20 februari 2018 - Fan-avond met Andy Griffiths (De Waanzinnige Boomhut), OBA Amsterdam 24

20 februari 2018 - Fan-avond met Andy Griffiths (De Waanzinnige Boomhut), OBA Amsterdam

Wie de tafel van 13 uit het hoofd kent, weet dat De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen het zevende deel uit de serie is. De boeken zijn vertaald door Edward van de Vendel (zelf gelauwerd kinderboekenauteur) en uitgegeven door Lannoo. Auteur Andy Griffiths kwam over uit Australië en ontmoette op dinsdagavond 150 waanzinnige boomhut-fans in het OBA theater in Amsterdam. De fans – meisjes en opvallend veel jongens – genoten niet alleen van de humor van deze ready-to-muck-around laid-back fair-dinkum Ozzy. Ze kregen allemaal een hand van Griffiths: een handdruk om te onthouden.

Foto's bekijken
12 februari 2018 - 150 jaar Boekhandel Broekhuis

12 februari 2018 - 150 jaar Boekhandel Broekhuis

Boekhandel Broekhuis vierde haar 150-jarig bestaan in Schouwburg Hengelo. Met sacrale en swingende muziek, literatuur, maar liefst vier burgemeesters (Schelberg, Gerritsen, Van Veldhuizen en Schouten van de vestigingssteden Hengelo, Almelo, Enschede en Oldenzaal), het boek 'Een zaak van evenwicht' door Hengeloër auteur Joep Scheffer, én een erepenning van de gemeente voor de jubilerende boekhandel. Als De boekhandel in Hengelo werd in 1868 gesticht en door de familie Van der Maar uitgebouwd tot een Twents boekenimperium. Na het overlijden van Gerard Van der Maar nam boekenondernemer Kees Schafrat de zaken over. Het 150-jarig jubileum bleek niet alleen voor de ondernemer en boekenman Schafrat maar ook voor de muzikale showman in hemzelf een mooie aanleiding tot jubelen.

Foto's bekijken
7 februari 2018 - Afscheid Michael van Everdingen Koninklijke Boekverkopersbond

7 februari 2018 - Afscheid Michael van Everdingen Koninklijke Boekverkopersbond

Afscheid nemen zet in 2018 stevig door. Ook Michael van Everdingen neemt na 5,5 jaar directeurschap van de KBb afscheid van het boekenvak. Het boekenvak is weliswaar geen grote branche qua omvang, maar, zoals een spreker opmerkte, 'een wereldspeler als het gaat om verdeeldheid'. Van Everdingen trad aan in turbulente tijden. De schoolboeken werden 'gratis', retail leek te verdigitaliseren, er was duidelijk behoefte aan een nieuwe marsroute. Onder het motto Wenn dein Arsch brennt, ist es schwierig angreifen heeft Van Everdingen de KBb en boekverkopers zowel opgeschut als nieuwe richting gegeven. Samenwerkend, vragenstellend, en met gevoel voor humor. En nu gaat hij verder, op weg naar nieuwe uitdagingen. Wij wensen hem bon voyage!

Foto's bekijken
24 januari 2018 - Afscheid Maarten Asscher van Athenaeum Boekhandel, Amsterdam

24 januari 2018 - Afscheid Maarten Asscher van Athenaeum Boekhandel, Amsterdam

Als Maarten Asscher (60) uitgever, kunstambtenaar, boekverkoper, vertaalpromotor, dichter, essayist, bestuurder, netwerker, romancier – en de opsomming is verre van volledig. Vanwege zijn bijdragen aan het literaire en culturele klimaat – tot ver óver de grenzen van het Amsterdamse Spui – werd hij bij zijn afscheid als directeur van Athenaeum Boekhandel benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens te zijner ere georganiseerde symposium 'Het woord is dood, leve het woord!' werd Asscher even Amsterdams speciale troetel-intellectueel. Citaten van gerenommeerde internationale auteurs daalden als slagregens neer, net als loftuitingen in trefwoorden: ambitieus en aimabel. Veelzijdig en eigengereid. Erudiet met een snufje Pietje Bell. Een harde werker die graag de indruk wekt dat hij nooit iets uitvoert. En waar haalt hij toch de tijd vandaan? Zijn tijd vanaf nu, is het plan, gaat Maarten Asscher vooral schrijven. Zijn uitgever is er blij mee en wij ook. Maar of het hem zal lukt om zich tot schrijven te beperken? Dat zou wel héél erg knap zijn.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
12 december 2017 - Sesam-festival, studiedag over diversiteit in kinderboeken (Antwerpen)

12 december 2017 - Sesam-festival, studiedag over diversiteit in kinderboeken (Antwerpen)

Het boekenvak is minder divers dan de huidige bevolking van Nederland en België, zeker in de grote steden. Studio Sesam is een Vlaamse organisatie die is gespecialiseerd in etnocommunicatie en stevig aan de weg timmert. Sinds 2012 geeft Studio Sesam ‘superdiverse’ kinderboeken uit: laagdrempelig en spannend, herkenbaar voor alle kinderen, cultureel en sociaal sensitief, stereotype beeldvorming doorbrekend. 'Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.’ Sesam wil kinderen zowel de ramen als de spiegels aanreiken.

Foto's bekijken
Eerste Uteregse Boekenvakborrel, Winkel van Sinkel

Eerste Uteregse Boekenvakborrel, Winkel van Sinkel

In de Winkel van Sinkel vond op 29 november de allereerste Uteregse Boekenvakborrel plaats. Want ondanks het rijke literaire verleden van Utrecht, vinden toch de meeste evenementen plaats in Amsterdam. Daar moest volgens organisatoren Robbert Schuurmans, Nahtalie Doruijter en Miriam van de Ven verandering in komen. Er bleek een duidelijke behoefte aan een mogelijkheid om dichterbij huis een informeel samenzijn te hebben en onderling onder het genot van een borrel en hap bij te praten over het boekenvak en andere zaken.
Door Andrea Röell

Foto's bekijken
Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam 35 jaar

Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam 35 jaar

Stichting Literaire Activiteiten bestaat 35 jaar. Dat werd niet gevierd met een literaire avond, maar met een feest in SkateCafé in Amsterdam Noord. Een locatiekeuze die de koers van SLAA goed illustreert. SLAA verruilde in 2014 De Balie (in hartje Amsterdam) voor de Tolhuistuin (in Amsterdam Noord). Doel: vernieuwende programma's en projecten organiseren in heel Amsterdam en een brede doelgroep aanspreken, inclusief jongeren en minderheden. Om literatuur te combineren - zelf noemen ze het kruisbestuiven - met muziek, theater, wetenschap en design. Terwijl buiten de de regen bij vlagen tegen het SkateCafé aanbeukte, heette Daphne de Heer, de mater familias van het SLAA-team, ons blij en dankbaar welkom. 'Wat fijn dat jullie op dit feestje zijn gekomen! Als ik jullie was geweest, was ik waarschijnlijk thuis gebleven. Wat maar weer eens bewijst dat jullie betere mensen zijn dan ik.'
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
25 november 2017 - Afscheid Guus Thijssen, Athenaeum Nieuwscentrum, Amsterdam

25 november 2017 - Afscheid Guus Thijssen, Athenaeum Nieuwscentrum, Amsterdam

Op de 24ste november nam Guus Thijssen afscheid van Athenaeum Nieuwscentrum in Amsterdam. De achterblijvers, diep onder de indruk van zijn anciënniteit, die zij karakteriseerden als 'van paleolontologische proporties' organiseerden een feestje in het nabij gelegen Betty Asfalt Complex. Guus Thijssen werkte 42 jaar in het Athenaeum Nieuwscentrum, waarvan het grootste deel als winkelchef. Na jarenlang de hoofdstedelijke papieren nieuwsvoorziening op peil te hebben gehouden begint hij nu een nieuw leven als - ja, daar is hij zelf nog niet helemaal over uit. De kersverse pensionado had wel zijn dochter moeten beloven dat hij niét als een eenzame zielige man op het Spui zou gaan rondhangen. Daar zullen we hem dus niet zo snel meer zien.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Uitreiking Kookboek van het Jaar 2017

Uitreiking Kookboek van het Jaar 2017

Fusina Verloop begon ooit met Kookboek van het Jaar om kookboekenauteurs een podium te bieden. Bijkomend voordeel voor de blije hobbykok: elk jaar een leuke selectie uit de enorme berg kookboeken die jaarlijks op de markt komen. De kookboeken die door de jaren jaren zijn genomineerd, geven een aardig beeld van wat ons doet (en deed) watertanden. En hoe de Trend van het Moment verandert – wie kookt er nog met sherry of in de Römer Topf? Deze 11e editie van Kookboek van het Jaar, die Verloop samen met Henk-Jan Kakebeen organiseert, toont loepzuiver wat anno 2017 hip&hot en hip&cool is: vegetarisch, BBQ; eten uit je eigen moestuin, in kommen, met bloemen. En natuurlijk koken met pindakaas.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Uitreiking ECI Literatuurprijs 2017

Uitreiking ECI Literatuurprijs 2017

De ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van 2017 is voor De mensengenezer van Koen Peeters (De Bezige Bij). De prijs werd dit jaar voor de 31e keer uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag. De auteur won behalve de sculptuur en de 50.000 euro voor de uitverkiezing door de vakjury ook de 10.000 euro die verbonden zijn aan erkenning door de lezersjury. Als zijn agenda niet volstroomt met uitnodigingen voor lezingen en andere literaire activiteiten, heeft hij in 2018 dus alle tijd en financiële ruimte om zich een jaar zonder zorgen aan de literatuur te wijden. De overige genomineerden kregen (behalve de aandacht en publiciteit die met een plaats op de shortlist gepaard gaan) 5.000 euro van sponsor ECI. Het boek Noodweer van Marijke Schermer was een dag eerder bij de verkiezing door middelbare scholieren als beste uit de bus gekomen.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...