Nieuwe Types

23 juni 2016 - 25 juni 2016

Van 23 tot 25 juni vindt in de binnenstad van Arnhem de tweede editie van het literaire festival Nieuwe Types plaats. Nieuwe Types gaat op zoek naar de staat van het verhaal en biedt drie dagen lang een blik in de toekomst van de literatuur. Het festival vestigt de aandacht op nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen.

nieuwe types.jpg

Op donderdag 23 juni opent het festival met een vertoning The End of the Tour, een film over de Amerikaanse schrijver David Foster Wallace. Universitair docent Mathilde Roza introduceert de film kort waarna Marc van der Holst een minicollege ‘Hoe lees ik Infinite Jest? geeft.

Vrijdagmiddag 24 juni vindt The Future of Publishing Summit plaats; een internationaal en spraakmakend gezelschap, bestaande uit onder meer Alison Norrington, Niels ’t Hooft en Lisa Kuitert, spreekt over het thema ‘Mediaconvergentie versus mediadivergentie’. Is het het één of het ander of kunnen convergentie en divergentie naast elkaar bestaan? En wat betekent dat voor hoe we verhalen vertellen?

Vrijdagavond 24 juni zijn er op talloze locaties in de Arnhemse binnenstad performances, interviews en voordrachten. Alex Boogers opent de avond met een lezing over de staat van het verhaal. Na de lezing is iedere bezoeker vrij om zijn eigen route te kiezen. Ga in drie rondes langs bij drie locaties en aanschouw per ronde drie voordrachten. In intieme settings dragen grote namen als Sjoerd Kuyper, Abdelkader Benali en Ingmar Heytze voor. Daarnaast betreden aanstormende nieuwelingen het podium. Ook worden er prijzen uitgereikt: zowel de winnaar van dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar als de Nieuwe Types Afstudeerprijs worden bekend gemaakt.

Het festival eindigt op zaterdagavond 25 juni met de tweede lichting schrijvers van Creative Writing ArtEZ. Zij tonen deze avond met heel veel trots het afstudeerwerk waar zij een half jaar aan gewerkt hebben. Verwacht: videopoëzie, interactieve storytelling, magisch proza, lyrische gedichten en vooral een hoop knettergoede teksten.

Nieuwe Types is een initiatief van literair productiehuis Wintertuin in samenwerking met ArtEZ hogeschool voor de kunsten, de Bibliotheek Rozet, boekhandel Hijman Ongerijmd, boekhandel Het Colofon en de Arnhemse Kinderboekwinkel.

Meer informatie
Datum: donderdag 23 t/m zaterdag 25 juni 2016
Locaties: Meer dan 10 locaties in Arnhem
Kaarten: € 10,- (€ 7,50 CJP, student, bibliotheekpas)
Meer info en kaartverkoop: nieuwetypes.nl