Ex-man wil boek over huiselijk geweld verbieden

Stip | 14 maart 2019

Foto: Anita Wix op haar boekomslag 
De ex-man van schrijfster Anita Wix (56) wil dat het boek dat zij schreef over huiselijk geweld uit de handel wordt gehaald. Dat bepleitte hij woensdagochtend in de Almelose rechtbank. Wix presenteerde zondag haar boek #jehebtaltijdeenkeuze (in eigen beheer uitgegeven). Het gaat voor het overgrote deel over de periode dat ze getrouwd was met haar Almelose ex. 'Hij begon mij te mishandelen. Eerst psychisch, daarna lichamelijk', vertelde ze vorige maand aan De Stentor. Dat interview was de eerste keer dat haar ex over het boek hoorde.
Advocate Anke Bovenmars pleitte woensdag namens de ex-man voor verbod op het boek, omdat zijn reputatie geschaad zou worden terwijl bewijs voor de beschuldigingen ontbreekt. 
De schrijfster zegt dat het boek vooral bedoeld is om het thema huiselijk geweld bespreekbaar te maken. 'Bovendien hebben we er alles aan gedaan om mijn ex-partner niet herkenbaar te maken. Zo is zijn naam gefingeerd, en is de beschrijving van zijn uiterlijk anders dan de werkelijkheid.' Volgens advocate Bovenmars is dat niet genoeg. 'Mensen die mijn cliënt of de schrijfster kennen weten precies om wie het gaat.'
Rechter Ger Vermeulen staat nu voor de taak om te beslissen wat zwaarder moet wegen: het recht op vrije meningsuiting voor de schrijfster, of het recht van de ex-man wiens naam en eer door het boek wordt aangetast. Over twee weken volgt de uitspraak.

In februari werd een zelfde soort boek nog verboden door de rechter, die concludeerde dat de auteur met het boek de expliciete bedoeling had om zijn ex-vrouw te beschadigen.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden