Nederland Leest de toekomst, Bibliotheek Eemhuis, Amersfoort 20

2 november 2017: Nederland Leest de toekomst, Bibliotheek Eemhuis, Amersfoort

De 11e editie van Nederland Leest trapte af in de bibliotheek van Amersfoort. Centraal staat dit jaar de verhalenbundel Ik, Robot van Isaac Asimov, waarin hij als een van de eersten schrijvers een robot een stuk menselijkheid meegaf. Ronald Giphart heeft in enkele maanden, samen met onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen, een uniek experiment uitgevoerd: kan een robot een literair verhaal schrijven? De hoop is dat met de keuze voor dit boek ook de discussie op gang zal komen rol van de robot in ons leven.  
Door Andrea Röell

12 december 2017 - Sesam-festival, studiedag over diversiteit in kinderboeken (Antwerpen) 28

12 december 2017 - Sesam-festival, studiedag over diversiteit in kinderboeken (Antwerpen)

Het boekenvak is minder divers dan de huidige bevolking van Nederland en België, zeker in de grote steden. Studio Sesam is een Vlaamse organisatie die is gespecialiseerd in etnocommunicatie en stevig aan de weg timmert. Sinds 2012 geeft Studio Sesam ‘superdiverse’ kinderboeken uit: laagdrempelig en spannend, herkenbaar voor alle kinderen, cultureel en sociaal sensitief, stereotype beeldvorming doorbrekend. 'Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.’ Sesam wil kinderen zowel de ramen als de spiegels aanreiken.

Foto's bekijken
Eerste Uteregse Boekenvakborrel, Winkel van Sinkel

Eerste Uteregse Boekenvakborrel, Winkel van Sinkel

In de Winkel van Sinkel vond op 29 november de allereerste Uteregse Boekenvakborrel plaats. Want ondanks het rijke literaire verleden van Utrecht, vinden toch de meeste evenementen plaats in Amsterdam. Daar moest volgens organisatoren Robbert Schuurmans, Nahtalie Doruijter en Miriam van de Ven verandering in komen. Er bleek een duidelijke behoefte aan een mogelijkheid om dichterbij huis een informeel samenzijn te hebben en onderling onder het genot van een borrel en hap bij te praten over het boekenvak en andere zaken.
Door Andrea Röell

Foto's bekijken
Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam 35 jaar

Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam 35 jaar

Stichting Literaire Activiteiten bestaat 35 jaar. Dat werd niet gevierd met een literaire avond, maar met een feest in SkateCafé in Amsterdam Noord. Een locatiekeuze die de koers van SLAA goed illustreert. SLAA verruilde in 2014 De Balie (in hartje Amsterdam) voor de Tolhuistuin (in Amsterdam Noord). Doel: vernieuwende programma's en projecten organiseren in heel Amsterdam en een brede doelgroep aanspreken, inclusief jongeren en minderheden. Om literatuur te combineren - zelf noemen ze het kruisbestuiven - met muziek, theater, wetenschap en design. Terwijl buiten de de regen bij vlagen tegen het SkateCafé aanbeukte, heette Daphne de Heer, de mater familias van het SLAA-team, ons blij en dankbaar welkom. 'Wat fijn dat jullie op dit feestje zijn gekomen! Als ik jullie was geweest, was ik waarschijnlijk thuis gebleven. Wat maar weer eens bewijst dat jullie betere mensen zijn dan ik.'
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
25 november 2017 - Afscheid Guus Thijssen, Athenaeum Nieuwscentrum, Amsterdam

25 november 2017 - Afscheid Guus Thijssen, Athenaeum Nieuwscentrum, Amsterdam

Op de 24ste november nam Guus Thijssen afscheid van Athenaeum Nieuwscentrum in Amsterdam. De achterblijvers, diep onder de indruk van zijn anciënniteit, die zij karakteriseerden als 'van paleolontologische proporties' organiseerden een feestje in het nabij gelegen Betty Asfalt Complex. Guus Thijssen werkte 42 jaar in het Athenaeum Nieuwscentrum, waarvan het grootste deel als winkelchef. Na jarenlang de hoofdstedelijke papieren nieuwsvoorziening op peil te hebben gehouden begint hij nu een nieuw leven als - ja, daar is hij zelf nog niet helemaal over uit. De kersverse pensionado had wel zijn dochter moeten beloven dat hij niét als een eenzame zielige man op het Spui zou gaan rondhangen. Daar zullen we hem dus niet zo snel meer zien.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Uitreiking Kookboek van het Jaar 2017

Uitreiking Kookboek van het Jaar 2017

Fusina Verloop begon ooit met Kookboek van het Jaar om kookboekenauteurs een podium te bieden. Bijkomend voordeel voor de blije hobbykok: elk jaar een leuke selectie uit de enorme berg kookboeken die jaarlijks op de markt komen. De kookboeken die door de jaren jaren zijn genomineerd, geven een aardig beeld van wat ons doet (en deed) watertanden. En hoe de Trend van het Moment verandert – wie kookt er nog met sherry of in de Römer Topf? Deze 11e editie van Kookboek van het Jaar, die Verloop samen met Henk-Jan Kakebeen organiseert, toont loepzuiver wat anno 2017 hip&hot en hip&cool is: vegetarisch, BBQ; eten uit je eigen moestuin, in kommen, met bloemen. En natuurlijk koken met pindakaas.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Uitreiking ECI Literatuurprijs 2017

Uitreiking ECI Literatuurprijs 2017

De ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van 2017 is voor De mensengenezer van Koen Peeters (De Bezige Bij). De prijs werd dit jaar voor de 31e keer uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag. De auteur won behalve de sculptuur en de 50.000 euro voor de uitverkiezing door de vakjury ook de 10.000 euro die verbonden zijn aan erkenning door de lezersjury. Als zijn agenda niet volstroomt met uitnodigingen voor lezingen en andere literaire activiteiten, heeft hij in 2018 dus alle tijd en financiële ruimte om zich een jaar zonder zorgen aan de literatuur te wijden. De overige genomineerden kregen (behalve de aandacht en publiciteit die met een plaats op de shortlist gepaard gaan) 5.000 euro van sponsor ECI. Het boek Noodweer van Marijke Schermer was een dag eerder bij de verkiezing door middelbare scholieren als beste uit de bus gekomen.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Eerste lustrum Boekhandel Het Leesteken, Purmerend

Eerste lustrum Boekhandel Het Leesteken, Purmerend

José Ferdinandus (bedrijfsleider) krijgt tot haar grote verrassing van Wouter van Waardt (eigenaar) het eerste exemplaar van jubileumboek Boekhandel Het Leesteken. De eerste vijf jaar. Zíj dacht dat er zou worden geloot onder de vele Purmerenders die de boekwinkel via crowdfunding vijf jaar geleden een nieuwe kans gaven. Maar er mogen dan vele crowdfunders zijn – er is maar één José. Ferdinandus en Van Waardt durfden het aan. In een dynamisch en weerbarstig klimaat ging een dynamisch en strijdlustig team aan de slag en maakte van Het Leesteken een cultureel baken in Purmerend. Inmiddels draait de winkel vijf jaar en is er een opvolger gevonden die het stokje van José Ferdinandus gaat overnemen. De jongere garde is er klaar voor. Maar dromen is niet voorbehouden aan de jeugd. Eigenaar Wouter van Waardt blijft sleutelen aan de toekomst van Het Leesteken. Want zeg nou zelf: de historische Kaaswaag aan de Kaasmarkt met boeken, horeca en cultuur… dat zou toch een prachtige plek zijn voor een boekhandel?
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Boekpresentatie 'Boekhandel Godert Walter. 75 jaar in het hart van Groningen'

Boekpresentatie 'Boekhandel Godert Walter. 75 jaar in het hart van Groningen'

Als onafhankelijk denkende, individualistisch ingestelde intellectueel wil je ergens wel ergens bij horen maar ook weer niet helemáál. Wanneer je dan in of bij Groningen woont (of gewoond hebt), ben je waarschijnlijk klant van boekhandel Godert Walter. Op 20 oktober werd het 75-jarig bestaan van de boekhandel gevierd. Er waren sprekers, er was een boek en zelfs een burgemeester, maar vooral waren er de klanten. Klanten die houden van deze zelfstandige kleine boekhandel om het assortiment, de sfeer en de vriendelijke deskundigheid van de boekverkopers. Een opmerkelijk groot aantal verklaarde spontaan: 'Ik kijk regelmatig rond in andere boekhandels, maar ik kóóp bij Godert Walter.' Allard Steenbergen en Erwin de Vries namen boekhandel Godert Walter over van Erik en Hanneke Kweksilber. Voor de nieuwe eigenaars had Theo Walter, zoon van Godert en zelf boekhandelaar in ruste - Kooyker, Jongbloed -  gaf de nieuwe eigenaars een cadeautje voor de zaak die de naam van zijn vader draagt: een klein bronzen beeldje van een lezend meisje.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Het 2.000.000-ste Loser-boek verkocht in AKO Utrecht CS

Het 2.000.000-ste Loser-boek verkocht in AKO Utrecht CS

Als een Flashmob doken ze op bij de AKO in Utrecht CS: Loser-lezers met een ouder. Op de eerste dag van de Kinderboekenweek kwam Bam Botermans high fives en -momenten uitdelen. Medewerkers van De Fontein deelden de supercoole Loser-pet uit en sneden taart met veel marsepein. En Bram reikte het tweemiljoenste Nederlandse Loser-boek uit. Het is duidelijk: Losers liggen aan kop.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...