Read My World Internationaal Literatuur Festival Amsterdam

11 oktober 2018 - 13 oktober 2018

Read My World is een internationaal literatuurfestival dat jaarlijks in de Tolhuistuin te Amsterdam plaatsvindt.  Het concentreert zich op literatuur in al haar verschijningsvormen, uit regio’s in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. Het zijn plekken die we vooral kennen uit krantenkoppen en journaalflitsen. Het festival werpt een nieuwe en actuele blik op deze gebieden, van binnenuit, via de literatuur. Tijdens de zesde editie van het festival op 11, 12 en 13 oktober 2018, staat literatuur uit Turkije centraal.

55279.IMG_20171013_174211_795-676x676.jpg

Turkije is in turmoil. Sinds de mislukte staatsgreep geldt in het land de noodtoestand. De ontwikkelingen in Turkije resoneren voortdurend in Nederland. Vreemd is dat niet, wanneer je bedenkt dat er in Nederland ongeveer een half miljoen mensen wonen met roots in Turkije. In het hedendaagse en van oudsher complexe klimaat in Turkije, speelt kunst een belangrijke rol. Het legt bloot wat mensen en gemeenschappen verbindt, of wat hen juist uit elkaar drijft. Read My World 2018 verhoudt zich op 11, 12 en 13 oktober drie dagen lang tot deze ingewikkelde vraagstukken, met verdiepende maar ook luchtige gesprekken, optredens én ontmoetingen tussen schrijvers en publiek. Een literatuurfestival over meervoudige identiteit, migratie maar ook over de rijke geschiedenis van Turkije.

Ieder jaar werkt Read My World intensief samen met twee buitenlandse curatoren. Onze overtuiging is dat je nooit zo goed ingewijd bent in de lokale situatie als iemand die er daadwerkelijk woont. Deze curatoren krijgen de opdracht een longlist samen te stellen van schrijvers, dichters, spoken word-artiesten, journalisten, toneelschrijvers en singer-songwriters die er wat hen betreft op dat moment in hun eigen regio enorm toe doen. Voor de nieuwe festivaleditie hebben we twee kritische geesten gevonden die ons door het Turkije van nu zullen gidsen: Aylime Aslı Demir uit Ankara en Süreyyya Evren uit Istanbul. Zij hebben dezelfde opdracht gekregen: formuleer welk verhaal je vandaag de dag via de literatuur over Turkije wil vertellen, en zoek naar auteurs die bij dit verhaal passen.

De acht festivalgasten die uit Turkije zullen overkomen zijn: de schrijvers Sema Kaygusuz, Seray Şahiner, Karin Karakaşlı en Murat Uyurkulak, journalist/hoofdredacteur Ali Duran Topuz, de dichters Sevinç Çalhanoğlu & Enis Akin en radiomaker/architect Cem Sorguç. 

De rest van het programa wordt deze zomer bekendgemaakt.

 

Meer informatie: 
Datum: donderdag 11 t/m zaterdag 13 oktober
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Tolhuistuin, IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam
Toegang: kaarten zijn verkrijgbaar via deze link.
Website