'Mary' van Anne Eekhout inmiddels aan 10 landen verkocht

Geraldine te Gussinklo | 26 november 2021

Van de historische roman Mary van Anne Eekhout, over Frankenstein-auteur Mary Shelley, waren voor de verschijning in Nederland de vertaalrechten al aan tien internationale uitgevers verkocht: Pushkin Press (Verenigd Koninkrijk), HarperCollins (Verenigde Staten), Gallimard (Frankrijk), Neri Pozza (Italië), btb-Verlag (Duitsland), Libri (Hongarije), Fraktura (Kroatië), Gutkind (Denemarken), Kustantamo S&S (Finland) en Colibri (Bulgarije). In veel landen werd het van de markt gehaald door een hoog bod of geveild.

‘Het komt zelden voor dat er voor publicatie internationaal zoveel belangstelling is voor een Nederlandse roman', aldus senior rechtenmanager van De Bezige Bij, Marijke Nagtegaal, in een persbericht. ‘Het feit dat juist de Engelse kwaliteitsuitgeverij Pushkin Press als eerste de rechten kocht van een roman over Mary Shelley, zorgde ervoor dat ook andere gerenommeerde uitgevers als het Franse Gallimard en het Amerikaanse HarperCollins direct ook geïnteresseerd raakten. Ik verwacht dat er nog meer landen zullen volgen, zeker als de eerste vertalingen verschijnen.’

Afgelopen week is de Nederlandse versie verschenen. De Duitse vertaling verschijnt in de herfst van volgend jaar, in 2023 volgt de Engelse vertaling.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden