Warna Oosterbaan wint Sociologische Bril 2021

Bart Janssen | 28 november 2022

De Sociologische Bril 2021, de prijs voor het beste sociologische publieksboek, is toegekend aan Warna Oosterbaan voor Het leven van dingen, zo werd afgelopen vrijdag bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Sociologie.

De jury noemt Het leven van dingen een verrassend en verfrissend boek dat een blinde vlek van de sociologie blootlegt: de wetenschap heeft vooral oog voor mensen en amper voor dingen. 'Terwijl mensen dingen maken en dingen ook juist ons als mensen maken', aldus juryvoorzitter Mark van Ostaijen.

De jury roemt Oosterbaans boek omdat het ogenschijnlijk eenvoudige materie weet te koppelen aan fundamentele sociologische discussies. 'In een aanstekelijke en essayistische stijl, als toegankelijke hommage aan Bruno Latour, neemt Oosterbaan je mee op zijn fascinatie voor dingen, waarom we dingen bewaren, wat het betekent om op te ruimen en schoon te maken en hoe dingen ons verbinden met onszelf en met elkaar.'

Warna Oosterbaan is socioloog en journalist voor onder meer NRC Handelsblad. Het leven van dingen verscheen vorig jaar bij uitgeverij Atlas Contact.

De Sociologische Bril is in het leven geroepen om de publiekssociologie te stimuleren in het Nederlands taalgebied en bestaat uit een kunstwerk en een cheque van 2500 euro. De prijs ging vorig jaar naar Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya. Op de shortlist stonden dit jaar verder Gedeelde angsten van Rudi Laermans, Wie, wat, woke van Walter Weyns, Waar blijft mijn tijd van Tanja van der Lippe en Werk is geen oplossing van Marguerite van den Berg.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden