Grote denkers: Toni Morrison

08 december 2019 - 09 december 2019

Ze was de ongeëvenaarde grande dame van de Amerikaanse literatuur: schrijver Toni Morrison (1931-2019). In haar bekroonde romans zette ze taal volledig naar haar hand en verbeelde op eigen wijze de ervaringen van Afro-Amerikaanse vrouwen. Op zondag 8 december én op maandag 9 december onderzoeken Sylvana Simons en Etchica Voorn in een avond vol taal en muziek de literaire en politieke kracht van Toni Morrison. Artiesten Jeannine Valeriano en Pink Oculus brengen een ode aan haar werk.

65171.unnamed_(6).jpg

Sylvana Simons, fractievoorzitter van Bij1 in de gemeenteraad, vertelt hoe Toni Morrison haar heeft geïnspireerd, en onderzoekt de politieke kracht van haar werk. 
Pink Oculus (Esperanza Denswil) is singer-songwriter, rapper en producer. Ze brengt een muzikale ode aan haar favoriete schrijver. 
Schrijver Etchica Voorn gaat de dialoog aan met Morrison over identiteit.
Spoken word artiest Jeannine Valeriano duikt in het werk van Morrison, en toont geheel in eigen stijl de kracht van Morrisons schrijfkunst.

Dit programma is gemaakt door Merlijn Geurts, programmamaker bij De Balie.

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen die met hun leven en werk onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. De afgelopen twee seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Fatima Mernissi, Audre Lorde, Forough Farrokhzad en Anais Nin.

Vanwege succes gaat Grote Denkers op tour en wordt de avond over Toni Morrison twee avonden achter elkaar uitgevoerd in De Balie (8 december) en TivoliVredenburg (9 december).

Meer informatie en tickets op de websites van De Balie en van TivoliVredenburg