Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis: 'Bekentenissen van een postkoloniaal'

14 april 2020

In zijn Rudy Kousbroeklezing, de 10de en laatste in een reeks die als eerbetoon aan Kousbroek vanaf 2011 jaarlijks in De Rode Hoed heeft plaatsgevonden, reflecteert Van Dis op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd en de betekenis die dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons eigen wereldbeeld heeft.

 

65566.Dis-Adriaan-van-c-Carel-Schutte-rechtenvrij-2-website-formaat.jpg

Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en in zijn literaire werk. Die Indische achtergrond scherpte zijn blik op geschiedenis, politiek en literatuur, en zijn nieuwsgierige betrokkenheid voerde hem als schrijvende reiziger naar Azië en Afrika.

Adriaan van Dis  (1946) debuteerde als schrijver in 1983 met de novelle Nathan Sid. Nadien volgde een groot aantal romans, verhalenbundels, novellen, toneelstukken, enkele dichtbundels, alsmede een kinderboek. Bij elkaar leverde dat oeuvre hem zowel een groot lezerspubliek op als diverse literaire prijzen (Gouden Uil, Trouw Publieksprijs, Libris Literatuurprijs, Constantijn Huygensprijs). Zijn boeken werden in meer dan vijftien talen vertaald.

Na de lezing zal de befaamde jazz-zangeres Astrid Seriese met gitarist Erwin van Ligten muziek vertolken die geïnspireerd is door kolonie en migratie.


Meer informatie: 
Datum/tijd: dinsdag 14 april 2020, 20.00 uur 
Locatie: Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Tickets €13 incl. gratis drankje, hier te koop