Uitreiking James Brockway Prize aan David Colmer (Online)

12 juni 2021

De James Brockway Prize – een oeuvreprijs voor poëzievertalers uit het Nederlands – is toegekend aan David Colmer. Deze onderscheiding, ingesteld en georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds, is gedoteerd met een bedrag van 5.000 euro en zal online worden uitgereikt op de komende editie van het Poetry International Festival in Rotterdam, op zaterdag 12 juni om 15:15. De uitreiking is, na aanmelding, gratis virtueel bij te wonen.

67718.Colmer.png

Foto: Victor Schiferli

De in Australië geboren David Colmer vertaalde in de afgelopen jaren meer dan vijftien poëziebundels van onder meer Hugo Claus, Cees Nooteboom, Paul van Ostaijen, Ester Naomi Perquin, Annie M.G. Schmidt en Menno Wigman.

'Colmer toont een grote gevoeligheid voor de specifieke eisen van elk gedicht. Hij is een zeer veelzijdige vertaler, in staat om te werken met zowel vrije verzen als in meer traditionele vormen. Hij voelt zich bijzonder op zijn gemak met informele, hedendaagse stemmen en hanteert ook slang als de tekst daarom vraagt. (...) Hij is een gedurfde vertaler, hij kiest nooit automatisch het voor de hand liggende maar probeert het maximale uit elke regel te halen. Hij weet instinctief wanneer hij moet kiezen voor terughoudendheid en eenvoud en wanneer hij creatieve risico's moet nemen. Zijn vertalingen zijn nooit prozaïsch en staan als gedichten op zichzelf, met hun eigen vloeiende ritme', aldus de jury.

Colmer vertaalt naast poëzie Nederlandse literatuur uit alle genres. Hij won verschillende prijzen met zijn vertalingen, waaronder de Independent Foreign Fiction Prize en de IMPAC Dublin Literary Award (beide met romans van Gerbrand Bakker), de Vondel Prize en nog enkele onderscheidingen in Australië en Nederland. Later dit jaar verschijnt zijn vertaling van Radna Fabias’s Habitus in de Verenigde Staten bij Deep Vellum/Phoneme.

De jury bestond deze keer uit David McKay (vertaler Nederlands-Engels en winnaar van de Vondel Prize 2017), Judith Wilkinson (poëzievertaler Nederlands-Engels en winnaar van de Brockway Prize 2013) en Claire Lowdon (Engelstalig auteur en recensent voor onder meer The Times Literary Supplement over Nederlandse literatuur).


Aanmelden voor de prijsuitreiking op zaterdag 12 juni om 15:15 CEST (gratis) kan hier