Lamoer #3: Esther Gerritsen, Wieteke van Zeil, Yael Vinckx en dj Mark Kneppers

28 maart 2019

LAMOER, de live talkshow over boeken, heeft voor haar Boekenweekeditie de voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs genomineerde Esther Gerritsen kunnen strikken. Gerritsen, een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van nu en auteur van het Boekenweekgeschenk Broer uit 2016, zal op donderdagavond 28 maart in het Patronaat vertellen over wat haar drijft bij het schrijven van haar boeken. Ook op het programma: kunsthistoricus Wieteke van Zeil over de verrassende betekenis van details in bekende vrouwenportretten, en Yaël Vinckx en DJ Mark Kneppers over de meest bizarre avonturen van concertpromotor Willem Venema.

61709.LamoerLOGO.jpg

De muzes van Esther Gerritsen
Esther Gerritsen weet in romans als Dorst en De trooster de worstelende mens haarscherp te raken. Met een gezonde trek in verwondering gaat ze onbevangen op zoek naar de ziel van haar onderwerpen, om die vervolgens in kristalhelder precisieproza bloot te leggen. Maar wat drijft haar, of beter gezegd: wie? In gesprek met Ronald Kerstma vertelt Gerritsen uitgebreid over haar inspiratiebronnen.

Minicollege kunst kijken
Wieteke van Zeil stelt in haar Volkskrant-serie ‘Oog voor detail’ en haar boek Goed kijken begint met negeren scherp op randzaken in je ooghoek. Een weerspiegeling in een soldatenhelm, Mona Lisa’s veel knappere tweelingzus: allemaal essentieel voor een veel groter plaatje dat je kijk op kunst compleet verandert. Bij LAMOER #3 geeft ze een minicollege over de verrassende betekenis van details in bekende vrouwenportretten.

Een onbeschaamde rockgeschiedenis
Volgens Willem is de geautoriseerde biografie van de kleurrijke concertpromotor Willem Venema, die een dikke vinger in de pap had bij Pinkpop, Lowlands en Mojo. Yaël Vinckx vertelt over zijn meest bizarre backstage-avonturen: van David Bowie in Paradiso tot Nirvana in De Doelen. Met muziek van DJ Mark Kneppers, kernlid van het dj-/producertrio Kraak & Smaak.

Over LAMOER
LAMOER is een live talkshow over boeken met schrijvers, wetenschappers, opiniemakers en muzikanten. Een avond met verrassende invalshoeken en onverwachte dwarsverbanden voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld om zich heen, en die tegelijkertijd met vrienden een biertje willen drinken. En dit alles in hét poppodium van Haarlem: het Patronaat. In samenwerking met Boekhandel De Vries Van Stockum, en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Haarlem en de J.C. Ruigrok Stichting.


Meer informatie:
Tijd: donderdag 28 maart 2019, vanaf 19.30 uur
Locatie: Patronaat, Zijlsingel 2, Haarlem
Tickets €10,50 in de voorverkoop, €13,- aan de deur