Joost Zwagerman Lezing door Manon Uphoff

18 november 2021

Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Dit jaar zal schrijver, beeldend kunstenaar en scenarist Manon Uphoff de lezing geven. Tijdens haar lezing zal  Uphoff ingaan op de rol van tekens in ons leven, de verschillen en overeenkomsten tussen organische vormen en een geschreven tekst of beeld.

68110.2447-a2ae8fd9b9f405cfd386b7ce548f7ecd.png

Manon Uphoff
De Joost Zwagerman Lezing 2021 wordt gegeven door Manon Uphoff (Utrecht, 20 december 1962). Uphoff debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI prijs. Het titelverhaal werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor literatuur. Haar eerste roman Gemis (1997) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Manon Uphoffs meest recente boek, Vallen is als Vliegen (2019) werd zeer goed ontvangen en werd door NRC Handelsblad en Humo de beste Nederlandstalige roman van 2019 genoemd. De roman eindigde als eerste in de eindejaarsspiegel van kranten en tijdschriften - bijeengebracht door boekhandel Athenaeum - en stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Bookspot Literatuurprijs. In 2020 werd aan Uphoff de prestigieuze driejaarlijkse Charlotte Köhlerprijs toegekend voor haar oeuvre.

Naast haar werk als schrijver is zij actief als beeldend kunstenaar en schrijft zij een scenario voor Topkapi Films. Samen met Iris van Vliet verzorgt zij cursussen, masterclasses en workshops op het gebied van schrijven en 'de kunst van het kijken' en biedt ze persoonlijke begeleiding aan schrijvers.

Frédérique Spigt
Voorafgaand aan lezing zal Fréderique Spigt enkele nummers ten gehore brengen, waaronder het lied 'Nu jij weg bent' dat Joost Zwagerman voor haar schreef in het kader van “De Avond van het liefdeslied” (2006). Spigt kreeg landelijke bekendheid als zangeres van de rockband I’ve got the Bullets. Als soloartiest brak ze door na haar deelname aan het Nationaal Songfestival in 1998. Hierna volgden verscheidene soloalbums, waarin ze een herkenbaar en persoonlijk geluid heeft ontwikkeld.

Ronald Giphart
Elk jaar haalt een goede bekende van Joost Zwagerman herinneringen op aan de in 2015 overleden auteur. Dit jaar zal romanschrijver Ronald Giphart vertellen over zijn vriendschap met Joost Zwagerman en wat deze voor hem betekende.

Joost Zwagerman Lezing
De lezing wordt gehouden op 18 november 2021 en vindt plaats in Taqa Theater De Vest te Alkmaar, aanvang 20.00 uur. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2021 uitgereikt.

Kaarten voor de lezing kosten €17,50 per stuk en kunnen online worden besteld.

De Joost Zwagerman Lezing is een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en Theater De Vest/De Grote Kerk Alkmaar en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar.