10 maart 2017 - Presentatie verhalenbundel 'Als dit zo doorgaat' 22

12 maart 2017: 10 maart 2017 - Presentatie verhalenbundel 'Als dit zo doorgaat'

Frank Westerman feliciteert Auke Hulst. 23 Auteurs werkten mee aan de verhalenbundel Als dit zo doorgaat. Thema: wat zou er kunnen gebeuren als mensen als Wilders, Le Pen en (volgens Auke Hulst leugenaar-in-chief) Donald J. Trump het in deze wereld voor het zeggen krijgen. Tussen idee en verschijning van het boek liggen slechts vijf weken. En dat lukte omdat uitgeverij Ambo|Anthos er helemaal voor ging en de auteurs niet alleen meteen hun medewerking toezegden, maar hun verhalen ook nog op tijd inleverden. Redacteur Liesbeth Vries stelde tevreden vast dat het niveau daarvan ook meteen heel hoog was. Lof voor initiatiefnemer Auke Hulst – wiens naam volgens Athenaeum-directeur Maarten Asscher als overtreffende trap naadloost past in het rijtje Hulde – Hulder – Hulst.
Door Hannie van Herk

22 september 2017 - Afscheid Dick Anbeek en Anja de Groene van De Drvkkery, Middelburg

22 september 2017 - Afscheid Dick Anbeek en Anja de Groene van De Drvkkery, Middelburg

Dick Anbeek en Anja de Groene hebben De Drvkkery verkocht en op een zonnige vrijdag namen ze afscheid van klanten en relaties. Als je er niet zo van houdt om in de schijnwerpers te staan, moet het een hele opgave zijn om een hele avond geprezen te worden voor je visie, je gedrevenheid, jevasthoudendheid, je initiatieven en - mogen wij het zeggen? - wijsheid en gevoel voor humor. Dick Anbeek sloeg zich er met verve doorheen.

Dick Anbeek zat zo'n 50 jaar in het boekenvak. Hij was van 2006 tot 2013 voorzitter van het bestuur van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb); woelige jaren voor het boekenvak.  Hij kreeg nu - als eerste, ooit - de diamanten boekenspeld op zijn rever gespeld. De Drvkkery - geen winkel maar een cultureel instituut in het hart van Middelburg - is overgegaan in kundige nieuwe handen. In bestuurlijk boekenland zal hij zeer gemist worden. En ergens is ook wel weer een fijn gevoel. 

Foto's bekijken
Afscheid Dries van Ingen als algemeen directeur Boom uitgevers Amsterdam

Afscheid Dries van Ingen als algemeen directeur Boom uitgevers Amsterdam

Dries van Ingen, ruim 20 jaar werkzaam als algemeen directeur bij Boom uitgevers Amsterdam en 30 jaar in het boekenvak, zwaait af. Uiteraard met een afscheid in stijl: een druk bezocht symposium in de Rode Hoed. Het werd een leerzame middag over het uitgeversvak, de filosofie van een stoïcijn en hoe van elke dag volledig te genieten (spoiler alert: elke volgende dag is een cadeau). Tijdens de borrel werd er geanimeerd verder gefilosofeerd en bij voor vertrek kregen alle bezoekers het boekje 'Het DNA van Nederland' van Jan Renkema uitgereikt. Uitgegeven door Boom. Wie anders?

Foto's bekijken
20-09-2017 Big Book Bonanza, Muziektheater aan het IJ, Amsterdam

20-09-2017 Big Book Bonanza, Muziektheater aan het IJ, Amsterdam

De Big Book Bonanza streek neer in het Muziektheater aan het IJ in Amsterdam. Van Ditmar Boekenimport organiseerde de middag  om de boeken te presenteren waarop HarperCollings UK en US groots inzetten. Als het publiek een indicatie is van de stand van het boekenvak, dan is de conclusie: we worden jonger en diverser. HarperCollins viert dit jaar haar 200-jarig bestaan en zet op heel veel groots in. Wat is het mooiste? Uit alle boeken die langsraasden nodigde Boekblad Was Erbij een aantal bezoekers uit om een favoriet te kiezen. 

Foto's bekijken
16-09-2017 Poëzie in Nederland. En Utrecht.

16-09-2017 Poëzie in Nederland. En Utrecht.

Poëzie floreert overal, behalve - zegt men -  in boekvorm. Vaker wordt poëzie sociaal of collectief beleefd: op begrafenissen, geboortekaartjes, bruiloften, toiletten, televies, tijdschriften, de krant. En op straat.

Dichter en literatuurwetenschapper Kila van der Starre gaat promoveren op poëzi buiten het boek. En een deelonderzoek van haar proefschrift, uitgegeven door Stichting Lezen, gaat over poëziebeleving in Nederland in cijfers. Daardoor weten we nu dat 96% van de Nederlanderswel eens met poëzie in aanraking komt. En dat meer dan de helft van de volwassen Nederlanders het 'zomaar tegenkomen' van poëzie een 7 of hoger geeft (op een schaal van 1 tot 10). 

Voorafgaande aan de presentatie op de borrel van Het Literatuurhuis Utrecht en als opmaat naar de 35e Nacht van de Poëzie gaf Kila van der Starre een rondwandeling door de Utrechtse binnenstad langs negen gedichten. Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan: Poëzie is overal. 

Foto's bekijken
Presentatie Gruwelijk Grappige Griezelverhalen, Archeon Alphen a/d Rijn

Presentatie Gruwelijk Grappige Griezelverhalen, Archeon Alphen a/d Rijn

Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel zijn 'De Lachende Zaag'. En uit hun pennen vloeiden de Gruwelijk Grappig Griezelverhalen, geïllustreerd door Katrien Holland. Opmerkelijk: de auteurs zitten bij verschillende uitgeverijen (respectievelijk Van Goor/Unieboek | Het Spectrum, Luitingh-Sijthoff en De Fontein). En die werkten eendrachtig samen om de uitgave mogelijk te maken. Met meer budget en meer slagkracht. De presentatie was in Het Archeon in Alphen aan de Rijn. De samenwerking lijkt zowel auteurs als uitgeverijen goed te bevallen. De eerste versie van de GGG is uitgegeven door Luitingh-Sijthoff; een volgend boek zal door een van de andere uitgeverijen worden verzorgd. Historisch detail: de schrijverssociëteit De Lachende Zaag werd opgericht in 1348 ter genezingh door ’t grappighe woort door de oude minstreel Peter van Duterde, nadat hij Abbeke Janssebroer met zijn verhalen had genezen van de pest.
Door Hannie van Herk in opdracht van Unieboek | Het Spectrum

Foto's bekijken
28 augustus 2017 - De Beste Boeken Live, Amsterdam

28 augustus 2017 - De Beste Boeken Live, Amsterdam

Als er ooit een cliché 'waar' genoemd kan worden is het nu wel: de thuisblijvers hebben ongelijk. De Beste Boeken Live is uitgegroeid tot een volwassen en leuk evenement waarin belangrijke grote uitgevers hún speerpunt-auteurs voor het voetlicht brengen voor een publiek van wakkere boekverkopers. Het is leuk, het is leerzaam, het is inspirerend. En aan het eind is óók eindelijk bekend wie de boekverkoper van het seizoen 2017/2018 is geworden: Margreet de Haan van Boekhandel ’t Spui in Vlissingen. 
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Uitmarkt/Boeken aan Zee, Amsterdam

Uitmarkt/Boeken aan Zee, Amsterdam

Met bijna een half miljoen bezoekers is de Uitmarkt in Amsterdam dit jaar weer een succes. Uitgevers en boekverkopers moesten wel een nieuw plekje zoeken: de Uitmarkt verhuisde dit jaar van het Museumplein naar het Oosterdok, de binnenhaven in de buurt van het Centraal Station. Voor de meesten even wennen, maar al gauw voelde de Uitmarkt weer als vanouds. En Boekblad Was Erbij. 
Door Andrea Röell

Foto's bekijken
Kamper Stripspektakel 2017

Kamper Stripspektakel 2017

Het leukste aan het Kamper Stripspektakel – dit jaar alweer voor de 19e keer gehouden – is dat de tekenaar centraal staat. Er zijn stripverhalen, er zijn tentoonstellingen, er is muziek, het decor (de binnenstand van Kampen)is prachtig.  Er is zeker nog ruimte voor uitbreiding. De Openbare Bibliotheek zou een rol moeten spelen bij haar binnenplaats die zó omgetoverd kan worden in een Kinderboekenplein. Maar het mooiste van het Stripspektakel blijven de tekenaars: ze tekenen. Voor je ogen zie je helden ontstaan, met liefde ter plekke getekend.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Poëziebus in Leeuwarden

Poëziebus in Leeuwarden

De Poëziebus is voor het derde jaar op pad! Met een verse selectie Nederlandstalige podiumdichters reist de bus door Nederland en Vlaanderen. Boekblad was erbij in toen de bus Leeuwarden aandeed. In de voormalige strafgevangenis de Blokhuispoort was het rustig - het was tenslotte óók de middag van de finale van de EK vrouwenvoetbal. Het maakte de stemming tijdens de workshops er niet minder levendig om. Dichters houden van taal en expressieve T-shirts. En voor het eerst in de historie van Boekblad was erbij, kreeg de fotograaf een spontaan & ter plekke gemaakt gedicht cadeau van Rellie Telg:
Voor de cameravrouw.
Speurend door verschillende landschappen, gewapend met haar apparaat dat alle momenten bewaard, mits zij de kunst van timing beheerst.
Zelf vindt zij al het andere belangrijker dan haar zijn.
Beeld na beeld verzamelt zij elke stap van de wereld om zich heen.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
27 juli 2017 - Openingsborrel Thinium Audioproducties, Weesp

27 juli 2017 - Openingsborrel Thinium Audioproducties, Weesp

Thinium Audioboekproducties werd eind 2015 opgericht door Stefan van Duyn en Anouk Boelsma toen zij (min of meer noodgedwongen) voor zichzelf begonnen. Het was een bescheiden begin, met kantoor aan ­huis en geluidsopnamen in een per dagdeel gehuurde externe geluidsstudio. Maar Thinium (Latijn voor Duyn) ging als een speer: de etage met gedeelde faciliteiten in een bedrijvencomplex in Weesp bleek slechts een tussenstop. Nu zit het audioboekenproductiebedrijf in een eigen ruimte met drie geluidsstudio's en de mogelijkheid van verschillende niveaus van ondersteuning van de voorlezers. Want een stemacteur heeft minder coaching nodig dan een gelegenheids-voorlezende BN'er. En nu kan er productie gedraaid worden – technisch zo gebruiksvriendelijk als mogelijk en met maniakale aandacht voor kwaliteit. In de – eigen! – kantine staat een Pac-Man-speelkast voor ontspanning in de pauzes. Zonder luide toeters en bellen overigens. De opnameruimtes zelf hebben dikke wanden. Maar een flipperkast zou net iets teveel herrie maken.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...