13 april 2017 - Lancering de Schrijverscentrale, Amsterdam 27

17 april 2017: 13 april 2017 - Lancering de Schrijverscentrale, Amsterdam

Nieuwe lente, nieuw geluid. Vorig jaar zag het er nog somber uit voor de Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS). De Raad voor Cultuur had negatief geadviseerd over de subsidie-aanvraag omdat SSS te analoog te werk ging (lees: ouderwetse website) en zich bij haar literatuur- en leesbevorderende activiteiten niets aantrok van een structurerende meten-is-weten principe op wetenschappelijke grondslag. SSS onderging onder leiding van directeur Anne Zeegers een metamorfose en herrees als een fenix. Op de presentatie in het Amserdamse Vondel CS vertelde Zeegers dat de Stichting blijft doen wat zij al deed, maar méér. Er is een vernieuwde website en het werk wordt tegenwoordig geflankeerd door wetenschappelijk onderzoek. Ook de naam veranderde: SSS heet voortaan De Schrijverscentrale. Nog net niet Tinder voor zij die naar auteurs zoeken, maar ergens toch wel een beetje. De liefde voor auteurs en hun werk kan niet genoeg gepromoot worden
Door Hannie van Herk

Poëziebus in Leeuwarden 28

Poëziebus in Leeuwarden

De Poëziebus is voor het derde jaar op pad! Met een verse selectie Nederlandstalige podiumdichters reist de bus door Nederland en Vlaanderen. Boekblad was erbij in toen de bus Leeuwarden aandeed. In de voormalige strafgevangenis de Blokhuispoort was het rustig - het was tenslotte óók de middag van de finale van de EK vrouwenvoetbal. Het maakte de stemming tijdens de workshops er niet minder levendig om. Dichters houden van taal en expressieve T-shirts. En voor het eerst in de historie van Boekblad was erbij, kreeg de fotograaf een spontaan & ter plekke gemaakt gedicht cadeau van Rellie Telg:
Voor de cameravrouw.
Speurend door verschillende landschappen, gewapend met haar apparaat dat alle momenten bewaard, mits zij de kunst van timing beheerst.
Zelf vindt zij al het andere belangrijker dan haar zijn.
Beeld na beeld verzamelt zij elke stap van de wereld om zich heen.

Foto's bekijken
27 juli 2017 - Openingsborrel Thinium Audioproducties, Weesp

27 juli 2017 - Openingsborrel Thinium Audioproducties, Weesp

Thinium Audioboekproducties werd eind 2015 opgericht door Stefan van Duyn en Anouk Boelsma toen zij (min of meer noodgedwongen) voor zichzelf begonnen. Het was een bescheiden begin, met kantoor aan ­huis en geluidsopnamen in een per dagdeel gehuurde externe geluidsstudio. Maar Thinium (Latijn voor Duyn) ging als een speer: de etage met gedeelde faciliteiten in een bedrijvencomplex in Weesp bleek slechts een tussenstop. Nu zit het audioboekenproductiebedrijf in een eigen ruimte met drie geluidsstudio's en de mogelijkheid van verschillende niveaus van ondersteuning van de voorlezers. Want een stemacteur heeft minder coaching nodig dan een gelegenheids-voorlezende BN'er. En nu kan er productie gedraaid worden – technisch zo gebruiksvriendelijk als mogelijk en met maniakale aandacht voor kwaliteit. In de – eigen! – kantine staat een Pac-Man-speelkast voor ontspanning in de pauzes. Zonder luide toeters en bellen overigens. De opnameruimtes zelf hebben dikke wanden. Maar een flipperkast zou net iets teveel herrie maken.

Foto's bekijken
Auteursborrel uitgeverijen Kok, Omniboek en Boekencentrum

Auteursborrel uitgeverijen Kok, Omniboek en Boekencentrum

Het huis van VBK heeft vele woningen. De christelijk georienteerde uitgeverij Kok (v/h Kampen), met Omniboek, Callenbach, Zomer & Keuning, zat er al. Boekencentrum (v/h te Zoetermeer) heeft zich nu gevoegd bij VBK aan het Herculesplein in Utrecht. De overname door VBK was logisch, vertelt uitgeefdirecteur Nico de Waal. Steeds minder boekhandels hebben theologie als speerpunt. En Bol.com is onmisbaar geworden voor gespecialiseerde uitgevers, nu de evangelische boekhandel magere jaren doormaakt. De grote VBK backoffice regelt praktische zaken efficiënter en goedkoper terwijl 'inhoud en kleur' van de uitgaven zaak van de uitgeverijen zelf blijven. Het is tijd voor nieuwe wegen, met veel aandacht voor social media en de netwerken van de auteurs zelf. Alle reden dus om die auteurs uit te nodigen op de nieuwe locatie.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Feest uitgeverij De Fontein, Utrecht

Feest uitgeverij De Fontein, Utrecht

Uitgeverij De Fontein viert één keer in de twee jaar een zomerfeest. En dat is dan meteen zo leuk dat het voelt alsof je er vorig jaar ook bij was. Maar nee - dat was toch echt 2015. De locatie is wel dezelfde: het Muntgebouw in Utrecht. Een avond die in de stromende regen begon en eindigt in een sloep tijdens een vriendelijke zonsondergang bij een heldere hemel. De zomer is nu echt begonnen.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Midzomerkinderboekenborrel, Amsterdam

Midzomerkinderboekenborrel, Amsterdam

Tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel werden zeven kinderboeken met een Zilveren Griffel, twee met Zilveren Penselen en twee met Zilveren Paletten bekroond. Bovendien waren er elf eervolle vermeldingen, de Vlag en Wimpels. Vooral auteurs van Querido Kinderboeken en Leopold waren ruim vertegenwoordigd in de prijzenregen. Met de zilveren prijzen zijn ook de shortlists voor de Gouden Griffel en de Gouden Penseel bekend. Genoeg te lezen dus deze zomer. De winnaar van de Gouden Griffel en de Gouden Penseel worden in het najaar bekend gemaakt.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
14 juni 2017 - Bosatlas: oud, nieuw & toekomstig

14 juni 2017 - Bosatlas: oud, nieuw & toekomstig

In één opzicht is de Nederlandse Bosatlas net pindakaas: we zijn er allemaal mee opgegroeid. Otto Venema, sinds vier maanden uitgever van de Bosatlas, toont zijn eigen, kapotgelezen exemplaar op het symposium over 140 jaar Bosatlas in de Universiteitsbibliotheek in Utrecht. De Bosatlas werd mede een succes omdat Pieter Roelf Bos relatief weinig informatie op de kaarten plaatste, volgens het motto van Alexander von Humboldt: Nur leer scheinende Karten prägen sich dem Gedächtnisse ein (Alleen kaarten die leeg lijken, prenten zich in het geheugen). 140 jaar later komt er – voorlopig alleen voor scholen – een online digitale versie waarin de gebruiker zelf lagen informatie (on)zichtbaar kan maken. De Universiteit Utrecht stelt de historische Bosatlassen tentoon. En maakte een bijzonder leuke app waarin de kaarten uit de Bos-atlassen 1877-1940 naast elkaar gelegd kunnen worden. Maar voor de nieuwe druk van De Kleine Bosatlas (voor vmbo) mag je nog gewoon naar de boekwinkel. Fotograaf: Hannie van Herk

Foto's bekijken
9 juni 2017 - Elspeet Conferentie 2017

9 juni 2017 - Elspeet Conferentie 2017

Ook dit jaar had de Elspeet Conferentie een propvol programma, met als thema Alles voor de views. De mooie bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds was opnieuw dé locatie. De vijfkanshebbers voor de Boekverkoper van het Jaar-verkiezing werden bekendgemaakt en de drie jonge boekenvakkers die Mee naar de Messe mogen. Sprekers dit jaar waren: Farid Tabarki (founding director van Studio Zeitgeist), Remco Klöters (mediaspecialist en advocaat), Sanne Vliegenthart (BookTuber), Jasper Baggerman (NUV), Tim de Gier (NRC Handelsblad, Dag en Nacht Media) en Arnoud van der Struijk (Blendle). Het Elspeetbestuur kijkt terug op een succesvolle en interessante conferentie. Fotograaf: Lili Burki

Foto's bekijken
8 juni 2017 - Toetsen in het onderwijs - GEU conferentie, Den Haag

8 juni 2017 - Toetsen in het onderwijs - GEU conferentie, Den Haag

Uitgevers, toetsenmakers, controlerende raden en de overheid – allemaal hebben ze met schooltoetsen te maken. Tout toetsend Nederland wisselde in Den Haag van gedachten over methoden, filosofie, ontwikkelingen en trends in toetsen. De Nederlandse Citotoets voor groep 8 is maar het topje van de ijsberg. Maar wat moet je eigenlijk toetsen? En waarom? In Vlaanderen worden de examens door docenten gemaakt en afgenomen, gecontroleerd door de onderwijsinspectie. Er is geen verplicht centraal eindexamen. In Vlaanderen vertrouwt men de leraar, in Nederland de toets. Volgens keynote spreker Roger Standaert hechten Nederlanders teveel waarde aan het meten-is-weten. Niet dat hij tégen meten is, maar de Vlaamse emeritus hoogleraar ziet in toetsen een goede knecht, maar een slechte meester. Op de foto: Stephan de Valk (directeur Groep Educatieve Uitgevers – GEU) dankt workshopleider Rieke Wynia (uitgeverij Deviant).

Foto's bekijken
11 mei - Open huis Singel uitgeverijen, Amsterdam

11 mei - Open huis Singel uitgeverijen, Amsterdam

Het voelde zo'n beetje als het officiële begin van de zomer: Singel Uitgeverijen toonde haar nieuwe behuizing, net buiten de oude Amsterdamse grachtengordel. Het nieuwe thuis heet Weteringschans 259. Het is een oud schoolgebouw met (bijna) overal lekker hoge plafonds, een binnenplaats om te spelen en een prachtig licht trappenhuis. Nog niet alle dozen zijn uitgepakt, maar voorlopig lijkt er voor alle boeken wel een plekje in een boekenkast te zijn. Er staan bureaus in een rij en er zijn geluidsgedempte kamers voor besprekingen of het edele denkwerk. Mooi gebouw, blije medewerkers. Daar moeten prachtige boeken vandaan gaan komen.

Foto's bekijken
8 mei - Uitreiking Libris Literatuurprijs 2017, Amsterdam

8 mei - Uitreiking Libris Literatuurprijs 2017, Amsterdam

Het was een spannende avond, zoals het elk jaar een spannende avond is. En dan moet je als genomineerde nog al die happen door je keel krijgen. Of het eten in het Amstel Hotel de genomineerden beter smaken als ze het ná de uitslag zouden mogen opeten? Maar zo werkt het niet. Toen hij gewonnen had, zei Alfred Birney (De tolk van Java) dat hij morgen zeker naar het strand zou gaan om daar een gat in de lucht te springen. Maar dat hij ontroerend blij was, dat kon je aan hem en iedereen om hem heen zien. Een mooie winnaar voor een geweldig boek dat nu een veel groter publiek gaat krijgen. Volstrekt verdiend.

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...