Annie M.G. Schmidtlezing

16 mei 2023

Op dinsdag 16 mei verzorgt de Vlaamse auteur, scenarioschrijver en filmproducent Jean-Claude van Rijckeghem de jaarlijkse Annie M.G. Schmidtlezing. Hij zal zijn visie geven op jeugdliteratuur; de titel van zijn lezing is ‘Tijdreizen en bouillonblokjes’.  

71305.Annie_MG_Schmidtlezing.png

In zijn lezing zal Van Rijckeghem vertellen hoe hij zijn schroom voor ‘Echte Boeken’ overwon en schrijver werd. Hij gaat uitgebreid in op zijn historische romans voor jongeren en betrekt hierbij tevens werken van Thea Beckman, René Goscinny en Alexandre Dumas. Ook spreekt hij over het schrijven van scenario’s en boeken – en hoe verschillend dat is.

Jean-Claude van Rijckeghem (Gent, 1963) richtte in 1994 zijn eigen filmproductiehuis A Private View op en won een scenario-prijs in Cannes met de speelfilm Aanrijding in Moscou (2007). Zijn recentste film, Zeevonk, opent dit jaar de jongerensectie op het filmfestival van Berlijn. Tante Dingdong (2000) was de eerste novelle van zijn hand, gevolgd door twee jeugdboeken rond Spijker, een 15-jarige volksjongen in samenwerking met Pat Van Beirs. Jonkvrouw, de roman die het duo daarna schreef rond de historische figuur van de Vlaamse erfdochter Margaretha van Male ontving onder andere de Thea Beckman-prijs, de Boekenleeuw, De Kleine Cervantes en de prijs van de Kinder- en Jeugdjury. Ook Van Rijckeghems jeugdboek IJzerkop ontving verschillende prijzen. In 2022 verscheen zijn historische jeugdroman Onheilsdochter

De lezing vindt plaats op dinsdagavond 16 mei in het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Tickets kosten € 10 en zijn online te bestellen via literatuurmuseum.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.