van het jaar) uitgereikt, pitchten debutanten hun nieuwe boeken en werd de Hebban 1000, de ultieme boekenlijst met de duizend mooiste boeken aller tijden, onthuld. 

Foto's bekijken
26 september 2018: The Big Book Bonanza, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam

26 september 2018: The Big Book Bonanza, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam

Woensdag 26 september organiseerden HarperCollins UK en US voor de vierde keer samen met Van Ditmar Boekenimport het grote boekenevent The Big Book Bonanza. De bezoekers werden warm onthaald met een drankje. Ook konden ze alvast een rondje lopen en alle boeken bekijken die uitgestald lagen op tafels. Daarna was het tijd voor de presentatie over alle nieuwe boeken die in de komende periode uitkomen. Aansluitend hierop schoof een aantal auteurs aan voor een interview. Via Skype werd Angie Thomas geinterviewd over haar boek The Hate U Give, Ellen Keith vertelde over The Dutch Wife, Darragh Martin over Future Popes of Ireland, Sarah Meuleman over de Engelse vertaling van Wat ik je niet vertel, en Bridget Collins over The Binding. Na de interviews was het tijd voor de borrel, netwerken en boeken uitzoeken om mee naar huis te nemen.

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...