6 mei 2011 - Boekpresentatie Sofja Tolstaja's Een zuivere liefde, Amsterdam 20

7 mei 2011: 6 mei 2011 - Boekpresentatie Sofja Tolstaja's Een zuivere liefde, Amsterdam

Mevrouw Tolstoi heeft het niet makkelijk gehad met haar beroemde echtgenoot. Tot na haar dood – jaren na de zijne – hield zij de reputatie van hysterische lastpost. Dat beeld wordt langzamerhand bijgesteld. Sofja Tolstaja was een getalenteerde vrouw; de manier waarop zij over het moederschap schreef was vernieuwend. Eva van Santen vertaalde de novelle waarin Tolstaja, geïnspireerd door haar eigen slechte huwelijk, over de liefde schreef. Uitgeverij Athenaeum gaf het uit en zette Van Santens naam ook op het omslag – het past in hun beleid om de vertaler meer onder de aandacht te brengen. Een zuivere liefde werd gepresenteerd in boekhandel Pegasus in Amsterdam.

14 & 15 december 2018: Literaire Vertaaldagen, Amsterdam 36

14 & 15 december 2018: Literaire Vertaaldagen, Amsterdam

Hét jaarlijkse trefpunt voor literair vertalers uit en in het Nederlands: de Literaire Vertaaldagen, beleefden op vrijdag 14 en zaterdag 15 december de twintigste editie. In die twintig jaar verhuisden de Literaire Vertaaldagen van Nijmegen via Utrecht naar Amsterdam, maar de opzet bleef in wezen ongewijzigd. Op zaterdag zijn er vertaalworkshops, op vrijdag zijn er lezingen over een specifiek thema. Dit jaar stond de symposiumdag in het teken van oud & nieuw: ervaren en beginnende vertalers die hebben samengewerkt vertelden wat ze van elkaar hebben geleerd. Het werd een dag vol dialogen.
Foto's: © Chris van Houts

Foto's bekijken
9 oktober 2018: boekpresentatie 'Wij, de mens' van Frank Westerman, Leiden

9 oktober 2018: boekpresentatie 'Wij, de mens' van Frank Westerman, Leiden

Frank Westerman presenteerde op 9 oktober in de Leidse Schouwburg alweer zijn tiende boek Wij, de mens, waarin hij naar aanleiding van de vondst van een fossiele mens op het Indonesische eiland Flores een filosofische reis onderneemt naar ons fossiele verleden - en terug.   

Op het moment dat alle aanwezigen een plek hadden gevonden sprak Bart Gielen (Barts Boekenclub) de mensen toe met theatergordijnen gesloten. Bij het openen van de gordijnen was een gezellige setting gecreëerd waarbij Bart Frank kon vragen naar het tot stand komen van dit boek. Bart liet naderhand weten dat ze met het grootste gemak een uur door hadden kunnen praten maar dat zij het signaal kregen dat het schema gevaar liep.

Auteur Mariëlle Selser nam het eerste boek in ontvangst voor haar betrokkenheid; Frank gaf aan dat 'scherpe tussentijdse commentaren van haar' zeer waardevol waren geweest. 

Na afloop was er gelegenheid tot borrelen met hapjes. Boekhandel Kooyker stond met een flinke voorraad klaar om aan de vraag te voldoen, en uiteraard werd elk boek gesigneerd door Frank.

   

    

Foto's bekijken
5 oktober 2018: twintigjarig jubileum Sebes & Bisseling

5 oktober 2018: twintigjarig jubileum Sebes & Bisseling

Op vrijdag 5 oktober j.l. vierde Sebes & Bisseling Literary Agency het feit dat Paul Sebes twintig jaar geleden begon als literair agent en dat Willem Bisseling sinds 2016 mede-directeur is. In hun speeches memoreerden de heren het feit dat het agentschap eigenlijk al in 1980 werd opgericht, door Maydo Kooy. Haar allereerste cliënten, de New Yokse uitgevers Knopf en Simon & Schuster en de agentschappen Curtis Brown en Wristers House, zijn nog steeds cliënt van S&B. In 1990 nam Caroline van Gelderen het van Kooy over en in 1998 voegde Sebes zich bij haar, zich eerst focussend op Nederlandse auteurs, en sinds het vertrek van Van Gelderen in 2010 ook op buitenlandse cliënten. De ‘publishing nobility’ (zoals Sebes het in navolging van een Amerikaanse cliënt noemde) van Nederland, Scandinavië en Amerika kwam naar Zoku op de Weesperstraat in Amsterdam om het glas te heffen. Behalve veel uitgevers en BN-ers waren er vooral ook New Yorkse agenten, scouts en rights managers die op weg naar de Buchmesse een paar dagen Amsterdam aandeden om Nederlandse collegae te ontmoeten . ‘Little Frankfurt’ noemden ze het.

Foto's bekijken
5 oktober 2018: Presentatie 'Luilekkerland', Amsterdam

5 oktober 2018: Presentatie 'Luilekkerland', Amsterdam

Zijn artisjokken een recente aanwinst in het groenteschap? Kookte men in de Gouden Eeuw met yoghurt? Waarom werd kip van heel duur opeens goedkoop? Aan de hand van de rijke verzameling kook- en receptenboeken van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek pakken Onno Kleyn en zijn dochter Charlotte onderhoudend en zintuiglijk uit over wat we gisteren en vandaag op tafel zetten. Thema’s als groente, ongelijkheid, gevogelte, vet, presentatie en exotisme worden door de eeuwen heen gevolgd. Met curieuze details, smakelijke weetjes en meer dan zestig recepten uit kookboeken van 1580 tot en met 1980 gaat Luilekkerland snoepend door de Hollandse keuken van weleer.

Op 5 oktober werd Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland feestelijk gepresenteerd tijdens een diner voor boekhandel en pers bij uitgever Amsterdam University Press.

Foto's bekijken
30 september 2018: Hebban Live, Rotterdam

30 september 2018: Hebban Live, Rotterdam

Hebban organiseerde samen met en bij boekhandel Donner in Rotterdam lezersevenement 'Hebban Live'. In het in september opgeleverde nieuwe gedeelte van de boekhandel was iedereen welkom. De boekhandel was gewoon open voor publiek. 
Tijdens Hebban Live werd de winnaar van de Hebban Debuutprijs 2018 bekend gemaakt, werden de Hebban Clubprijzen (beste boeken van het jaar) uitgereikt, pitchten debutanten hun nieuwe boeken en werd de Hebban 1000, de ultieme boekenlijst met de duizend mooiste boeken aller tijden, onthuld. 

Foto's bekijken
26 september 2018: The Big Book Bonanza, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam

26 september 2018: The Big Book Bonanza, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam

Woensdag 26 september organiseerden HarperCollins UK en US voor de vierde keer samen met Van Ditmar Boekenimport het grote boekenevent The Big Book Bonanza. De bezoekers werden warm onthaald met een drankje. Ook konden ze alvast een rondje lopen en alle boeken bekijken die uitgestald lagen op tafels. Daarna was het tijd voor de presentatie over alle nieuwe boeken die in de komende periode uitkomen. Aansluitend hierop schoof een aantal auteurs aan voor een interview. Via Skype werd Angie Thomas geinterviewd over haar boek The Hate U Give, Ellen Keith vertelde over The Dutch Wife, Darragh Martin over Future Popes of Ireland, Sarah Meuleman over de Engelse vertaling van Wat ik je niet vertel, en Bridget Collins over The Binding. Na de interviews was het tijd voor de borrel, netwerken en boeken uitzoeken om mee naar huis te nemen.

Foto's bekijken
Jubileum Dummie de Mummie, Hoofddorp

Jubileum Dummie de Mummie, Hoofddorp

Kinderboekenreeks 'Dummie de Mummie' van Tosca Menten bestaat tien jaar, en dat werd groot gevierd. Op zondag 16 september verscheen het tiende boek in de reeks, die wordt uitgegeven door Unieboek|Het Spectrum. Het werd gepresenteerd op een Dummie de Mummie-fandag in Theater de Meerse in Hoofddorp. De voorstelling Yah Maashi Mon! met een vierkoppige reggaeband werd opgevoerd, de fans konden Tosca Menten ontmoeten, en er was een wereldrecordpoging ‘De meeste mensen verkleed als mummie’. Of die is geslaagd (meer dan 251 mummies) wordt binnenkort bekend; het ligt nu in de handen van Guinness die het bewijsmateriaal gaan beoordelen.
De Dummie de mummie-reeks is met ruim 450.000 verkochte exemplaren en diverse bekroningen door de Kinderjury al jaren een van de succesvollere kinderboekenreeksen. In de serie komt de eigenwijze mummie Dummie tot leven door een blikseminslag, waarna hij spannende avonturen beleeft met zijn beste vriend Goos. In het nieuwe deel, Dummie de mummie en de schat van Sohorro, gaan de vrienden naar Jamaica. 

Foto's bekijken
27 augustus 2018: De Beste Boeken Live, Amsterdam

27 augustus 2018: De Beste Boeken Live, Amsterdam

Op maandag 27 augustus vond de vijfde editie plaats van De Beste Boeken Live, het jaarlijkse zomerevenement speciaal voor boekverkopers. Drie grote uitgeefconcerns (Lannoo Meulenhoff, Veen Bosch & Keuning Uitgeefgroep en WPG Uitgevers) presenteerden in Het Sieraad in Amsterdam samen een gevarieerd dagprogramma, waarmee ze vooruitblikten naar een groot aantal nieuwe boektitels en de marketingactiviteiten voor het najaar. Een selectie van meer dan 30 schrijvers verspreid over drie podia vertelde over nieuwe boeken; sommigen werden geïnterviewd, lazen voor of gaven een kookdemonstratie. In de stands van meer dan 12 uitgeverijen werd materiaal gepresenteerd voor sales en marketing op de winkelvloer en zijn er signeersessies en vooruitexemplaren van nieuwe boeken te krijgen. Een greep uit de aanwezige schrijvers: Peter Buwalda, Lieve Joris, Teun van de Keuken, Nathalie Pagie, Harmen van Straaten, Estee Strooker en Lex Heerma van Voss. Buitenlandse gasten waren Dave Allen, Samuel Bjørk, Marianne Power en Søren Sveistrup. Stichting Elspeet reikte aan het eind van de middag de Albert Hogeveen Bokaal uit aan de Boekverkoper van het Jaar 2018.

Foto's bekijken
8 juni 2018: Elspeetconferentie, Amsterdam

8 juni 2018: Elspeetconferentie, Amsterdam

Stichting Elspeet organiseert ieder jaar een Elspeet Conferentie: een dag vol interessante sprekers, workshops en tal van netwerkmogelijkheden voor iedereen die werkzaam is in het boekenvak. Op vrijdagmiddag 8 juni 2018 in Amsterdam was het weer zo ver: de Elspeet Conferentie in de bibliotheek van het Letterenfonds! Sprekers dit jaar zijn onder andere Eppo van Nispen, KVB Boekwerk, en Astrid Sy van Rose Stories. Daarnaast vond er een panelgesprek plaats tussen ontwerpers Lennart Wolfert, Davy van der Elsken en Libris-inkoper Jan Peter Prenger over de kracht van een goed omslag. Last but not least werd de shortlist voor Boekverkoper van het Jaar 2018 bekendgemaakt. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner en een borrel.

 

Foto's bekijken
27 mei 2018: de Literaire Salon, Amsterdam

27 mei 2018: de Literaire Salon, Amsterdam

Joris Luyendijk interviewt Femke Halsema over haar essay Macht en verbeelding. De setting van de salon is intiem. In de Wolvecamp Lounge in het Ambassade Hotel, waar publiek en gasten samenkomen, zijn circa 50 mensen. Na afloop gaan Joris Luyendijk en Femke Halsema in gesprek met de aanwezigen in de Library Bar. De Literaire Salon vindt sinds het najaar van 2016 maandelijks plaats in het Ambassade Hotel. In het zogenaamde Schrijvershotel verbleven velen auteurs, waaronder grote namen als Umberto Eco, Donna Tartt en György Konrád. Allen lieten een gesigneerd exemplaar van hun meest recente boek achter. De inmiddels ontstane collectie boeken bevat ruim 4500 exemplaren. Bij de volgende salon op 24 juni is Libris Literatuurprijs-winnaar Murat Isik te gast.Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...