Elspeetconferentie 2022: Voet aan de grond

20 mei 2022

Voor het eerst sinds 2019 zal de Elspeetconferentie op 20 mei a.s. weer live plaatsvinden, in de bibliotheek van het Letterenfonds. De Elspeetconferentie 2022 heeft als thema: 'Voet aan de grond. Populariteit en toegankelijkheid in het boekenvak'.

70171.Elspeet_conferentie_2022_-_Voet_aan_de_grond_-_Poster.png

Het wordt een inspirerende middag met live sprekers en publiek. De inloop is om 13:00, waarna de conferentie om 13:30 begint. Na de conferentie, met een korte pauze, is aansluitend om 16:45 de welbekende borrel met heerlijke hapjes. Bij zijn? Tickets zijn verkrijgbaar op de website.

Het thema dit jaar is 'Voet aan de grond: Populariteit en toegankelijkheid in het boekenvak'. Want hoewel het klassieke, papieren boek voor de meeste uitgevers nog altijd de heilige graal is, winnen snellere content en alternatieve leesmethoden al jaren terrein. En het boekenvak verandert mee. Uitgevers doen hun uiterste best om bestaande doelgroepen tevreden te houden en nieuwe lezersgroepen aan te boren. Dit brengt een interessante dynamiek met zich mee: wanneer is er sprake van concurrentie, en wanneer van versterking van de aandacht voor het boek?

De moderator dit jaar is Hadassah de Boer. Ze begon haar carrière als presentator en regisseerde ook verscheidene documentaires, films en series. Tegenwoordig is ze vooral actief als dagvoorzitter nog altijd met de nadruk op kunst, cultuur en maatschappij. Daarnaast is ze voorzitter van de nationale toneeljury die jaarlijks de VSCD-toneelprijzen uitreikt.

Thema's als laaggeletterdheid en toegankelijkheid voor moeilijk lezenden worden besproken door Ralf Beekveldt. Hij is directeur en oprichter van een internationale uitgeefgroep die in verschillende talen boeken en kranten maakt voor mensen die moeite hebben met lezen. Het materiaal wordt uitgegeven in Nederland (Eenvoudig Communiceren), België, Duitsland, Engeland en Spanje. Daarnaast is hij directeur/uitgever van Y-Publicaties, dat uitgaven verzorgt op het gebied van zorg, welzijn en sociale werkgelegenheid. Tijdens de Elspeetconferentie op zal Ralf alles vertellen over laaggeletterdheid in Nederland, en uitgeven voor mensen die moeite hebben met lezen.

Dit jaar werpt het panel een blik op de invloed van BookTok op het leesgedrag van jongeren, maar ook in het uitgeverslandschap. BookTokkers komen zelf aan het woord: Destiny Stapper is online marketeer bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam, en ook actief op Bookstagram en BookTok. Noah de Campos Neto is ook een actieve BookTokker, die zijn volgers alles waar hij zelf enthousiast over is aanprijst. Mieke van Eijsden, programmamaker van de Bibliotheek Utrecht en voorzitter van de Vakjury van het Beste Boek voor Jongeren, en Gaston Franssen, hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit aan de UvA, maken het panel compleet.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de opmars van het audioboek. Wat maakt een boek geschikt om in te spreken, en wat is het geheim van een echt goed audioboek? Dit vertelt Suzan Heijne den Bak, projectmanager bij Audiobook Factory. Destijds maakten zij zo'n 5 audioboeken per maand. Inmiddels produceren ze bijna 50 audioboeken per maand; van feelgood tot thrillers en van kinderboeken tot non-fictie. De audioboekenmarkt groeit zó snel en is constant in ontwikkeling.

Tot slot maken we een klein uitstapje naar andere media in een bijzondere twist, want ook in het filmlandschap lukt het makers om van niche naar mainstream op te klimmen. Valerie Bisscheroux komt vertellen over het prijswinnende project ANNE+, de YouTube-hit die een van de grootste Nederlandse bioscoopfilms van vorig jaar werd, waarvan Valerie seizoen 2 regisseerde en ontwikkelde. Valerie focust zich als regisseur op positieve en genuanceerde representatie van LGBTQ+-karakters en storylines in films en series. Met vooruitstrevende verhalen van vrouwen en queer personen die zoeken naar hun identiteit en expressie. Wat kan het boekenvak leren van de filmindustrie?


Meer informatie: 

Tijd/datum: 20 mei 2022, 13.30-19.00 uur 
Locatie: Bibliotheek Nederlands Letterenfonds, Nieuwe Prinsengracht 89, Amsterdam
Kaartje: €85,-, voor GAU- of KBb-leden €70,-
Kaartverkoop via de website