International Literature Festival Utrecht

15 september 2018 - 29 september 2018

In november 2017 werd Utrecht benoemd tot Unesco City of Literature. Op deze bekroning van de rijke literaire historie van de stad volgt nu de logische volgende stap: een internationaal literatuurfestival dat maar liefst twee weken zal duren. Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) combineert bestaande succesformules zoals de Nacht van de Poëzie met fonkelnieuwe programmaonderdelen. De eerste editie van dit jaarlijks terugkerende festival vindt plaats op verschillende locaties in Utrecht van 15 tot en met 29 september.

55278.IMG_0667.jpg

Start van het boekenseizoen
Het nieuwe festival wordt geprogrammeerd en geproduceerd door Het Literatuurhuis en brengt een mix van wereldklassiekers tot literaire thrillers en young adult tot poëzie. 'Jaarlijks worden zo’n 45.000 boeken uitgebracht in allerlei genres. Wij willen een gids zijn en de parels uit dit enorme aanbod voor het voetlicht brengen,' zegt Michaël Stoker, directeur van Het Literatuurhuis. 'Het festival belooft een schitterende start van het boekenseizoen te worden.'

Aftrap ILFU 2018 tijdens Utrecht Uitfeest
Met de Anna Karenina Marathon waarin duizend vrouwen de duizend pagina’s uit Tolstojs wereldklassieker voorlezen, start het ILFU 2018 tijdens het Utrecht Uitfeest op 15 september. Een dag later vindt er een grote antiquarische boekenmarkt met ruim 120 kramen plaats op het Vredenburgplein en in TivoliVredenburg. Samen met Bibliotheek Utrecht presenteert het ILFU op die dag ook een letterenprogramma voor jong en oud. Schrijvers worden kort en krachtig geïnterviewd over hun nieuwste boeken tijdens de Boekenparade in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Ouders en kinderen kunnen meedoen aan Bieb voor Kids met theater, colleges en voordrachten voor kinderen van 0-12 jaar.

Gevestigde namen en nieuwkomers
Het festival biedt een podium aan nationale en internationale gevestigde namen en nieuwkomers. Naast de Britse auteur Julian Barnes, de Italiaanse schrijver/documentairemaker Paolo Cognetti en de Britse historicus Sir Antony Beevor verwelkomt het ILFU ook de Amerikaanse schrijvers Lisa Halliday, Otessa Moshfegh en Brad Watson. Nederlandse schrijvers, dichters, vertalers en artiesten die tijdens het festival optreden zijn onder meer Anna Enquist, Ingmar Heytze, Tom Lanoye, Hans Boland, broeder dieleman, Hanneke van der Heijden, Mirjam van Engel, Marente de Moor, Frank Westerman, Jaap Robben, Nora Fischer, Tim Fransen, Peter Zantingh, Akwasi, Ellen ten Damme, Mirko Schäfer, Dan Hassler Forest, Kerim Göçmen, Jolle Demmers, Willem Dieleman, Daniel Samkalden. In totaal zullen meer dan 100 schrijvers en artiesten uit verschillende landen op het podium staan tijdens het ILFU.

Nacht van de Poëzie
Ook de Nacht van de Poëzie maakt dit jaar deel uit van het nieuwe ILFU. Op 29 september zullen de volgende dichters het podium van TivoliVredenburg betreden: Paul Bogaert, Willem Thies, Thomas Möhlmann, Gerda Blees, Kreek Day Ouwens en Anneke Claus. Eerder al was de komst van Judith Herzberg, Arthur Japin, Vicky Francken, Ted van Lieshout, Tsead Bruinja, Anton Korteweg, Willem Jan Otten, Benno Barnard en Radna Fabias aangekondigd. De 36ste Nacht wordt gepresenteerd door Piet Piryns en Ester Naomi Perquin. ’s Middags vindt de Kindernacht van de poëzie plaats, met optredens van onder meer Babs Gons, Edward van de Vendel, Mary Heylema en Ted van Lieshout. De kaartverkoop van de Nacht en Kindernacht is inmiddels van start gegaan

Literatuur is overal
Talloze Netflix-series, films, theaterstukken en composities zouden zonder literatuur niet bestaan, popmuzikant Bob Dylan kreeg de Nobelprijs: literatuur kent vele verschijningsvormen. Daarom werkt Het Literatuurhuis samen met uiteenlopende partners als TivoliVredenburg, het Nederlands Film Festival en de Stadsschouwburg Utrecht om een zo veelzijdig mogelijk programma samen te stellen.

 

Meer informatie: 
Datum: zaterdag 15 t/m zaterdag 29 september 2018
Locatie: Utrecht
Website