Schrijfdag Creatief Schrijven (online)

24 april 2021

Iedereen die zijn schrijftalent wil aanscherpen kan op zaterdag 24 april terecht op de eerste online Schrijfdag van Creatief Schrijven vzw. Het jaarlijkse festival voor het geschreven woord biedt een waaier aan lezingen, workshops en feedbacksessies met bekende auteurs onder wie Peter Buwalda, Mohamed Ouaamari en Heleen Debruyne. Ook illustrator ‘Niet Nu Laura’ is van de partij.

67414.Facebook_Cover.jpg

Met een aanbod voor non-fictieschrijvers, een traject voor mensen met een beperking en een nieuw parcours voor jongeren, wil het steunpunt voor schrijfliefhebbers een zo breed mogelijk publiek de kans geven om in hun pen te klimmen. Bezoekers stellen hun eigen (halve) dagprogramma samen. Een succesvolle formule want tijdens de eerste dagen vlogen al 150 tickets de deur uit en zitten verschillende workshops vol.

Locatie: online

'Het voorbije jaar raakten we allemaal af en toe verdwaald: in maatregelen, in gedachten, op het web of ergens onderweg. We merkten dat nog meer mensen in hun pen klommen. Ook onze online schrijfcursussen doen het goed. Dat is voor ons de drijfveer om dit jaar opnieuw een Schrijfdag te organiseren, rekening houdend met de realiteit en beperkingen', aldus An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw. 'De vorige Schrijfdag stond gepland op zaterdag 21 maart 2020 in Kortrijk. We moesten tien dagen voor de start alles afblazen. Dat wilden we dit jaar vermijden. We kozen daarom voor een compleet nieuwe formule: de deelnemers volgen alles online via een interactief eventplatform. De start- en slotshow en de infosessies streamen we live vanuit Kortrijk. Daarmee slaan we ook opnieuw de brug met het Memento Woordfestival dat dit jaar loopt tot 24 april en ook het thema ‘verdwalen’ als rode draad heeft', vervolgt Leenders. 

Wegwijs voor breed publiek

De Schrijfdag biedt een gevarieerd programma aan workshops, lezingen en infosessies van fantasy, over young adult, non-fictie, kinderboeken tot poëzie schrijven. Meer dan 30 professionele auteurs onder wie Peter Buwalda, Heleen De Bruyne, Mira Feticu, Esohe Weyden, Mohamed Ouaamari, Johan de Boose en Hind Eljadid geven advies, opdrachten en inkijk in hun schrijverschap. Iedereen kan een eigen parcours samenstellen. 

Nieuw zijn de TOTAALtalks – specifiek voor jongeren – waarin makers die de letteren op hun kop zetten het laatste woord hebben: Laura Janssens (Niet Nu Laura), Lieven Miguel Kandolo en Don Pandzou en ander jong geweld. Voor non-fictieschrijvers is een aanbod voorzien van speeches tot je eigen boek schrijven met Ruben Mersch, Bavo Van Landeghem en Marc Buelens. Creatief Schrijven vzw stippelde ook een parcours uit voor mensen met beperking of ziekte die graag in hun pen klimmen.

Tussen alle workshops en lezingen door kunnen bezoekers hun poëtische tarot laten lezen, op literair spreekuur gaan, feedback ontvangen of hun manuscript pitchen bij een uitgever. 

Schrijfwedstrijd: ‘Verdwalen’

In aanloop naar de Schrijfdag organiseert Creatief Schrijven vzw de wedstrijd ‘Verdwalen’. Drie weken lang gaat de organisatie op zoek naar verhalen uit ‘het Sprookjesland van de deelnemers’. De jury, bestaande uit redactieleden van schrijfmagazine VERZIN, kiezen drie winnende teksten. De schrijvers ervan worden tijdens de Schrijfdag extra in de schijnwerper gezet. 

Praktisch

De Schrijfdag vindt plaats op zaterdag 24 april 2021, online op het interactieve evenement- en netwerkplatform Hopin. Het programma van Schrijfdag is te vinden op schrijfdag.be. Een dagticket kost 25 euro, een halvedagticket 15 euro. Jongeren krijgen 50% korting.