Haarlems Literatuur Festival 2019

08 maart 2019

Of het nu feit of fictie is dat een Haarlemmer de boekdrukkunst uitvond, de stad is al eeuwen onlosmakelijk verbonden met literatuur. Om dat te vieren organiseren Stichting Literair Haarlem en een zestal boekhandels jaarlijks het Haarlems Literatuur Festival. We bieden een gevarieerd programma met performances, interviews, voordrachten en muziek.

 

62859.HLMLITFES poster.jpeg

Dit jaar stelt presentator Bart Gielen (Barts Boekenclub) u voor aan zes schrijvers en dichters - van debutanten tot doorgewinterde vertellers, van poëten tot historici. Zijn gasten zijn Hanna Bervoets, Jan Brokken, Sylvia Hubers, Roberta Petzoldt, Aafke Romeijn en Frank Westerman. Daarnaast treedt ook singer-songwriter Dafne Holtland op.

Hanna Bervoets (1984) bouwt in razend tempo aan een eigenzinnig en indrukwekkend literair oeuvre. Ze heeft inmiddels negen romans en bundels op haar naam staan, en schreef daarnaast nog voor toneel en televisie. Lieve Céline werd verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs, Ivanov won de BNG Bank Literatuurprijs en in 2017 ontving ze de Frans Kellendonk-prijs. Fuzzie is haar meest recente roman. 

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere Mijn kleine waanzin, In het huis van de dichter, De Kozakkentuin, De gloed van Sint Petersburg. Veel van zijn romans zijn vertaald en verfilmd. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De vergelding bereikte hij een breed en groot publiek. Begin oktober verscheen zijn bejubelde boek De rechtvaardigen.

Sylvia Hubers (1965) schrijft sinds 1987 poëzie, prozagedichten en zeer kort proza. Van 2009 tot 2013 was ze stadsdichter van Haarlem. Ze debuteerde in 1988 met de absurdistische-verhalenbundel Doodskreten worden graag gehoord. In 2003 volgde haar poëziedebuut Men zegt liefde, gevolgd door onder meer Terug naar de apotheker en Hier moet ik ingrijpen. Ze leest geregeld voor en maakt deel uit van De Vorlesebühne, huis voor kort, absurdistisch proza. In november verscheen haar meest recente bundel zeer kort proza Wat als we niet waren betoverd die unaniem positief gerecenseerd werd.

Roberta Petzoldt (1984) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie op de afdeling Beeld en Taal. Sindsdien is ze werkzaam als dichter, actrice, beeldend kunstenares. Ze maakt haar eigen performances waarin ze muziek, poëzie en lichtprojectie tot een geheel weeft. Vruchtwatervuurlinie is haar poëziedebuut. 

Aafke Romeijn (1986) is muzikant, schrijfster en journaliste. Ze studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze schrijft opiniestukken voor de Volkskrant en werkt als columnist bij Vrij Nederland. In april 2018 verscheen haar debuutroman Concept M.

Frank Westerman (1964) is schrijver van meervoudig bekroonde boeken als Ingenieurs van de ziel, El Negro en ik, Ararat, De graanrepubliek. Met zijn recente titels Stikvallei en Een woord een woord oogst hij lof in binnen- en buitenland. In 2016 was hij de eerste gastschrijver aan de Universiteit Leiden – een decennialange traditie – die zich toelegde op het genre van de reportage. In 2018 verscheen zijn nieuwe non-fictiewerk Wij, de mens.

Daphne Holtland (1988) is singer-songwriter en onderdeel van theaterzangercollectief Het Nieuwe Lied, waarmee ze regelmatig optreedt. Ze werd bekend met het trio Zazí waarmee ze vier liedjesprogramma’s (waaronder één met Hans Dorrestijn) en twee cd’s maakte, én tot driemaal toe het voorprogramma van Charles Aznavour verzorgde. In 2018 stond Daphne ook op het Haarlems Literatuur Festival en won ieders hart met haar aanstekelijke liedjes en teksten.

Bart Gielen (1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Als historicus was hij te zien in televisieprogramma’s als De straten van Amsterdam, Dat wordt oorlog en Rare Jongens. Daarnaast is Bart oprichter van zijn literaire talkshow Barts BoekenClub (BBC). In het theater Het Betty Asfalt Complex organiseert en presenteert hij sinds 2014 maandelijks een avondvullende theatervoorstelling met openhartige gesprekken en live muziek door singer-songwriters.

Haarlems Literatuur Festival wordt georganiseerd door Stichting Literair Haarlem in samenwerking met de boekhandels Athenaeum, Blokker, Bredero, Gillissen & Co, Kennemer en De Vries Van Stockum.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door Haerlems Bodem,  Philharmonie, Rabobank.

Meer informatie:
Datum en tijd: 8 maart 2019, 20.00-22.15 uur
Locatie: Philharmonie Kleine Zaal, Lange Begijnestraat 11, Haarlem
Toegangsprijs € 19,50 inclusief drankje en garderobe
Scholieren en studenten € 12,50
Tickets: hier verkrijgbaar en bij de deelnemende boekhandels Athenaeum, Blokker, Bredero, Gillissen & Co, Kennemer en De Vries Van Stockum.
Website: www.literairhaarlem.nl