Congres Lezen Centraal 'De doorgaande leeslijn'

01 april 2020

Op 1 april 2020 houdt Stichting Lezen haar jaarlijkse congres Lezen Centraal. Het congres heeft als thema 'De doorgaande leeslijn' en vindt plaats in de Verkadefabriek in Den Bosch. 


AFGELAST

 

65524.Doorgaande_leeslijn.png

Hoe verloopt de leesontwikkeling van kinderen en jongeren? Wat stimuleert kinderen om op te groeien tot vaardige, gemotiveerdere en literair competente lezers? En wat remt juist? Dit soort vragen komen aan bod in het rapport De doorgaande leeslijn; de leesontwikkeling van 0 - 20 jaar (Stichting Lezen, april 2020). Uit de antwoorden blijkt dat leesbevordering staat of valt met een structurele aanpak.

Sinds het verschijnen van De doorgaande leeslijn in 2005 is er veel veranderd in het medialandschap. Denk aan de opkomst van Facebook, Instagram, YouTube en podcasts; in 2005 bestond het allemaal niet. Het verklaart wellicht dat jongeren minder gemotiveerd zijn om te lezen dan destijds. Het ‘diep lezen’, het langer geconcentreerd lezen, heeft plaatsgemaakt voor het vluchtige lezen en je verliezen in games en social media op je smartphone. Dit soort veranderingen maakt dat de aanpak van leesbevordering mee moet veranderen om effectief te blijven. Ook ontwikkelingen in de wetenschap liggen ten grondslag aan de geactualiseerde doorgaande leeslijn. Sinds 2005 werden onderwerpen als de ontwikkeling van de leesmotivatie en literaire competentie, de leesopvoeding thuis, het lezen in een digitaal tijdperk en effectief leesonderwijs verder onderzocht. De nieuwe inzichten, voortkomend uit deze wetenschappelijke onderzoeken, zijn terug te vinden in De doorgaande leeslijn; de leesontwikkeling van 0 – 20 jaar.

Op Lezen Centraal 2020 maakt het publiek voor het eerst kennis met deze nieuwe doorgaande leeslijn. Onder leiding van dagvoorzitter Ӧzcan Akyol gaan deelnemers en sprekers het gesprek aan over de vele facetten van effectieve leesbevordering thuis, in de kinderopvang en in het onderwijs voor 0- tot 20-jarigen.


Meer informatie: 
Datum/tijd: woensdag 1 april 2020, 9.30-17.00 uur
Locatie: Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, Den Bosch
Kosten: Standaarddeelname: € 190,00
            Studententarief: € 35,00
            Neem een collega mee en u ontvangt € 30,00 korting op het tweede, derde en vierde kaartje.
            Bij grotere groepen van één organisatie wordt speciale korting verleend. 
Inclusief koffie, thee, lunch, netwerkborrel en congresmap met onder andere een exemplaar van De doorgaande leeslijn, leesontwikkeling 0 – 20 jaar.
Aanmelden: Tot 25 maart 2020 kunt u hier kaarten bestellen.
Meer over o.a. het programma op de website