KVB Seminar & CPNB Nieuwjaarsborrel 20

16 januari 2020: KVB Seminar & CPNB Nieuwjaarsborrel

Op 16 januari 2020 vond het jaarlijkse KVB Boekwerk seminar weer plaats in het Compagnie Theater in Amsterdam. Centraal stond de vraag: wat kunnen de marktpartijen doen om aan te zetten tot lezen? In een paneldiscussie met vertegenwoordigers uit de doelgroep werd hierop ingegaan, onder leiding van programmaleider Jurriaan Rammeloo van KVB Boekwerk.
Aansluitend was de CPNB nieuwjaarsreceptie voor het boekenvak. Directeur Eveline Aendekerk blikte terug op 2019 én vooruit op de toekomstige koers van CPNB, en presenteerde de marktcijfers van het afgelopen jaar. Lucinda Riley was eregast van de avond, als – voor het tweede jaar op rij – auteur van het bestverkopende boek van het jaar.
Foto's: Jean-Pierre Jans

8 november: presentatie boek ‘Hoe mooi is Twente wel niet’

8 november: presentatie boek ‘Hoe mooi is Twente wel niet’

‘Hoe mooi is Twente wel niet’. Zo luidt de (vraag)stelling die schrijver/journalist Gijs Eijsink voorlegde aan 63 bekende Twentenaren. Daarnaast vroeg hij hen een plek, gebouw of object in de regio aan te wijzen waarvan de Enschedese fotograaf Ebo Fraterman een foto ging maken. Zo ontstond er een boek met verhalen en beschouwingen plus bijpassende foto’s over hoe mooi Twente wel niet is. In het tweede deel van het boek vroeg Eijsink de 63 deelnemers of het niet beter is dat de regio Twente voortaan één grote gemeente is ipv de huidige veertien. De meerderheid bleek tegen te zijn.
Afgelopen vrijdag was de presentatie. Eijsink bood het eerste exemplaar aan aan burgemeester Wilmien Haverkamp van de gemeente Tubbergen. Het boek ligt intussen in de winkel.
Fotograaf: Cyril Wermers

Foto's bekijken
Start campagne Nederland Leest, Oegstgeest

Start campagne Nederland Leest, Oegstgeest

Op 31 oktober is in Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest, het geboortedorp van Wolkers, de CPNB campagne Nederland Leest van start gegaan. De grootste bibliotheekcampagne van Nederland beleeft dit jaar een bijzondere editie die in het teken staat van duurzaamheid en Jan Wolkers, wiens roman Turks fruit dit jaar zijn vijftigjarig jubileum beleeft. Bibliotheken geven vanaf nu de bloemlezing Winterbloei gratis weg aan bezoekers met daarin tevens niet eerder gepubliceerd werk van Jan Wolkers. Onno Blom (De Bezige Bij), Ronald Giphart (De Bezige Bij) en Emilie Jaensch, burgemeester van Oegstgeest, ontvingen het eerste exemplaar van Hans Portengen, directeur van bibliotheek de Bollenstreek. De bundel kent een oplage van bijna een kwart miljoen exemplaren. Winterbloei is samengesteld door Wolkers’ biograaf Onno Blom en bevat natuurverhalen, poëzie, brieven, foto’s, dagboekfragmenten en ander uniek werk. Ook bevat Winterbloei columns van Aaf Brandt Corstius (Meulenhoff), die een van de laatste interviews met Wolkers voor zijn dood afnam, en een voorwoord geschreven door Nederland Leest-ambassadeur Ronald Giphart.          

Foto's bekijken
7 oktober 2019: Presentaties Boom Uitgevers

7 oktober 2019: Presentaties Boom Uitgevers

Het is maandag 7 oktober en op de burelen van Boom uitgevers is het een drukte van belang met boekhandelaren die zijn afgekomen op de jaarlijkse presentatie met auteurs. Na een rondleiding door het mooie pand aan de Prinsengracht wordt er aandachtig geluisterd naar de schrijvers die over hun boeken vertellen.

Foto's bekijken
Presentatie eerste boek Uitgeverij Kruisberg

Presentatie eerste boek Uitgeverij Kruisberg

Uitgeverij Kruisberg, opgericht door vader en zoon Ben en Thijs Menting, presenteerde haar eerste uitgave: het boek Heimweevogel, van auteur Carin Holtslag met foto's van Marga Thomassen en illustraties van Nina Smit. Een boek over de natuur, of zoals Carin Holtslag zelf zei: 'over het verlangen naar een natuurrijkere wereld'. Carin Holtslag schreef al jaren columns over haar natuurbeleving voor IVN Oude IJsselstreek, een organisatie voor natuureducatie, toen Ben Menting haar benaderde met het idee om een boek te maken. Met de foto’s van Thomassen en de illustraties van Smit werd dit koffietafelnatuurboek Heimweevogel.
Het eerste exemplaar van Heimweevogel werd in ontvangst genomen door Louise Vet, bioloog, hoogleraar ecologie en directeur van het NIOO-KNAW, en bovendien in 2018 nummer 1 in de Duurzame top 100 van dagblad Trouw. Presentator van de middag was Lodewijk Hoekstra, tv-tuinman en eigenaar van duurzaamheidsadviesbedrijf NL Greenlabel.
Foto’s: Geraldine te Gussinklo

Foto's bekijken
30 augustus 2019: Boekpresentatie 'Severyn & Govaert: Onder verdenking', Amsterdam

30 augustus 2019: Boekpresentatie 'Severyn & Govaert: Onder verdenking', Amsterdam

Afgelopen vrijdagmiddag 30 augustus presenteerde de zelfstandige uitgeverij All Fiction Onder verdenking, het eerste deel van Severyn & Govaert, bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam. Severyn & Govaert is een nieuwe reeks misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crime-fighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de recherche en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie. De negendelige serie is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit. Alle titels verschijnen als paperback, e-boek én luisterboek (voorgelezen door Dieuwertje Blok). Het eerste exemplaar werd door schrijver Eric Oosthoek overhandigd aan Tomas Ross, al meer dan dertig jaar een van de meest toonaangevende thrillerauteurs in ons land. Oosthoek publiceert de negendelige reeks zelf bij zijn onafhankelijke uitgeverij All Fiction. Hij werkte meer dan dertig jaar bij de Publieke Omroep als dramaregisseur en scenarioschrijver. Daarna is hij zich volledig gaan concentreren op het schrijven van fictie. In dat genre is Onder verdenking zijn debuut.
Gerard Luttikholt maakte de foto's.

Foto's bekijken
Lancering campagne New Dutch Writing

Lancering campagne New Dutch Writing

Na succesvolle campagnes in Duitsland (rond en in vervolg op het gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016) en Frankrijk (Les Phares du Nord 2018-2019), start het Letterenfonds dit najaar een grootschalige campagne rond Nederlandse literatuur in Engeland en Ierland. De titel: New Dutch Writing.
Foto's: © Sarah Blackie

Foto's bekijken
15 juni 2019: Uitreiking Brusseprijs

15 juni 2019: Uitreiking Brusseprijs

De Brusseprijs 2019 van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten is feestelijk uitgereikt tijdens een uitzending van NOS Met het Oog Op Morgen, 15 juni, Desmet Studio’s Amsterdam. Op de shortlist voor het beste journalistieke boek van afgelopen jaar prijkten vijf titels: Peter Giesen, Retour de France (Thomas Rap); Marcel Haenen, De bokser (Querido); Chris de Stoop, Wanneer het water breekt (De Bezige Bij); Arjen van Veelen, Amerikanen lopen niet (De Correspondent) en Thomas Rueb, Laura H. (Das Mag). Laatstgenoemde won en kreeg de cheque ter waarde van tienduizend euro uitgereikt.
Foto's: Bob Bronshoff

 

Foto's bekijken
7 juni 2019: Elspeetconferentie, Amsterdam

7 juni 2019: Elspeetconferentie, Amsterdam

Stichting Elspeet organiseert ieder jaar een Elspeet Conferentie: een dag vol interessante sprekers, workshops en tal van netwerkmogelijkheden voor iedereen die werkzaam is in het boekenvak. Op vrijdagmiddag 7 juni 2019 in Amsterdam was het weer zo ver: de Elspeet Conferentie in de bibliotheek van het Letterenfonds! Sprekers dit jaar waren onder anderen Noor Spanjer van Vice, filosofe Marjan Slob, en Maartje Blijleven van We Love Communities. Daarnaast gingen Robbert Hak van Storytel, Stefan van Duijn van Thinium Audioboekproducties, Sander Verheijen van Hebban (die jaarlijks de luisterboekawards uitreiken) en Podcastdokter Marion Oskamp gaan met elkaar in gesprek over het succes van verhalende audio, zoals podcasts en luisterboeken. Last but not least werd de shortlist voor Boekverkoper van het Jaar 2018 bekendgemaakt. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner en een borrel.

 

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...