Nacht van de Literatuur in Amersfoort

21 september 2019

Dit jaar viert de Amersfoortse Nacht van de Literatuur zijn eerste jubileum. Net als in voorgaande jaren belooft het weer een onvergetelijke avond te worden. Op het programma staan onder meer de gelauwerde auteurs Manon Uphoff en Peter Buwalda, Libris Literatuurprijswinnaar Rob van Essen, toptalenten Bregje Hofstede en Niña Weijers, en de Amersfoortse rapper Diggy Dex. Zij worden geinterviewd en lezen voor op locaties als Bibliotheek Het Eemhuis, de Mannenzaal, de Sint Aegtenkapel, Museum Flehite, Fluor, Het Lokaal, KadECafé, Stadsbrouwerij De Drie Ringen en het Eemcafé.

64624.nachtvandeLiteratuur_logo_klein_RGB.png

In 2015 staken een paar Amersfoortse boekenliefhebbers de koppen bij elkaar en organiseerden de eerste Nacht van de Literatuur in Amersfoort. Het festival werd al snel een begrip onder boekenlezers. Na afloop van de tweede editie schreef het AD: ‘De Nacht van de Literatuur is volwassen geworden. De belangstelling was overweldigend en het gebodene even boeiend als gevarieerd. Dit alles leidt tot de conclusie dat het evenement (…) zich kan meten met de literaire festivals in de grote steden.’ Steeds weer slaagde de organisatie er in schrijvers te boeken die later prijswinnaars bleken, bestsellers schreven of blijk gaven van uitzonderlijk literaire talent. Dit jaar is geen uitzondering: Rob van Essen was luttele weken nadat hij was geboekt de verrassende (en terechte) winnaar van de Libris Literatuurprijs.

De Nacht van de Literatuur trekt ieder jaar een paar duizend boekenliefhebbers en dat zijn zeker niet alleen de hardcore boekenlezers. Door verrassende keuzes te maken, zoals het uitnodigen van Diggy Dex, wiens raps vaak zeer poëtisch zijn, spreekt het festival een breed publiek aan. Scholieren en studenten van de Hogeschool van de Kunsten (writing for performance) maken ook vast onderdeel uit van het programma. En De Nieuwe Erven maakt elk jaar pubquizzers met een liefde voor lezen blij met hun literaire pubquiz.

 

Meer informatie:

www.nachtvandeliteratuur.nl

Facebook.com/033nachtvandeliteratuur