AGA LAB viert jubileum met expositie over kunstenaarsboek

24 november 2023 - 26 november 2023

AGA LAB, in 1958 opgericht als het Amsterdams Grafisch Atelier, bestaat 65 jaar. Voor de organisatie aanleiding om te reflecteren op de huidige positie van de grafische werkplaats en het kunstenaarsboek in Nederland en haar bestaansrecht in de toekomst.

72061.Tentoonstelling_kunstenaarsboeken_AGA_LAB_png.png

Hiertoe heeft AGA LAB het idee van beeldend kunstenaar Herma Deenen omarmd om een project over het Kunstenaarsboek te organiseren, met als titel 'To the sweet murmur of leaves'. De boeken zijn van 24 tot en met 26 november te zien in galerie De Bouwput.

Met de expositie wordt onder andere gezocht naar het artistiek belang van het kunstenaarsboek binnen de beeldende kunst, het verschil met een catalogus of andere publicatie over een kunstenaar, het bestaansrecht ervan binnen de huidige technische en digitale ontwikkeling. De tentoongestelde grafische boeken, in afmeting van een paar centimeter tot een meter groot, zijn met de hand gedrukt in AGA LAB en net zo divers als de zesentwintig (inter)nationaal deelnemende kunstenaars zelf; zo is er gebruik gemaakt van technieken als etsen, foto-polymeer, litho, zeefdruk, Riso, pigmentdruk en linodruk; er is in de boeken geborduurd, genaaid, geweven en getekend.