Literaire wandeling: De moeder de schrijver de vrouw in Amsterdam

23 maart 2019 - 31 maart 2019

In de Boekenweek organiseren Boekhandel Scheltema en Booklovers’ Tours een literaire stadswandeling door Amsterdam waarin alléén vrouwelijke auteurs aan de orde komen. Het boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’ vormde daarvoor de inspiratie. 

64001.FW8Wx5Ky.jpg

De twee uur durende wandeltocht voert onder het motto ‘De moeder de schrijver de vrouw’ langs stadslocaties die verbonden zijn met vrouwelijke auteurs van vroeger en nu. Onderweg vertelt literair stadsgids Mechteld Jansen over de rol van het moederschap in hun leven — en in dat van hun personages — en leest ze fragmenten voor.

Het boekenweekthema was een welkome aanleiding om vrouwelijke auteurs extra in het zonnetje te zetten, zegt Mechteld Jansen van Booklovers’ Tours. ‘Uit onderzoek van Corina Koolen blijkt dat literair werk van vrouwen nog altijd minder aandacht en waardering krijgt dan dat van mannen. In deze wandeling laat ik daarom zien hoe rijk de stad Amsterdam aan schrijvende vrouwen is en lees ik fragmenten voor die zich afspelen tegen de achtergrond van de stad.’ 

Hoe staan deze schrijvende vrouwen – en hun personages – tegenover het moederschap? Is het een hindernis bij het schrijven of juist een bron van inspiratie? Sommigen besluiten geen kinderen te krijgen en concentreren zich liever op het ter wereld brengen van boeken. Wat betekent dat voor hun literaire werk? En welke rol spelen moeders eigenlijk in hun boeken? 

In de wandeling is er aandacht voor onder anderen Carry van Bruggen, Maartje Wortel, Anna Enquist, Annie M.G. Schmidt, Nina Polak, Marga Minco, Eva Kelder en vele anderen. Eén ding zal blijken: de moeder de schrijver de vrouw kent vele gezichten.

- Met Nederlandse auteurs van vroeger en nu
- Met voorleesfragmenten
- Deskundige gids
- Max. 16 personen per groep
- 10 % korting op de lunch bij verzamelplek Vascobelo V-bar Scheltema

Meer informatie:
Data: za. 23 maart (11.00); ma. 25 maart (16.30), do. 28 maart (16.30), vrij. 29 maart (16.30) za. 30 maart (11.00) en zo. 31 maart (14.00)
Start- en eindpunt: Vascobelo V-Bar, op de eerste verdieping van Boekhandel Scheltema
Duur: 2,5 uur (ca. 3 km)
Prijs: vanaf € 19,50
Website: www.bookloverstours.nl of https://www.scheltema.nl/evenementen 
Tickets hier verkrijgbaar