Winternachten 2021 online: 'Het is aan ons'

13 januari 2021 - 17 januari 2021

Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag presenteert zijn 26ste editie in de vorm van een slow festival. Van woensdag 13 tot en met zondag 17 januari 2021 brengen we elke avond een zorgvuldig samengesteld online programma dat we live uitzenden.

66849.20200903141409_1.png

Ook al is de vorm anders, Winternachten geeft net als altijd via de taal en de literatuur het maatschappelijk en cultureel debat een stevige boost. Meer nog: we bieden een literaire detox in de koude januaridagen. Het complete festivalprogramma en tickets zijn vanaf 9 december te vinden op www.writersunlimited.nl.

Vanwege de huidige COVID-19-maatregelen kiezen we voor de vorm van een slow festival. Dit betekent dat Winternachten bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit avondprogramma's die online worden uitgezonden van 13 tot en met 17 januari 2021. Dit vormt de opmaat van een reeks inhoudelijk verbonden programma’s (deel 2) die we in het voorjaar brengen. Bij een versoepeling van de maatregelen kunnen we bij deze programma’s ons publiek weer uitnodigen. Tot die tijd bestaat dit tweede deel uit online publicaties zoals podcasts, gefilmde voordrachten en workshops.

De centrale vraag voor deze tijd is hoe we als samenleving samen komen. Er wordt regelmatig een appèl op ons gedaan om solidair te zijn met elkaar. We moeten de krachten bundelen; het samen doen. Maar over welk samen hebben we het? Hoe inclusief is deze 'ons'? Vragen die zowel de Black Lives Matter- als de klimaatbeweging agendeert en ook de coronacrisis maakt duidelijk dat het ‘ons’ geen eenvoudige zaak is. En is het eigenlijk wel aan ons? Het Winternachten festival 2021 krijgt daaarom als motto Het is aan ons, ontleend aan schrijver Eva Meijer, voorjaar 2020, in het radioprogramma Kunststof.

Het thema Het is aan ons gaan we tijdens het festival samen met schrijvers, dichters, woordkunstenaars, performers, journalisten van over de hele wereld onderzoeken. Elke Winternachten festival-avond benadert het thema vanuit een andere invalshoek. De programmalijnen zijn #Back to Earth (klimaat en verbeelding), #The Future is Female (feminisme), #Soulcare (rust en verbondenheid) en #Still We Rise (activisme). De avonden worden samengesteld door onze programmamakers Meltem Halaceli, Gerlinda Heywegen, Fleur Jeras, Joëlle Koorneef, Nisrine Mbarki en Ilonka Reintjens.

We bieden binnenkort een sneak peek van het Winternachten-programma #Still We Rise in The Asterisk Conversations, een reeks van vier podcasts door Simon*e van Saarloos. In de eerste aflevering spreekt Van Saarloos met de Jamaicaans-Canadese sf- en fantasy-auteur Nalo Hopkinson (VS); schrijver en activist Tirsa With (Nederland) reageert op hun gesprek door middel van een voordracht.

Onder meer de volgende buitenlandse auteurs dragen bij aan het Winternachten festival 2021: dichter en spoken word-icoon Salena Godden (VK, o.a. Pessimism is for Lightweights), schrijver-natuurkundige Paolo Giordano (Italië, o.a. De eenzaamheid van de priemgetallen), de Zuid-Afrikaanse dichter en performer Koleka Putuma (o.a. Collective Amnesia), en schrijver Samantha Schweblin (Argentinië/Duitsland, o.a. Duizend ogen). Nederlandstalige auteurs die deelnemen in gesprekken en voordrachten zijn onder meer Arnon Grunberg, Annemarie Estor, Babah Tarawally, Eva Meijer, Babeth Fonchie en Jens Meijen.