Nieuwe Types

27 juni 2019 - 29 juni 2019

Nieuwe Types is hét festival voor nieuwe literatuur. Nieuwe Types neemt de staat van het verhaal onder de loep en vestigt drie dagen lang de aandacht op nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Dit gebeurt op verschillende manieren: van De Grote Niet Te Missen Schrijvers Van Morgen-Carrousel tot workshops, en van een bergrede over de huidige staat van het verhaal (door Maxim Februari) tot een avond waarin vierdejaarsstudenten Creative Writing ArtEZ hun afstudeerwerk presenteren. Kom kijken naar de schrijvers van nu!

 

64313.affiche-nt-2019-website-inzet-220x305.jpg

Creative Writing ArtEZ presenteert: Mag ik? Moet ik? Waarom zou ik?
Datum: Donderdag 27 juni 2019
Locatie: Theater a/d Rijn, Bartok Park, Arnhem
Aanvang: 20.00u (deuren open 19:30u)
Entree: €7,50 / €4,- (student / CJP) 

Waarom schrijft en leest onze generatie? De eerstejaarsstudenten ArtEZ Creative Writing besteden tijdens een avondvullend programma aandacht aan de status van het boek, de morele verantwoordelijkheid van de schrijver en de functie van noodzaak. Samen met Alma   Mathijsen, Bregje Hofstede, Joost Oomen en Sayonara Stutgard (Uitgeverij Chaos) gaan ze op zoek naar de positie die de schrijver en het boek in het huidige landschap kan innemen. Wat zijn de drijvende krachten die de schrijver motiveren?

                                    ----------------------------

Workshop Simone Atangana Bekono
Datum: vrijdag 28 juni 2019
Locatie: Theater a/d Rijn, Bartok Park, Arnhem
Tijd: 13.30 - 15.30u
Entree:  €10,- / €5,- (student/CJP)

Sinds jaar en dag zijn muziek en verhalen met elkaar vervlochten. Overal in de literatuur zijn aspecten van muziek terug te vinden zoals ritme, klankkleur en melodie. Maar kan muziek ook je manier van schrijven veranderen? Met die vraag ontwikkelde Simone Atangana Bekono een workshop. Tijdens deze workshop word je uitgedaagd te schrijven onder invloed van verschillende muziekstijlen. Heeft muziek een effect muziek op je mindset en je teksten?

                                    ----------------------------

Schrijversgesprek Maxim Februari
Datum: vrijdag 28 juni 2019
Locatie: Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15, Arnhem
Aanvang: 13.30u
Entree: €10,- / €5,- (student/CJP) 

Filosoof, jurist, schrijver en columnist Maxim Februari spreekt zich op vrijdagavond uit over de huidige staat van het verhaal. In de middag is er een mogelijkheid om in een intieme setting met Maxim in gesprek te gaan. Verwacht tijdens deze middag geen schrijfles, maar een overpeinzing van het hoe en waarom van het schrijven. Aan de hand van voorbeelden komt de vraag aan bod hoe schrijvers aanwezig kunnen zijn in hun tekst. Via hun stem? Of hun autobiografie? En kan een schrijver ook afwezig zijn in de tekst?

                                     ----------------------------

Live podcast: de Schrijfopdracht
Datum: Vrijdag 28 juni 2019
Locatie: Theater a/d Rijn, Bartok Park, Arnhem
Tijd: 16.00-17.30u
Entree: gratis, reserveer je gratis ticket op de site 

Tijdens Nieuwe Types is er een nieuwe editie van de Schrijfopdracht. De Schrijfopdracht is een live podcastopname waarin schrijvers vertellen over de belangrijkste les die ze geleerd hebben tijdens hun carrière. Daarbij bedenken ze een schrijfopdracht die ze vervolgens het publiek mee naar huis geven.
Op deze vrijdagmiddag gaat Dennis Gaens in gesprek met schrijvers Maartje Wortel (alumnus Gerrit Rietveld Academie Beeld & Taal), Corinne Heyrman (alumnus Woordkunst) en Martin Rombouts (alumnus ArtEZ Creative Writing) over het schrijverschap en in hoeverre schrijven überhaupt te leren is.                       

                                    -----------------------------

Nieuwe Types: De schrijvers van nu - festivalavond
Datum: vrijdag 28 juni 2019
Locatie: Theater a/d Rijn, Bartok Park, Arnhem
Aanvang: 20.00u (deuren open 19.30u)
Tickets: €10,- / €5,- (student/CJP) 

Kom op vrijdagavond 28 juni naar Theater aan de Rijn voor De schrijvers van nu, een festivalavond die uit z'n voegen barst van schrijftalent!

Maxim Februari spreekt over de staat van het verhaal en over het belang van verhalen. Er zijn voordrachten en performances van Maartje Wortel, Corinne Heyrman en de schrijvers van het Slow Writing Lab, maar ook van studenten van Nederlandstalige schrijfopleidingen tijdens de Grote Niet Te Missen Schrijvers Van Morgen-Carrousel! Zeven jonge makers onderzoeken tijdens de voorstelling Golflengte hun relatie tot relaties. Ook wordt voor de vijfde keer de Nieuwe Types Afstudeerprijs uitgereikt, voor het beste literaire eindwerk van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. De avond wordt dansend afgesloten met de ep-release van Frino, a.k.a. Koen Frijns.

                                    ------------------------------ 

Nieuw Goed: afstudeervoorstelling ArtEZ Creative Writing
Datum: zaterdag 29 juni 2019
Locatie: Huis Oostpool, Nieuwstraat 58, Arnhem
Aanvang: 20.00u (deuren open 19.30u)
Entree: gratis, aanmelden verplicht via nieuwgoed2019@gmail.com

Het is tijd voor de vijfde lichting afstudeerders aan Creative Writing ArtEZ. Het afgelopen jaar hebben zeven uiteenlopende makers hard gesleuteld aan hun afstudeerwerk. Ze presenteren het tijdens een bijzondere avond vol namen, lichamen, verwachtingen, circussen, speeltuinen en steigers. Deze schrijvers en makers zijn verschillend, maar hebben één ding gemeen: ze zijn nieuw, goed, en streven allemaal naar een andere wereld. Deze avond is het begin daarvan. 

                                   ---------------------------------

ROZSYPNE - Virtual Reality-beleving
Data: doorlopend van donderdag 27 juni t/m zaterdag 29 juni
Locatie: Theater a/d Rijn, Rijnstraat 42 (backstage-ingang), Arnhem
Entree: gratis. Schaf een gratis e-ticket voor een tijdsblok naar keuze aan via nieuwetypes.nl/VR. De voorstelling duurt 20 minuten per persoon.

2019 is het lustrumjaar van de oorlog in Oost-Oekraïne. Een uitgelezen moment om het dagelijks leven in dit gebied van dichtbij te bekijken. Studio ZZZAP brengt je tijdens deze testvertoning van ROZSYPNE terug naar de zomer van 2014, het moment waarop het gewapende conflict stevig op gang kwam. Je stapt de wereld van de oude Nina binnen. Zij probeert zo goed en kwaad als het gaat haar dagelijks leven op de rit te houden. Nina vraagt je een moment mee te draaien in haar huishouden, aan de vooravond van de MH17-crash.

 

Meer informatie:
Datum: Donderdag 27 t/m zaterdag 29 juni 2019
Locaties: diverse locaties in de binnenstad van Arnhem
Kaartverkoop: via nieuwetypes.nl
Website: nieuwetypes.nl