13 april 2017 - Lancering de Schrijverscentrale, Amsterdam 27

17 april 2017: 13 april 2017 - Lancering de Schrijverscentrale, Amsterdam

Nieuwe lente, nieuw geluid. Vorig jaar zag het er nog somber uit voor de Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS). De Raad voor Cultuur had negatief geadviseerd over de subsidie-aanvraag omdat SSS te analoog te werk ging (lees: ouderwetse website) en zich bij haar literatuur- en leesbevorderende activiteiten niets aantrok van een structurerende meten-is-weten principe op wetenschappelijke grondslag. SSS onderging onder leiding van directeur Anne Zeegers een metamorfose en herrees als een fenix. Op de presentatie in het Amserdamse Vondel CS vertelde Zeegers dat de Stichting blijft doen wat zij al deed, maar méér. Er is een vernieuwde website en het werk wordt tegenwoordig geflankeerd door wetenschappelijk onderzoek. Ook de naam veranderde: SSS heet voortaan De Schrijverscentrale. Nog net niet Tinder voor zij die naar auteurs zoeken, maar ergens toch wel een beetje. De liefde voor auteurs en hun werk kan niet genoeg gepromoot worden
Door Hannie van Herk

23 april 2017 - YALFest NL, Aalsmeer 36

23 april 2017 - YALFest NL, Aalsmeer

Het is inmiddels een begrip, maar voor wie de afgelopen jaren onder een steen heeft doorgebracht: YALFest NL staat voor Young Adult Literature Festival Nederland. Begonnen als samenwerking tussen Best of YA (Unieboek | Het Spectrum) en Blossom Books, waarbij HarperCollins Young Adult, Uitgeverij Q (Singel uitgeverijen) en Young & Awesome (Uitgeverij Leopold) zijn aangehaakt. De ingrediënten: buitenlandse bestsellerauteurs, en veel positieve aandacht voor lifestyle dingen van de doelgroepen. Het resultaat is ontmoetingen met auteurs en een mix van veel plezier, pret (buttons, tijdelijke tattoos, lees-tassen en hebbedingetjes, glamour-verkleedpret en je portret laten maken) en serieus (recenseren, vertalen, debuteren en vormgeven). We kunnen rustig constateren dat YALFest inmiddels zélf jong-volwassen is geworden.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Boekblad Was Erbij: Het Boekenbal der Verleidingen

Boekblad Was Erbij: Het Boekenbal der Verleidingen

Het Boekenbal vond dit jaar in Paradiso (Amsterdam) plaats, en niet in de Stadsschouwburg. Dat weerhield de bezoekers niet om er een goed feestje van te bouwen. De standaardingrediënten waren in ieder geval aanwezig: voldoende drank, opgetogen schrijvers, uitgevers en andere boekenvakkers. De slang, de posters op de toiletten, de dansers en wat al niet meer maakten het tot een waar Boekenbal der Verleidingen. Door Jan Reinier van der Vliet. Mocht uw naam ontbreken bij een foto, mail dan naar redactie@boekblad.nl

Foto's bekijken
15 maart 2017 - Afscheid Gijs Schunselaar bij CPNB

15 maart 2017 - Afscheid Gijs Schunselaar bij CPNB

Iedereen was het erover eens:Gijs Schunselaar, de vers vertrokken adjunct-directeur van het CPNB, is een getalenteerd mens. Slim, een harde werker met een feilloze neus voor etablissementen met goede wijn. De man die overal bloemen bracht. Als marketeer én als mens CPNB's rots in de branding. Heel hartelijk voor auteurs. Meer dan hartelijk zelfs: alles voor de auteurs. Omdat Gijs vastbesloten wegdraaft naar een nieuw utopia, organiseerde de CPNB een Dag Gijs Dag-uitwuifparty, met een knuffel van Eppo. Boekblad was erbij.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
10 maart 2017 - Presentatie verhalenbundel 'Als dit zo doorgaat'

10 maart 2017 - Presentatie verhalenbundel 'Als dit zo doorgaat'

Frank Westerman feliciteert Auke Hulst. 23 Auteurs werkten mee aan de verhalenbundel Als dit zo doorgaat. Thema: wat zou er kunnen gebeuren als mensen als Wilders, Le Pen en (volgens Auke Hulst leugenaar-in-chief) Donald J. Trump het in deze wereld voor het zeggen krijgen. Tussen idee en verschijning van het boek liggen slechts vijf weken. En dat lukte omdat uitgeverij Ambo|Anthos er helemaal voor ging en de auteurs niet alleen meteen hun medewerking toezegden, maar hun verhalen ook nog op tijd inleverden. Redacteur Liesbeth Vries stelde tevreden vast dat het niveau daarvan ook meteen heel hoog was. Lof voor initiatiefnemer Auke Hulst – wiens naam volgens Athenaeum-directeur Maarten Asscher als overtreffende trap naadloost past in het rijtje Hulde – Hulder – Hulst.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
6 maart 2017 - Bruna Boekendag, Amsterdam

6 maart 2017 - Bruna Boekendag, Amsterdam

De eerste editie van de Bruna Boekendag voor ondernemers en medewerkers van Bruna was gericht op boeken en bedoeld om te informeren en inspireren. Dat lukte uitstekend in de Goudfazant (stijl: werkplaats-chique) in Amsterdam-Noord. Dat Bruna's vaak familiezaken zijn, werd geïllustreerd door Petra Beerthuizen, Carolien en Ellen Nijman (Bruna Winterswijk). Petra Beerthuizen is stevig in de zeventig maar werkt al tien jaar bij haar dochter in de zaak. 'Bij het verhaal van Hugo Borst over verpleegtehuizen dacht ik steeds: “Dat gaat over mijn generatie.” Maar ik vind werken heerlijk en het houd me jong. Hoe goed kun je het hebben? Mijn kleindochter is óók mijn collega!' Ellen: 'Mam is geweldig in de winkel. Ze weet ontzettend veel en geeft uitstekende adviezen.' Bijkomend voordeel: niet alleen houdt het werk Petra jong, ook de andere medewerkers blijven zich naast Petra jeugdig voelen.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
23 februari 2017 - Amsterdam University Press 25 jaar

23 februari 2017 - Amsterdam University Press 25 jaar

Een vrolijke boel bij Amsterdam University Press (AUP) in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van de academische uitgeverij én de verschijning van het 50e deel van AUP-boekenreeks Elementaire Deeltjes ('grootse onderwerpen in zakformaat') Het meest recente deel uit de reeks? 'Literatuur'. Het gaat goed met de uitgeverij. De omzet is gestegen, er zijn nieuwe mensen aangetrokken en ook voor 2017 mikt men op groei. Geen verrassing dus dat AUP-redacteur Jaap Wagenaar ook het hoofd koel houdt terwijl hij door rode Rampen is omringd.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
15 februari 2017 - Viering eerste jaar De Nieuwe Juridische Boekhandel, Den Haag

15 februari 2017 - Viering eerste jaar De Nieuwe Juridische Boekhandel, Den Haag

Als u op zoek bent naar een boekwinkel vol rechtsgeleerdheid (en het onwaarschijnlijke geval dat u dat mij zou vragen) Verwijs ik graag naar de Nieuwe Juridische Boekhandel op de eerste verdieping van Boekhandel Douwes in Den Haag. Deze week was de feestelijke viering van het eenjarige bestaan van de DNJB, die – praktisch én leerzaam – werd gevierd op de begane grond van de winkel met de presentatie van deel 5 uit de gerenommeerde Asser-serie over Eigendom en beperkte rechten. Overal wandelden blije juristen, bibliothecarissen en medewerkers/eigenaren/oprichters van de boekhandel. En Boekblad was erbij.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
13 februari 2017 - Literaire middag met Singel Uitgeverijen

13 februari 2017 - Literaire middag met Singel Uitgeverijen

Auteurs in gesprek met boekverkopers is niets nieuws. Maar hebben we hier nu een trend te pakken: het uitgevers midi-event. Niet massaal bij een inspiratiedag of juist intiem één auteur in de zaak, maar mooi daar tussenin: het midi-eventje. Singel Uitgeverijen presenteerde in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam aan een zaaltje select publiek van boekverkopers een palet van haar auteurs, met speeddaten na. Het was onderhoudend én leerzaam. Hadden wij ooit gedacht dat Erik Scherder de Oliver Sachs van Nederdand was, na 'Singing in the brain' weten wij zeker dat de hoogleraar in elk geval de Gene Kelly van de psychoneurologie is.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
19 januari - KVB en CPNB luiden het nieuwe jaar in

19 januari - KVB en CPNB luiden het nieuwe jaar in

KVB en CPNB waren voor een middag neergestreken in het science museum NEMO. De één voor een symposium, de ander voor de nieuwjaarsborrel. En bij beide is duidelijk: het boekenvak is met vertrouwen het jaar 2017 ingestapt. Saskia Noort kon wel aanwezig zijn om haar certificaat voor 142.724 verkochte exemplaren in ontvangst te nemen. De bestverkochte auteur van 2016, Astrid Holleeder, kon wegens familieomstandigheden helaas niet aanwezig zijn, maar de de stemming was overwegend positief. Wie het innovatie-symposium van de KVB bijwoonde, kon regelmatig vaststellen dat vernieuwen inmiddels mainstream is. Aardig detail: papier en opgeleukte boekenkasten zijn nog lang niet passé.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...