Kinderboekenweek 2021: 'Worden wat je wil'

06 oktober 2021 - 17 oktober 2021

De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van Worden wat je wil waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later. De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. De Kinderboekenweek vindt in 2021 plaats van 6 tot en met 17 oktober.

68176.Kinderboekenweek-2021-Worden-wat-je-wil.png

Bette Westera schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de 67ste Kinderboekenweek en Mark Janssen maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt cadeau gedaan door de boekwinkel tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van ten minste € 12,50 aan kinderboeken. Het prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor € 7,25.

Voor de tiende keer zal Kinderen voor Kinderen bij het thema van de Kinderboekenweek weer een passend lied uitbrengen, dat tevens de titelsong is van het gelijknamige nieuwe album. Speciaal tijdens de Kinderboekenweek 2021 zullen ook diverse hoofdconducteurs, machinisten en servicemedewerkers van NS  weer gaan voorlezen aan basisschoolleerlingen, en alle vragen over hun beroep beantwoorden. 

Kinderboekenweek: Worden wat je wil
Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar het van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

Bette Westera: ‘De eervolle vraag of ik het kinderboekenweekgeschenk van volgend jaar zou willen schrijven gooit mijn hele planning overhoop en dat is fijn. Heel fijn zelfs, want ook al houd ik nog zo van orde, voor het scheppen van iets nieuws is chaos nodig. Bij mij is alles netjes op een rijtje hebben dodelijk voor het creatieve proces. Ik spring dus vol vertrouwen en zonder te weten waar ik straks mee bovenkom in het diepe.’ 

Bette Westera (Uitgeverij Gottmer)
Kinderboekenweekgeschenkauteur Bette Westera is op 20 juni 1958 geboren in Velp. Na de middelbare school ging ze naar de Pedagogische Academie, om daarna in Leiden Psychologie te studeren. Tijdens en na haar studie werkte ze op het secretariaat van de Leidse Wetenschapswinkel en daarna als beleidsmedewerker bij het Centrum voor Educatie in Driebergen. In 1990 begon ze met het schrijven van een kinderbijbelserie en verhuisde ze met haar kinderen naar het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg, een leefgemeenschap niet ver van Amersfoort, waar ze dertien jaar woonde en werkte. Vanaf 1999 publiceerde ze prentenboeken, fictie, non-fictie en gedichtenbundels voor kinderen. Daarnaast is Bette Westera een veelgevraagd vertaler van prentenboeken, vaak op rijm. In 2019 vierde Bette haar 20-jarig schrijverschap vol mooie, grappige, ontroerende en prijswinnende boeken. Dit jaar won ze voor haar boek Uit elkaar de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Boekenleeuw.

Mark Janssen: 'Het maken van het Prentenboek is een fantastische uitdaging die ik met beide handen aanneem! Ik ga er iets bijzonders van maken en net zoals bij mijn voorgaande boeken wordt het echt een boek voor het kind. Het kind in iedereen.’

Mark Janssen (Uitgeverij Lemniscaat)
Prentenboekmaker Mark Janssen werd geboren in Eijsden (Limburg) op 24 juli 1974. Hij studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en na zijn afstuderen in 1997 vestigde hij zich als fulltime illustrator in Valkenburg a/d Geul, waar hij een atelier aan huis heeft. In 2016 startte Mark succesvol met een nieuw oeuvre; het eigen prentenboek. Naast het bedenken, schrijven en illustreren van eigen prentenboeken, werkt Mark ook als illustrator samen met andere auteurs aan de totstandkoming van kinderboeken. Vanaf zijn eerste illustraties voor een kinderboek tot nu, werkte hij aan maar liefst 500 publicaties mee voor Nederlandse, Belgische en Chinese uitgeverijen. Heel wat van zijn prentenboeken vonden reeds hun weg naar het buitenland en werden vertaald in bijna 20 talen.