Kinderboekenweek 2017

04 oktober 2017 - 15 oktober 2017

Griezelen is het thema van de Kinderboekenweek 2017, met als motto: gruwelijk eng! Speciaal voor de 63ste Kinderboekenweek, die plaatsvindt van woensdag 4 t/m zondag 15 oktober, worden het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek uitgegeven.

kinderboekenweek_2017.jpg

Tijdens de Kinderboekenweek wordt het geschenkboek door de boekhandel als cadeautje verstrekt bij besteding van € 10,- aan kinderboeken. Het Kinderboekenweekgeschenk Kattensoep is geschreven door Janneke Schotveld en het Prentenboek Knikkeruil is gemaakt door illustrator Martijn van der Linden en schrijfster Maranke Rinck.

De Kinderboekenweek bestaat sinds 1955 en is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland. Vorig jaar beleefde de oplage van het Kinderboekenweekgeschenk van Dolf Verroen een oplage van 345.000 exemplaren.

Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017. Dat belooft een loeispannende week te worden. Je bent nooit te oud om te griezelen. Maar de grens tussen wat lekker griezelig is en wanneer het echt (te) eng wordt – de grens tussen fictie en werkelijkheid - ligt voor iedereen anders. Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je huid of onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het ‘kwaad’ wordt meestal wel overwonnen.

Voor het derde jaar op rij organiseert NS, hoofdsponsor van de Kinderboekenweek, de Nationale Kinderboekenruil. Deze vindt plaats op de laatste dag van de Kinderboekenweek op zondag 15 oktober. Kinderen kunnen dit jaar op de station Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal hun gelezen boek ruilen voor een ander. Daarnaast kunnen ze aanschuiven in de voorleescoupé.

Agenda Kinderboekenweek 2017
20 september: Bekendmaking Gouden Penseel en Gulden Palet 2017, Prijzen mooist geïllustreerde kinderboeken
21 september t/m december: Expositie Penselen en Paletten 2017 in het Rijksmuseum, Amsterdam
3 oktober: Bekendmaking Gouden Griffel 2017 op het Kinderboekenbal, Prijs voor het best geschreven kinderboek van 2016
15 oktober: Nationale Kinderboekenruil, Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal