Maand van de Filosofie

01 april 2024 - 30 april 2024

De Maand van de Filosofie staat dit jaar in het teken van het thema 'Chaos'. Vanaf 1 april liggen het essay en het kinderboek van de Maand van de Filosofie in de boekhandels. Auteurs Tom-Jan Meeus en Yorick Goldewijk hebben zich laten inspireren door dit thema.

72713.Maand_van_de_Filosofie_png.png

Van Tom-Jan Meeus, politiek journalist bij NRC, verschijnt in het kader van de Maand van de Filosofie het essay Duidelijkheid,waarin hij 'aan de hand van Machiavelli laat zien hoe duidelijkheid bevordert dat de naoorlogse politieke orde bezwijkt, met chaos als resultaat'.

Yorick Goldewijk vertaalde het thema van de Maand van de Filosofie naar het kinderboek De chaos in Loïs, 'een hoopvol én grappig verhaal over een meisje met chaos in haar lijf en een jongen met chaos in zijn hoofd, die op een bijzondere manier nader tot elkaar komen'.

De Maand van de Filosofie vindt jaarlijks plaats in april. Gedurende de Maand worden door heel Nederland en Vlaanderen filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd rondom het gekozen thema. In het kader van de Maand wordt elk jaar ook de Socratesbeker uitgereikt aan het meest prikkelende filosofieboek van het afgelopen jaar. De longlist telt twintig titels. Op 10 april vindt de uitreiking aan de schrijver van het winnende boek plaats live in Kunststof vanuit Spui25 in Amsterdam.