Internationaal Literatuurfestival Utrecht (ILFU)

23 september 2022 - 08 oktober 2022

Van 23 september tot en met 8 oktober vindt het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (ILFU) plaats met een veertiendaags programma met literatuur, muziek en feest.

70598.Logo_Ilfu_-_kopie.png

Een greep uit het programma:


23 september - 17 uur - Opening ILFU: Literature vs Traffic - Het ILFU wordt geopend met een boekenrivier die in samenwerking met Luzinterruptus voor één dag een nog aan te kondigen straat in Utrecht zal vullen. Op dezelfde dag zullen de 10 schrijvers die de afgelopen maanden voor Woord900 en organisatie Mooie Woorden over 10 wijken van Utrecht verspreid waren hun verhalen presenteren.

23 september - 20 uur Domkerk - ILFU boektalk - Jonathan Franzen opent het ILFU
Niemand minder dan Jonathan Franzen brengt op 23 september een bezoek aan Utrecht, op de openingsdag van ILFU 2022. Op de verschijningsdag van zijn laatste roman Kruispunt hadden we vorig jaar al een online gesprek met Franzen, die toen, vanwege de coronabeperkingen, niet kon reizen. Dit jaar komt hij alsnog, in levenden lijve op het podium in Utrecht, voor een gesprek over Kruispunt, zijn eerdere romans en de relevantie van fictie in de huidige tijd.

24 september- - 20 uur NK Poetry Slam - Tivoli Vredenburg
Wie presenteert dit jaar de sterkste, mooiste en overtuigendste teksten op het podium en gaat naar huis met de titel Nederlands Kampioen Poetry Slam 2022, €1000 prijzengeld en de Gouden Vink wisseltrofee? Het publiek bepaalt!

28 september -20 uur Tivoli : Uitreiking Filter Vertaalprijs. Dit jaar zijn er maar liefst vijf vertalingen van zeven vertalers genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2022. Diverse werelddelen, wereldtalen en zeven eeuwen worden er beslagen in de vertaalde boeken die genomineerd zijn, waarvan de winnaar bekendgemaakt zal worden tijdens het ILFU op 28 september in TivoliVredenburg. De nominaties worden door de jury geroemd omdat ze stuk voor stuk markant en exceptioneel zijn, en bovendien nog met elkaar samenhangen ook.

1 oktober: - 13 uur Tivoli Exploring Stories. Dit jaar gaan er weer fictieschrijvers in gesprek met journalisten, filosofen en wetenschappers over onderwerpen als klimaat, ongelijkheid, oud en nieuw kolonialisme, feminisme en de oorlog in Oekraïne. Tot de schrijvers behoren onder meer Olivia Laing, Oksana Zaboezjko, Sasha Marianna Salzmann, Sharon Dodua Otoo, Tash Aw, Ayelet Gundar-Goshen, Inge Schilperoord en de voor de Europese Literatuurprijs genomineerde Doireann Ní Ghríofa. Daarnaast gaan Natalie Haynes en Madeline Miller met elkaar in gesprek over het vrouwelijk perspectief in de Griekse mythologie.

4 oktober: - 20 uur Tivoli - Vertaalslag. Wat is het verschil tussen een vertaling en een bewerking? Bij proza en poëzie wordt elk woord en elke komma vertaald, maar dat is anders bij theater- en toneelbewerkingen. Welke vrijheden durven regisseur en vertaler zich te permitteren bij het bewerken van bijvoorbeeld Shakespeare? Deze vragen staan centraal tijdens de nieuwste editie van het roemruchte programma over vertalen en alles wat daarbij komt kijken: de Vertaalslag.

8 oktober: - 20 uur Tivoli - 30ste Nacht van de Poëzie. Voor de 39ste keer zal een selectie van de beste Nederlandse dichters en een handvol muzikanten voor één nacht samen neerstrijken in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Er zijn debutanten, fluisterdichters, spoken word-giganten en P.C. Hooftprijswinnaars, die niets met elkaar gemeen hebben, behalve het angstzweet en de opwinding in die laatste vijftien zenuwslopende seconden op het trapje dat naar het podium leidt. Er zijn weer rondgangen vol boeken, cadeaus, hapjes en drankjes. En dan zijn er Piet Piryns en Ester Naomi Perquin die zoals elk jaar de bakens zijn in deze lange en beweeglijke nacht.

 

Voor meer informatie zie de website van ILFU