KVB Seminar & CPNB Nieuwjaarsborrel 20

16 januari 2020: KVB Seminar & CPNB Nieuwjaarsborrel

Op 16 januari 2020 vond het jaarlijkse KVB Boekwerk seminar weer plaats in het Compagnie Theater in Amsterdam. Centraal stond de vraag: wat kunnen de marktpartijen doen om aan te zetten tot lezen? In een paneldiscussie met vertegenwoordigers uit de doelgroep werd hierop ingegaan, onder leiding van programmaleider Jurriaan Rammeloo van KVB Boekwerk.
Aansluitend was de CPNB nieuwjaarsreceptie voor het boekenvak. Directeur Eveline Aendekerk blikte terug op 2019 én vooruit op de toekomstige koers van CPNB, en presenteerde de marktcijfers van het afgelopen jaar. Lucinda Riley was eregast van de avond, als – voor het tweede jaar op rij – auteur van het bestverkopende boek van het jaar.
Foto's: Jean-Pierre Jans

Boekblad was er niet bij: acties en activiteiten in coronatijd 15

Boekblad was er niet bij: acties en activiteiten in coronatijd

Door de coronacrisis gaan veel activiteiten niet door. Maar het boekenvak ontvangt steunbetuigingen, bedenkt creatieve nieuwe acties en vindt andere vormen voor bestaande activiteiten. Boekpresentaties, signeersessies, leesclubs, ze gaan allemaal door op een andere manier. Dat geldt ook voor het uitgeleide doen van collega's die met pensioen gaan! Boekblad was er weer niet bij, maar gelukkig hebben we de foto's.

Foto's bekijken
Boekblad was er niet bij: Corona-aanpassingen in de winkel

Boekblad was er niet bij: Corona-aanpassingen in de winkel

Boekhandels passen zich praktisch en pragmatisch aan de nieuwe omstandigheden aan. Met barrières voor de kassa en spatschermen, handschoenen en desinfecterende stoffen. Of komen tot originele oplossingen als de boekenschep, die De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam en Hijman Ongerijmd in Arnhem min of meer tegelijkertijd ontwikkelden. Of het loket van Athenaeum Nieuwscentrum. Daar gaat de verkoop vanuit de voorste ruimte gewoon door. Volgende week brengen we beeld van thuiswerkende uitgeverijmedewerkers, foto’s kunt u nu al inzenden.

Foto's bekijken
Boekblad was er niet bij: bezorgende boekhandelaren

Boekblad was er niet bij: bezorgende boekhandelaren

Sinds het uitbreken van de coronacrisis doorkruisen talloze boekhandelaren het land om boeken bij hun klanten te krijgen. Op de fiets of in de auto, en altijd goedgemutst. 'Boekblad' kan niet als vanouds naar ze toe komen, dus vroegen we of ze zelf foto’s wilden insturen. Het resultaat treft u hier aan, met als indrukwekkendste vervoermiddel de knalrode bolide van De Drvkkery.

Foto's bekijken
Presentatie nieuwe Boekenbon als sponsor jaarlijkse literatuurprijs

Presentatie nieuwe Boekenbon als sponsor jaarlijkse literatuurprijs

Woensdag 4 maart vormde Boekhandel Paagman in Den Haag het decor voor de presentatie van de vernieuwde Boekenbon. In aanwezigheid van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd tevens bekendgemaakt dat Boekenbon B.V. de nieuwe hoofdsponsor is van de Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie, voorheen onder meer bekend onder de namen Bookspot Literatuurprijs en AKO Literatuurprijs. De nieuwe naam van de prijs is Boekenbon Literatuurprijs.
Foto's: Stijn Rademaker

Foto's bekijken
Presentatie thrillerdebuut Jens Vern (Sander Verheijen)

Presentatie thrillerdebuut Jens Vern (Sander Verheijen)

Zaterdag 29 februari vond bij Broese Boekverkopers in Utrecht de presentatie plaats van 'De macht van K.', het thrillerdebuut van Jens Vern, in het boekenvak beter bekend als Sander Verheijen, hoofdredacteur van de website Hebban. Het boek verscheen bij uitgeverij Volt, waar Verheijen in de week voorafgaande aan de presentatie ook het contract tekende voor een tweede thriller.
Foto's: Susan Nortier

Foto's bekijken
8 november: presentatie boek ‘Hoe mooi is Twente wel niet’

8 november: presentatie boek ‘Hoe mooi is Twente wel niet’

‘Hoe mooi is Twente wel niet’. Zo luidt de (vraag)stelling die schrijver/journalist Gijs Eijsink voorlegde aan 63 bekende Twentenaren. Daarnaast vroeg hij hen een plek, gebouw of object in de regio aan te wijzen waarvan de Enschedese fotograaf Ebo Fraterman een foto ging maken. Zo ontstond er een boek met verhalen en beschouwingen plus bijpassende foto’s over hoe mooi Twente wel niet is. In het tweede deel van het boek vroeg Eijsink de 63 deelnemers of het niet beter is dat de regio Twente voortaan één grote gemeente is ipv de huidige veertien. De meerderheid bleek tegen te zijn.
Afgelopen vrijdag was de presentatie. Eijsink bood het eerste exemplaar aan aan burgemeester Wilmien Haverkamp van de gemeente Tubbergen. Het boek ligt intussen in de winkel.
Fotograaf: Cyril Wermers

Foto's bekijken
Start campagne Nederland Leest, Oegstgeest

Start campagne Nederland Leest, Oegstgeest

Op 31 oktober is in Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest, het geboortedorp van Wolkers, de CPNB campagne Nederland Leest van start gegaan. De grootste bibliotheekcampagne van Nederland beleeft dit jaar een bijzondere editie die in het teken staat van duurzaamheid en Jan Wolkers, wiens roman Turks fruit dit jaar zijn vijftigjarig jubileum beleeft. Bibliotheken geven vanaf nu de bloemlezing Winterbloei gratis weg aan bezoekers met daarin tevens niet eerder gepubliceerd werk van Jan Wolkers. Onno Blom (De Bezige Bij), Ronald Giphart (De Bezige Bij) en Emilie Jaensch, burgemeester van Oegstgeest, ontvingen het eerste exemplaar van Hans Portengen, directeur van bibliotheek de Bollenstreek. De bundel kent een oplage van bijna een kwart miljoen exemplaren. Winterbloei is samengesteld door Wolkers’ biograaf Onno Blom en bevat natuurverhalen, poëzie, brieven, foto’s, dagboekfragmenten en ander uniek werk. Ook bevat Winterbloei columns van Aaf Brandt Corstius (Meulenhoff), die een van de laatste interviews met Wolkers voor zijn dood afnam, en een voorwoord geschreven door Nederland Leest-ambassadeur Ronald Giphart.          

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...