Independent Bookstore Day: Debat ‘Lezen in tijden van Netflix’

25 mei 2019

Op zaterdag 25 mei 2019 vindt de derde editie van Independent Bookstore Day plaats. In boekhandels door het hele land worden zeer uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Auteurs en docenten debatteren in Utrecht over de ontlezing onder jongeren en de invloed van Netflix.

64308.lezenintijdenvannetflix.png

Op 25 mei verschijnt de Nederlandse vertaling van het boek Lezen in tijden van Netflix (Cossee) van Felicitas von Lovenberg. De strijd om onze vrije tijd is genadeloos: het boek ondervindt grote concurrentie van sociale media en Netflix. Tegelijkertijd waarderen lezers de rust en onthaasting die het lezen van boeken met zich meebrengt, zoals ook blijkt uit de studie De impact van het boek. Von Lovenberg combineert onderzoek met eigen ervaringen en die van andere lezers om de meerwaarde van het lezen van boeken te tonen. Daarnaast geeft ze tips om het leesgedrag te optimaliseren. Op Independent Bookstore Day krijgen lezers met een in de Boekenweek verkregen speciale boekenlegger korting op Lezen in tijden van Netflix.

Van 12:00 tot 14:00 uur vindt in boekhandel Broese Boekverkopers een debat plaats over ontlezing bij jongeren naar aanleiding van het boek Lezen in tijden van Netflix. Hoe krijgen we scholieren aan het lezen in tijden van Netflix? Kan Netflix worden ingezet om jongeren aan het lezen te krijgen? Voor het debat is een panel van diverse, deskundige sprekers samengesteld, afkomstig uit het onderwijs, het boekenvak en de journalistiek. Het panel bestaat uit Matijs Lips (beste docent Nederlands 2018), Alex Boogers (schrijver, strijdt voor leesbevordering en tegen vaste leeslijsten), Jet Steinz (schrijver, columnist bij de Volkskrant) en Rosan Hollak (schrijver en journalist, recenseert voor NRC series op Netflix). Yaël Vinckx (schrijver en journalist, mede-initiatiefnemer Independent Bookstore Day) is moderator van het debat. Docenten Nederlands en docenten andere talen uit het hele land zullen bij het debat aanwezig zijn en praten mee.


Meer informatie: 
Datum/tijd: 25 mei 2019, 12.00 tot 14.00 uur 
Locatie: Broese Boekverkopers, Stadhuisbrug 5, Utrecht 
Toegang is gratis, maar meldt u zich wel aan via yael@bookstoreday.nl
www.bookstoreday.nl