Literaire talkshow Letteren Live met Babs Gons en Marente de Moor

12 december 2019

In de eindejaarseditie van Letteren Live op 12 december gaan Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen in gesprek met Babs Gons over spoken word en Marente de Moor over haar meermaals bekroonde roman Foon. Daarnaast is er een column van Jasper Albinus, een van de net afgezwaaide talenten uit het Slow Writing Lab 2019, en muziek van Rita Zipora. U bent van harte welkom bij dit programma op donderdag 12 december, 17.00-18.30, in SPUI25 in Amsterdam.

 

65310.collage_(3).jpg

Babs Gons is de grande dame en wegbereider van de spoken-wordscene in Nederland. Ze is schrijver, performer, host en docent en de drijvende kracht achter een flink aantal spoken-wordinitiatieven, waaronder Poetry Circle Nowhere. Een heel nieuwe generatie talent is er al uit voortgekomen. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao en Brazilië. Ze presenteert daarnaast verschillende programma’s, waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee ze onder andere op Oerol en Lowlands stond en die een vast huis in De Melkweg heeft. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in het voorjaar van 2019 verscheen de bundel Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters.

Marente de Moor won met haar roman Foon, over het biologenechtpaar Nadja en Lev die in de Russische bossen wonen, dit jaar de Jan Wolkers Prijs en de F. Bordewijk-prijs en stond op de shortlist van de BookSpot Literatuurprijs. Eind 2018 werd Foon door de Volkskrant uitgeroepen tot beste roman van dat jaar. Foon laat zien hoe eenzame mensen, ver van de ontwrichte samenleving die ze zijn ontvlucht, zich verhouden tot hun geliefden, tot de geschiedenis en tot de dierenwereld waarvan ze deel uitmaken. Als alle zekerheid wegvalt, is het de verbeelding die hen overeind houdt.
Eerder won ze al de AKO Literatuurprijs 2011 en de European Union Prize for Literature 2014 voor haar tweede roman De Nederlandse maagd, dat inmiddels in ruim tien talen is vertaald. Het in 2013 verschenen Roundhay, tuinscène bereikte de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en verscheen in 2019 bij Hanser Verlag onder de titel Aus dem Licht. In 2016 won Gezellige verhalen de Biesheuvelprijs voor beste verhalenbundel.

Jasper Albinus treedt sinds een aantal jaar op als dichter en spoken word-artiest. Hij sloot zich in 2017 aan bij Poetry Circle, het platform voor performende schrijvers en schrijvende performers en werd in 2018 geselecteerd voor het Slow Writing Lab. Zijn dichtkunst en performance gebruikt hij als instrumenten om vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar te maken. Zijn teksten werden gepubliceerd in de bloemlezing Hardop, een staalkaart van de spoken-wordscene in Nederland die Babs Gons samenstelde voor Atlas Contact.

Rita Zipora zingt en schrijft Nederlandstalige elektropop. Ze bracht in 2014 haar debuutalbum Als ik kijk uit, speelde op Noorderslag en bij De Wereld Draait Door. Eind 2015 volgde EP1, die vier sterren kreeg van NRC Handelsblad, gevolgd door een landelijke tour langs popzalen. Sinds 2018 vormt Rita Zipora samen met dichter en muzikant Robin Block het duo WOLKEN, dat toert door Nederland en België. De Singles 'Vaart' en 'Misschien dat het vandaag' zijn al maanden dagelijks te horen op de Belgische radio 1. In de serie Taalkunstenaars van Uitgeverij Nieuw Amsterdam bracht ze een boek uit met haar liedteksten en een aantal verhalen over haar band met taal en haar leven als muzikant.

Over Letteren Live
Met Letteren Live willen het Nederlands Letterenfonds, SPUI25 en Het Parool lezers inspireren en de rijkdom van de literatuur in zijn volle breedte voor het voetlicht brengen. De focus ligt op boeken en makers in alle literaire genres die op enigerlei wijze door het Letterenfonds zijn gesteund. Letteren Live-video’s worden rechtenvrij verspreid door Het Parool en het Nederlands Letterenfonds, zodat ze gratis gedeeld kunnen worden door boekhandels, bibliotheken en andere literaire platforms.

De presentatoren
Roos van Rijswijk (1985) is schrijver en recensent voor NRC Handelsblad. Ze schrijft korte verhalen, die zijn gepubliceerd in meerdere literaire tijdschriften en deels in het Engels zijn vertaald. Haar debuutroman Onheilig (Querido) werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Ook werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot hét literair talent van 2017. Van Rijswijk interviewde op diverse podia (o.a. Crossing Border) en in boekhandels (o.a. Athenaeum) schrijvers over hun werk.

Ronald Ockhuysen (1966) is hoofdredacteur van Het Parool. Hij begon zijn loopbaan bij de Volkskrant als toneelrecensent en was daar tot 2008 filmjournalist. Tussen 2002 en 2008 werkte hij ook als programmamaker bij de VPRO, onder meer als presentator van het R.A.M.-journaal en het wekelijkse filmprogramma Cinema.nl. In 2008 stapte hij over naar Het Parool; aanvankelijk als chef van de kunst- en mediaredactie, in 2015 werd hij benoemd tot hoofdredacteur.


Datum/tijd: donderdag 12 december, 17.00-18.30 uur
Locatie: SPUI25 in Amsterdam
Toegang gratis, online aanmelden gewenst