20 april 2023: Uitgeverij Leopold viert 100-jarig bestaan 19

24 april 2023: 20 april 2023: Uitgeverij Leopold viert 100-jarig bestaan

Op donderdag 20 april vierde Uitgeverij Leopold het 100-jarig bestaan in Café de Tropen. Auteurs, illustratoren, drukkers, vertalers, vormgevers en boekverkopers hieven het glas op dit bijzondere jubileum. In haar speech zei uitgever Manja Heerze: ‘Als een uitgeverij springlevend en gezond 100 jaar wordt, dan is een samenwerking gebaseerd op vertrouwen en gericht op leesplezier, met al deze bijzondere, creatieve mensen, daarbij essentieel.’ (Foto's door Raymond Schindeler.)

Wagners Atlas-boekenontbijt in Sassenheim 13

Wagners Atlas-boekenontbijt in Sassenheim

Het boekenontbijt dat boekhandel Wagner in Sassenheim organiseerde om de lancering van het achtste en laatste deel van de Zeven zussen-serie luister bij te zetten, trok zo'n 350 belangstellenden. Dat was niet het record waarop Willemien Wagner aanvankelijk op in zette en vervolgens liet varen toen het aanhoudende regenachtige weer mensen huiverig maakte om te reserveren voor een buitenevenement, maar dat maakte het niet minder feestelijk. 'Het was zó gaaf. Zoveel blije mensen', blikt ze erop terug. En de media-aandacht mocht er wezen. 'Ik denk dat we mogen zeggen met ons ontbijt te hebben geholpen Atlas bijzonder in the picture te hebben gezet. Met zo'n klein team zo iets groots neergezet te hebben is fenomenaal.'

Foto's bekijken
Onthulling omslag nieuwe roman Ilja Leonard Pfeijffer

Onthulling omslag nieuwe roman Ilja Leonard Pfeijffer

Vrijdag 14 april, kondigt De Arbeiderspers de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer aan met de onthulling van een grote banner aan de gevel van Athenaeum Boekhandel Spui in Amsterdam. Alkibiades, de meest ambitieuze roman van Ilja Leonard Pfeijffer tot nu toe, verschijnt op dinsdag 23 mei bij De Arbeiderspers. (Foto's door Gerlinde de Geus.)

Foto's bekijken
't Is weer Boekenweek!

't Is weer Boekenweek!

De Boekenweek van 2020 werd verstoord door het snel oprukkend coronavirus. De Boekenweek van 2021 werd uitgesteld naar de zomer, die van 2022 naar april. Maar in 2023 is er voor het eerst in vier jaar weer een normale Boekenweek. Met een eerste weekend waarin de boekhandels overlopen van activiteiten.

Foto's bekijken
Presentatie 'Goed komen' van Joy Delima

Presentatie 'Goed komen' van Joy Delima

Goed komen. Een seksuele queeste – zo heet het debuut van Joy Delima, dat is verschenen bij De Arbeiderspers. Op vrijdag 10 februari vond de presentatie plaats op het kantoor van Singel Uitgeverij. Foto's van Gerlinde de Geus.

Foto's bekijken
De nieuwe Arjen van Meijgaard: 'De laatste klanken van Icarus'

De nieuwe Arjen van Meijgaard: 'De laatste klanken van Icarus'

Een maand inmiddels zit De Vries van Stockum in Den Haag in de Passage. Daar vond op vrijdagavond de drukbezochte presentatie plaats van De laatste klanken van Icarus, de tweede roman van Arjen van Meijgaard, verschenen bij Kleine Uil: 'een psychologische roman vol kleurrijke en muzikale herinneringen, een verhaal over verlangen en hoogmoed, over waarheid en fantasie', aldus de achterflap. Zie voor meer informatie uitgeverij Kleine Uil en literair agent Dorine Holman.

Foto's bekijken
Fonteinborrel 2022

Fonteinborrel 2022

In 2021 bestond Uitgeverij De Fontein 75 jaar. Toen gingen alle collega’s op bezoek bij 75 boekhandels. Dit jaar vierde De Fontein het 76-jarig bestaan en dus werden auteurs, vertalers vormgevers, persklaarmakers, boekhandelaars en collega’s uitgenodigd om samen het glas te heffen en te proosten op 76 jaar prachtige boeken.

Foto's bekijken
Boekhandelslunch voor de nieuwe Japin

Boekhandelslunch voor de nieuwe Japin

Wat stilte wil van Arthur Japin verscheen vorige week. De Arbeiderspers organiseerde gisteren een lunch voor boekverkopers op landgoed De Ewijckshoeve in Den Dolder. Geen toevallige locatie: het was de woning van Anne Witsen (1855-1889) op wie Japin de hoofdpersoon van zijn nieuwe roman baseerde.

Foto's bekijken
't Is weer boekenweek

't Is weer boekenweek

Op zaterdagochtend, vanaf het moment dat overal in Nederland de winkels openden, was het zover: Boekenweek. Na de afgelaste week van 2020 en de afgeslankte zomereditie van 2021 is het eindelijk weer feest in de boekhandel. Mede dankzij subsidie voor schrijversoptredens hebben veel winkels auteurs te gast – of een andere bijzondere activiteit. En overal is de winkel feestelijk ingericht. Al oefent corona wel degelijk nog invloed uit op de loop van de week.

Foto's bekijken
Congres Lezen Centraal 'Lees je rijk', Utrecht

Congres Lezen Centraal 'Lees je rijk', Utrecht

Op 7 april vond Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen, plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Docenten, leerkrachten, pedagogisch medewerkers, bibliotheekmedewerkers, mediathecarissen en andere leesbevorderaars lieten zich inspireren door experts en schrijvers in het programma over rijke teksten ‘Lees je rijk’. In het plenaire ochtenddeel liet Anneke Smits zien hoe rijke teksten kinderen helpen een rijke taal- en kennisbasis op te bouwen en vertelt Jeroen Dera wat rijke teksten precies zijn. Heleen Rijckaert en Carlijn Pereira gaven een voorproefje van de collectie rijke teksten waaraan de Taalunie werkt. ’s Middags waren er tien deelsessies met experts, die hun ervaring met rijke teksten in het onderwijs deelden. Auteurs Ernest van der Kwast, Bibi Dumon Tak, Erik van Os, Martine Letterie en Simone Atangana Bekono vertelden over hun boeken. Het nieuws van de dag: Martijn van der Linden volgt Manon Sikkel op als Kinderboekenambassadeur. 

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...