Winternachten festival

15 januari 2020 - 19 januari 2020

Van 15 tot en met 19 januari 2020 viert het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag zijn vijfentwintigjarig jubileum met een extra groot programma op veel locaties verspreid over heel Den Haag. Ruim honderd schrijvers, dichters, performers en musici uit binnen- en buitenland treden op en spreken onder meer over vrijheid en dekolonisatie in literatuur en kunst. In deze editie besteedt het festival ook veel aandacht aan de banden van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika. 

65374.Schermafbeelding_2019-12-13_om_15.08.30.png

Winternachten festival geeft met veel succes al vijfentwintig jaar het woord aan schrijvers en dichters. Ditmaal over bevrijding, en specifiek over het dekoloniseren van het westerse denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Het festival nodigt uit binnen- en buitenland ruim honderd auteurs uit die zich hierover in hun boeken of gedichten uiten, gaat daarover met hen het gesprek aan of interviewt hen over hun oeuvre. Winternachten biedt daarnaast veel ruimte aan speelfilms, documentaires, storytelling, spoken word, muziek en dans.

Feestelijke Opening Night met topauteurs uit binnen- en buitenland
Het festival opent op 15 januari in Theater aan het Spui met voordracht van nieuw, in opdracht geschreven proza en poëzie uit de jubileumbundel De verovering van Jupiter. Te zien en te horen zijn (inter)nationale topauteurs zoals Goenawan Mohamad (Indonesië), Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Nelleke Noordervliet, Reggie Baay en Cynthia Mc Leod (Suriname). De jongere schrijversgeneratie wordt vertegenwoordigd door o.a. Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz.

Winternachten Nieuwjaarsconcert met o.a. Wende, Fresku en Ellen ten Damme
Een tweede hoogtepunt van de jubileumeditie vormt de afsluiting van het festival, zondagmiddag 19 januari, met het Winternachten Nieuwjaarsconcert in het Zuiderstrandtheater: een sprankelende matinee vol muziek, spoken word en poëzie met optredens van onder meer Wende, Fresku, Ellen ten Damme, Ramsey Nasr en Antjie Krog.

Grote festivalavonden op zes podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag
De grote, gevarieerde festivalavonden Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited op 17 en 18 januari bieden elk 24 programma’s met actuele gesprekken, voordracht, film en muziek op zes podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag.

De vrijdagavond staat in het teken van dekolonisatie met onder meer Akwasi, Sunny Bergman, Quinsy Gario, Mylo Freeman, Vamba Sherif en Simone Zeefuik; uit het buitenland nemen deel Asmaa Azaizeh (Palestina), Cağla Meknuze en Barbaros Altuğ (Turkije), Mukoma Wa Ngũgĩ (VS) en Ellah Wakatama Allfrey (VK). In het filmprogramma onder meer Colony of Images met Gerlinda Heywegen, schrijver Vamba Sherif over postkoloniale Afrikaanse cinema, de speelfilm Heremakono en de documentaires A Fool’s Paradise (over Zuid-Afrika) en Stones Have Laws (over Suriname).

Op zaterdagavond vormen de banden van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika het uitgangspunt voor gesprekken met onder meer Adriaan van Dis, Alfred Birney, Ellen Deckwitz, Johan Fretz, Antoine de Kom, Jörgen Raymann en Sarah Sluimer; uit het buitenland nemen deel Goenawan Mohamad en Angelina Enny (Indonesië), Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en Cynthia Mc Leod (Suriname). In het filmprogramma toelichting van Rosabelle Illes over haar favoriete films en vertoning van haar keuzefilm The Truman Show; een filmische verkenning met Johan Fretz van zijn reisroman Onder de Paramariboom; en de documentaires A Fool’s Paradise (over Zuid-Afrika) en Stones Have Laws (over Suriname). 

Themaprogramma’s met o.a. Ilja Leonard Pfeijffer en Sticks

Winternachten festival presenteert verder themaprogramma’s zoals:

-        de internationale spoken word-avond WWZ x Winternachten festival 2020 in Paard met o.a. Sticks;

-        Ilja Leonard Pfeijffer is Europa, waarin de schrijver van de succesroman Grand Hotel Europa in een fascinerend rollenspel verwikkeld raakt met psychiater Damiaan Denys;

-        de Oxfam Novib PEN Award Night over vrijheid van meningsuiting met onder meer de Free the Word!-speech van de Syrische schrijver Samar Yazbek;

-        het Storytelling Symposium over dekolonisatie in het International Institute of Social Studies;

-        de NRC Leesclub Live waarin schrijvers en NRC-columnisten Ellen Deckwitz en Clarice Gargard met het publiek Hella Haasses klassieker Oeroeg bespreken en voorzien van een ‘bijsluiter’ voor nieuwe lezers;

-        het Schrijversfeest met de uitreiking van de Haagse literaire prijzen aan Stefan Hertmans, Marente de Moor, Paul Demets en Gideon Samson.

Zes gratis toegankelijke Winternachten festivalprogramma’s in o.a. drie bibliotheken en Theater Dakota

Door heel Den Haag vinden, in samenwerking met Haagse kunstinstellingen, zes gratis toegankelijke festivalprogramma’s plaats. In de Speakers’ Corner van De Haagse Hogeschool vertelt Ilja Leonard Pfeijffer over zijn oeuvre, in Bibliotheek Nieuw Waldeck geven Ellen Deckwitz en Robin Block een gezamenlijk optreden over Indische roots, in Bibliotheek Schilderswijk vertellen Cynthia Mc Leod en Rosabelle Illes verhalen uit Suriname en Aruba, in Bibliotheek Ypenburg verzorgt Tipiko Den Haag een feestelijke Caribische avond met muziek, dans en voordracht, en in Theater Dakota omvat het Winternachten Verhalenfestival onder meer wijkgesprekken met Cynthia Mc Leod en Walter Palm, een workshop verhalen vertellen, een kindervoorstelling met jeugdboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman en een talkshow. Zondagochtend kan publiek gratis de live radiouitzending bijwonen van VPRO’s OVT in Theater aan het Spui. 

Spot on Young Poets: gedichten van leerlingen van Haagse middelbare scholen

Aan het educatieve programma Spot on Young Poets van Writers Unlimited doen ook dit jaar enkele honderden Haagse middelbare schoolleerlingen mee. Na dichtlessen en -workshops van dichters Diann van Faassen en Frederike Kossmann op zes scholen, draagt een deel van de leerlingen tijdens het Winternachten festival eigen gedichten voor. Tijdens het Schrijversfeest wordt de beste voordracht bekroond met de Jonge Campert-prijs. Enkele scholen ontvangen daarnaast een schrijver op school voor een gesprek met leerlingen.
 

Kaartverkoop en informatie: www.writersunlimited.nl

De jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over dekolonisatie van de geest), redactie Toef Jaeger en uitgave Jurgen Maas, is vanaf 14 januari 2020 in de reguliere (online) boekhandel verkrijgbaar.