Menno Schilthuizen wint Jan Wolkersprijs 2018

Geraldine te Gussinklo | 22 oktober 2018

De Jan Wolkers Prijs 2018, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek Darwin in de stad van evolutiebioloog Menno Schilthuizen. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens de live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels (BNNVARA) in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Darwin in de stad, verschenen bij uitgeverij Atlas Contact, beschrijft hoe de natuur zich aanpast aan de stad.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘De jury heeft gekozen voor de verrassing, waarin wijsheid rijkelijk overgoten met feiten wordt opgediend. Die je leert kijken op een andere manier, die je opnieuw versteld doet staan van het wonder van zogenaamd alledaagse natuur, van de flexibiliteit, en dat alles uiterst leesbaar opgeschreven door een verteller die wat te zeggen heeft’.

De jury spreekt van een uitzonderlijk goed jaar voor de natuurboeken, mede te danken aan de Boekenweek 2018, met als thema ‘natuur’. Daardoor werden naast non-fictie ook romans en poëzie ingezonden voor de prijs. ‘Het régende dit jaar natuurboeken. De oogst was groter dan ooit. Wat opviel: natuur in de stad is echt een thema geworden’, aldus de jury.

De andere genomineerden voor de vijfde editie van de Jan Wolkers Prijs waren:
Binnenstebinnen - Jan Paul Schutten en Arie van ’t Riet (Uitgeverij Gottmer)
De Meerkoet - Remco Daalder (Uitgeverij Atlas Contact)
Rotgrond bestaat niet - Gerbrand Bakker (Uitgeverij Cossee)
Wieren - Miek Zwamborn (Uitgeverij van Oorschot)

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden