15 februari 2017 - Viering eerste jaar De Nieuwe Juridische Boekhandel, Den Haag 20

17 februari 2017: 15 februari 2017 - Viering eerste jaar De Nieuwe Juridische Boekhandel, Den Haag

Als u op zoek bent naar een boekwinkel vol rechtsgeleerdheid (en het onwaarschijnlijke geval dat u dat mij zou vragen) Verwijs ik graag naar de Nieuwe Juridische Boekhandel op de eerste verdieping van Boekhandel Douwes in Den Haag. Deze week was de feestelijke viering van het eenjarige bestaan van de DNJB, die – praktisch én leerzaam – werd gevierd op de begane grond van de winkel met de presentatie van deel 5 uit de gerenommeerde Asser-serie over Eigendom en beperkte rechten. Overal wandelden blije juristen, bibliothecarissen en medewerkers/eigenaren/oprichters van de boekhandel. En Boekblad was erbij.

13 februari 2017 - Literaire middag met Singel Uitgeverijen

13 februari 2017 - Literaire middag met Singel Uitgeverijen

Auteurs in gesprek met boekverkopers is niets nieuws. Maar hebben we hier nu een trend te pakken: het uitgevers midi-event. Niet massaal bij een inspiratiedag of juist intiem één auteur in de zaak, maar mooi daar tussenin: het midi-eventje. Singel Uitgeverijen presenteerde in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam aan een zaaltje select publiek van boekverkopers een palet van haar auteurs, met speeddaten na. Het was onderhoudend én leerzaam. Hadden wij ooit gedacht dat Erik Scherder de Oliver Sachs van Nederdand was, na 'Singing in the brain' weten wij zeker dat de hoogleraar in elk geval de Gene Kelly van de psychoneurologie is.

Foto's bekijken
19 januari - KVB en CPNB luiden het nieuwe jaar in

19 januari - KVB en CPNB luiden het nieuwe jaar in

KVB en CPNB waren voor een middag neergestreken in het science museum NEMO. De één voor een symposium, de ander voor de nieuwjaarsborrel. En bij beide is duidelijk: het boekenvak is met vertrouwen het jaar 2017 ingestapt. Saskia Noort kon wel aanwezig zijn om haar certificaat voor 142.724 verkochte exemplaren in ontvangst te nemen. De bestverkochte auteur van 2016, Astrid Holleeder, kon wegens familieomstandigheden helaas niet aanwezig zijn, maar de de stemming was overwegend positief. Wie het innovatie-symposion van de KVB bijwoonde, kon regelmatig vaststellen dat vernieuwen inmiddels mainstream is. Aardig detail: papier en opgeleukte boekenkasten zijn nog lang niet passé.

Foto's bekijken
14 december 2016 - Proof Party Ivo Victoria bij Overamstel uitgevers, Amsterdam

14 december 2016 - Proof Party Ivo Victoria bij Overamstel uitgevers, Amsterdam

Een nieuwe trend bij boekpromotie? De 'allereerste Nederlandse Proof Party' staat op het conto van Lebowski uitgevers. Ze leggen het graag uitL Het is een feestje ter ere van de de verschijning van het leesexemplaar van Billie & Seb, de nieuwe roman van Ivo Victoria. Het boek ligt pas vanaf 20 januari in de boekwinkel, maar 'de fijnste boekhandelaren, recensenten, bloggers, lezers en collega- auteurs die wij kennen' waren alvast uitgenodigd om wat meer te weten te komen over de nieuwe Victoria. Opdat zij met een lekker boek de kerstdagen tegemoet treden.

In Billie & Seb wordt met enige regelmaat een deuntje gezongen en interviewster Sarah Meuleman vroeg Ivo Victoria of hij het wilde zingen. Dochter Lou was niet de enige die het waardeerde maar wel degene die dit het duidelijkst liet zien.

Foto's bekijken
1 december 2016 - Boekensalon door studenten van de masteropleiding Redacteur/editor

1 december 2016 - Boekensalon door studenten van de masteropleiding Redacteur/editor

De boekensalon van de masterstudenten Redacteur/editor ging over 'culturele diversiteit in het boekenvak’. Panellid Elma Drayer begon met fulmineren tegen het 'gif dat identity politics heet', waarin wel gesteld wordt dat je niet mag schrijven over groepen waartoe je zelf niet behoort. Maar dan had Madame Bovary nooit het daglicht gezien. Anderzijds: het zou prettig zijn als binnen het schrijverscontingent wat meer (etnische) variatie zou zijn. Waarbij wij negeren dat de Javaanse prinses Kartini (1879 - 1904) mogelijk de meestgelezen in-het-Nederlands-schrijvende auteur wereldwijd is. De nieuwe lichting redacteuren leert de edele beginselen van evenementenorganisatie. Boekblad vroeg aan een aantal van de guppen die de uitgeefwereld straks komt verrijken: wat gaat het worden? Literatuur? Fantasy? Kookboeken? Of toch liever Wetenschappelijk?

Foto's bekijken
25 november 2016 - Wagners Inferno, Sassenheim

25 november 2016 - Wagners Inferno, Sassenheim

Willemien Cazzato-Wagner is wat mensen (m/v) regelmatig 'best wel een gekke meid' kunnen noemen. Zo heeft ze heeft een tuktuk aangeschaft om boeken die 's ochtends zijn besteld, 's middags te bezorgen. ('Wij zijn sneller dan Bol'). En ze heeft succes: in de Sassenheimse dorpsboekhandel Wagner worden verbijsterend veel peperdure Rijks. Masters of the Golden Age boeken verkocht. Het nieuwste idee heet 'Wagners Inferno' en is geïnspireerd op Dante Alighieri (en een beetje Dan Brown); Escaperoom Sassenheim is een kamer waarin je je als team kunt laten opsluiten. Je hebt één uur om de deur weer van het slot te krijgen door gezamenlijk verschillende raadsels op te lossen. Willemien Cazzato-Wagner: 'Dit is zó leuk, zó debiel. Dit past echt bij ons.'

Foto's bekijken
10 november 2016 - Uitreiking Kookboek van het Jaar

10 november 2016 - Uitreiking Kookboek van het Jaar

Op 10 november organiseerde Fusina Verloop een ‘what’s cooking’ feestje voor alle kookboekenlovers tijdens de tiende Kookboek van het Jaar-verkiezing in het Grand Theatre Boekhandel te Breda. Verloop, sinds jaar en dag de drijvende kracht achter het event, had daar alle reden toe. Een taartpunt van 7 procent van de totale (boekenomzet) taart wordt inmiddels toegekend aan kookboeken en deze kokende titels verkochten 14,2 procent meer ten opzichte van vorig jaar. Maar er was meer: er werd een vakjury én een publieksprijs uitgereikt, er waren twee awards (meeste duurzame kookboek en de beste vormgever/fotograaf) en er was een eervolle vermelding voor De grote Kleyn (meer dan 1.000 pagina’s, drie jaar werk en het boek weegt ongeveer 3 kilo).

Foto's bekijken
10 november 2016 - Uitreiking ECI Literatuurprijs 2016, Den Haag

10 november 2016 - Uitreiking ECI Literatuurprijs 2016, Den Haag

ECI heeft de brede verspreiding van de letteren hoog in het vaandel staan. Daarom was er naast de vakjury dit jaar ook een lezersjury; 45 Nederlandse en Vlaamse lezers. (Bijna) allemaal blank, maar verder zorgvuldig gevarieerd qua geslacht en leeftijd, en buitengewoon concencieus, uitstekend voorbereid en betrokken. De lezersjury koos, los van maar net als de vakjury, het boek Rivieren uit als beste van de zes.

Het was maar goed dat Nieuwsuur, het tv-programma waarin de winnaar van de ECI Literatuurprijs 2016 bekend werd gemaakt, geen tijd had voor het dankwoord van de winnaar. Martin Michael Driessen ('Ik heb nog nooit een prijs gewonnen') had geen toespraakje voorbereid. Zijn verwachtingen van de avond waren kennelijk wat dat betreft niet hooggespannen. Maar was hij er aanvankelijk helemaal stil van, Driessen groeide snel in zijn rol (een beetje James Bond). De auteur droeg zijn boek op aan Koen van Gulik van de Wereldbibliotheek. Maar het is Uitgeverij Van Oorschot die met Driessen nu een Goldfinger in huis heeft.

 

Foto's bekijken
4 november 2016 - Opening nieuw winkelpand Kramer & van Doorn, Zeist

4 november 2016 - Opening nieuw winkelpand Kramer & van Doorn, Zeist

Er was lang naar uitgekeken - er was sprake van een zekere buzz in Zeist en in boekenkringen ook daarbuiten: de opening van 'boekhandel 3.0' van Kramer & van Doorn aan de Slotlaan 221. Eén week (inclusief weekend) had de verhuizing geduurd en de medewerkers waren naar horen zeggen duidelijk te onderscheiden van de gasten door de vanwege slaapgebrek erg kleine oogjes. Maar ze waren er klaar voor. In boekhandel 3.0 is het plafond frisgroen gespoten. En zet men desgewenst voor de klanten koffie, maar de core business is boeken, boeken en boeken - met hier en daar een comfortabele Chesterfield. Het is maar goed dat er geen eten wordt geserveerd, want je zou nooit meer naar huis gaan. 

Foto's bekijken
3 november 2016 - YA-auteur Krystal Sutherland in Amsterdam

3 november 2016 - YA-auteur Krystal Sutherland in Amsterdam

Krystal Sutherlands debuut 'Our Chemical Hearts' maakte een droomstart: het is nu al uitgegeven in 22 landen en er zijn al plannen voor de verfilming. Acquirerend redacteur Eefje Buenen veroverde de rechten voor Uitgeverij Leopold. De Nederlandse uitgave 'Sterrenstof' is gelijktijdig uitgegeven met het Engels origineel. Krystal Sutherland kwam naar Nederland en de uitgeverij nodigde YA-boekenbloggers en andere smaakmakende YA-sleutelfiguren uit voor een ontmoeting. Ook Boekblad was erbij. We vielen natuurlijk allemaal als een blok voor Krystal. Had zij nog een advies voor aspirerende auteurs? Ja: 'De meeste mensen zeggen dat je veel moet lezen en veel moet schrijven. Dat is waar. Maar ik zeg: maak af waar je aan begint. Iedereen kan beginnen. Endings are the hardest part.'

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...