• Rian Visser is de nieuwe Kinderboekenambassadeur
    Rian Visser is de nieuwe Kinderboekenambassadeur

    Rian Visser is de komende twee jaar de Kinderboekenambassadeur van Nederland. Zij werd gisteren tijdens het congres Lezen Centraal officieel benoemd als opvolger van illustrator Martijn van der Linden.

    18 april 2024
  • Odido verspreidt gratis 'telefoonboekje' op basisscholen
    Odido verspreidt gratis 'telefoonboekje' op basisscholen

    Odido verspreidt een boekje in de vorm van een smartphone onder basisscholen. Doel is leerlingen van groep 6 t/m 8 te stimuleren de telefoon weg te leggen en te blijven lezen. Ook wordt de telecomprovider partner van de CPNB.

    17 april 2024
  • Nieuwe blog: 'Papa’s kunnen bijna alles'
    Nieuwe blog: 'Papa’s kunnen bijna alles'

    Eric Herni van The Read Shop Almere-Haven beschrijft hoe zijn winkel plots het decor is geworden van een spelletje verstoppertje waarin hijzelf een sleutelrol vervult.

    15 april 2024
  • CPNB vernieuwt klankbordgroep boekhandels
    CPNB vernieuwt klankbordgroep boekhandels

    De CPNB heeft, in overleg met de KBb, de klankbordgroep van boekhandelaren vernieuwd. Volgens het marketing- en communicatiebureau van het boekenvak kan de organisatie daarmee beter begrijpen wat er zich op de winkelvloer afspeelt.

    10 april 2024
  • Boekenpost 191: Marja Pruis, Verboden boeken en het Rotterdamsch Leeskabinet
    Boekenpost 191: Marja Pruis, Verboden boeken en het Rotterdamsch Leeskabinet

    Op de cover van het nieuwe nummer van ‘Boekenpost’ staat Marja Pruis. Haar roman ‘Huiswerk’ (Nijgh & Van Ditmar) staat centraal in het Leesclubdossier van deze editie van het tijdschrift voor lezers en leesclubs.

    19 april 2024
  • Singel publiceert memoires Inez Weski bij nieuwe imprint
    Singel publiceert memoires Inez Weski bij nieuwe imprint

    Singel Uitgeverijen publiceert vrijdag 'Het geluid van de stilte' van Inez Weski, dat in het diepste geheim is voorbereid. Het verschijnt bij een nieuwe imprint: Lux, voor onderzoeksjournalistiek, (auto)biografieën en memoires.

    17 april 2024
  • Kosmos viert een miljoen verkochte 'Zoete Zusjes'
    Kosmos viert een miljoen verkochte 'Zoete Zusjes'

    Kosmos heeft gisteren de verkoop van het miljoenste exemplaar van 'De Zoete Zusjes' gevierd. Hanneke de Zoete reikte een oorkonde uit aan Dekker vd Vegt (Nijmegen), die – in verhouding tot de omvang – de meeste boeken heeft verkocht.

    16 april 2024
  • Nieuwe eigenaar voor uitgeverij de Meent
    Nieuwe eigenaar voor uitgeverij de Meent

    Het strategisch adviesbureau AethiQs heeft de Meent overgenomen. De Rotterdamse uitgeverij maakt zo 'een krachtige doorstart', aldus uitgever Tijn Boon, met focus op bedrijfskunde, filosofie en gemeenschapsvorming.

    16 april 2024
  • Kobo lanceert eerste e-readers met kleurenscherm
    Kobo lanceert eerste e-readers met kleurenscherm

    Kobo lanceert op de laatste dag van april twee e-readers met kleurenscherm, zo maakte het Canadese bedrijf vandaag bekend. De Clara Colour à 159,99 euro en de Libra Colour à 229,99 euro. Ook Amazon werkt aan een Kindle met kleurenscherm.

    10 april 2024
  • Omzet Storytel in Nederland 23,50 miljoen euro
    Omzet Storytel in Nederland 23,50 miljoen euro

    De omzet van Storytel in Nederland is vorig jaar gestegen van 19,15 miljoen naar 23,50 miljoen euro. Dat is op te maken uit het eind vorige week gepubliceerde jaarverslag van het Zweedse bedrijf.

    2 april 2024
  • Van Duuren Media lanceert 'chatboek'
    Van Duuren Media lanceert 'chatboek'

    Van Duuren Media brengt vandaag het eerste 'chatboek' uit: een papieren boek met chatbot, waar lezers vragen aan kunnen stellen over de inhoud van het boek.

    27 maart 2024
  • E-reader biedt dezelfde leeservaring als papieren boek
    E-reader biedt dezelfde leeservaring als papieren boek

    De e-reader biedt nagenoeg dezelfde hoogwaardige leeservaring als een papieren boek. De e-reader is daarmee een positieve uitzondering. Andere digitale apparaten bieden die leeservaring niet.

    26 maart 2024
  • Drie Vlaamse boekhandels gaan intensiever samenwerken
    Drie Vlaamse boekhandels gaan intensiever samenwerken

    De Vlaamse boekhandels Stad Leest (Antwerpen), Theoria (Kortrijk) en Kinderboekhandel Pardoes (Mechelen) gaan samenwerken. Ook groothandel MedioEurope is bij het partnership betrokken.

    11 april 2024
  • Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027
    Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027

    Nederland en Vlaanderen worden gastland op de Gothenburg Book Fair van 2027. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen tekenden op de Leipziger Buchmesse de overeenkomst, maar de partijen brengen dat pas vandaag naar buiten.

    4 april 2024
  • Copyright sluit filiaal Antwerpen
    Copyright sluit filiaal Antwerpen

    De kunst- en architectuurboekhandel Copyright sluit per 1 juni zijn filiaal in Antwerpen. De winkel in Gent en de online boekhandel blijven wel open.

    28 maart 2024
  • Leipziger Buchmesse geopend
    Leipziger Buchmesse geopend

    In aanwezigheid van de Nederlandse en Vlaamse minister-presidenten is gisterenavond de Leipziger Buchmesse geopend. Ter ere van de Nederlandstalige hoofdgasten, was het podium met tulpen versierd.

    21 maart 2024
  • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
    GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

    Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

    17 januari 2021
  • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
    GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

    Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

    10 januari 2021
  • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
    GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

    Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

    20 december 2020
  • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
    GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

    George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

    13 december 2020
  • Nominaties Nico Scheepmaker Beker bekendgemaakt
    Nominaties Nico Scheepmaker Beker bekendgemaakt

    Vandaag zijn in het radioprogramma Humberto op NPO Radio 1 de vijf nominaties voor de Nico Scheepmaker Beker bekendgemaakt. De jury, onder voorzitterschap van oud-zwemster Femke Heemskerk, nomineerde uit de 44 ingezonden boeken de volgende vijf genomineerden: 1. Leen Sanders, de bokser die levens redde in Auschwitz door Erik Brouwer (Thomas Rap) 2. Het plan door Nando Boers (Ambo|Anthos uitgevers) 3. Focus / Henk Grol door Mark van den Heuvel (uitgeverij Inside) 4. Anoush door Ivo Roodbergen (Thomas Rap) 5. Uit volle borst - Meer dan een eeuw clubliederen door Erik van den Berg (Staantribune Media) De winnaar zal op maandag 6 mei tijdens een besloten lunch voor de genomineerde schrijvers en uitgevers in het Olympisch Stadion bekend worden gemaakt. De Nico Scheepmaker Beker, de prijs voor het beste sportboek van het jaar, werd in 2005 in het leven geroepen. Vorig jaar ging de prijs naar Liverpool van James Worthy.

    19 april 2024
  • Primera Holten overvallen
    Primera Holten overvallen

    Gisteren heeft rond 15.00 uur een overval plaatsgevonden op de Primera aan de Dorpsstraat in Holten. De overvaller, die volgens sommige ooggetuigen een mes bij zich had, vluchtte in de richting van het station, waar hij na een korte klopjacht door de politie opgepakt kon worden. Het is niet bekend of er iets buit is gemaakt. 

    19 april 2024
  • Ruim 11 miljoen extra voor derde ronde versterking bibliotheeknetwerk
    Ruim 11 miljoen extra voor derde ronde versterking bibliotheeknetwerk

    In de gisteren uitgebrachte Voorjaarsnota is nog eens 11,3 miljoen euro extra gereserveerd voor de versterking van lokale bibliotheken in het kader van de tijdelijke regeling specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen (SPUK). Aanvankelijk was voor de regeling 56 miljoen euro beschikbaar, waarmee in twee rondes 287 aanvragen werden gehonoreerd om bijvoorbeeld bibliotheken langer open te laten of een volwaardige bibliotheekvestiging te maken van wat nu een afhaalpunt voor boeken is. Op 14 maart werd door het ministerie van OCW de tweede tranche subsidies toegekend ter waarde van ruim 38 miljoen euro. De Kamer heeft daarna echter opgeroepen extra geld beschikbaar te stellen voor nog meer en betere bibliotheekvestigingen, reden waarom er een derde ronde kwam. Met de extra middelen kunnen alle afgewezen SPUK-aanvragen voor het versterken van lokale bibliotheekorganisaties (63 aanvragen van 44 gemeentes) alsnog worden gehonoreerd. Met ingang van 2026 krijgen gemeenten de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. Om ervoor te zorgen dat gemeenten zich goed kunnen voorbereiden op deze zorgplicht komt er in 2025 en 2026 een overgangsregeling.

    16 april 2024
  • Schat 'Mindf*ck challenges' eindelijk gevonden
    Schat 'Mindf*ck challenges' eindelijk gevonden

    Na ruim vijf maanden is dan toch de 18 karaats 'Gouden Gorilla' gevonden die op te sporen was op basis van aanwijzingen die waren verborgen in Mindf*ck challenges van Victor Mids en Oscar Verpoort. Het in november bij Maven Publishing verschenen boek bood lezers de mogelijkheid om de coördinaten van de verstopplaats te vinden door vier puzzels op te lossen die in het boek verstopt zitten. Toen zich viereneenhalve maand na verschijnen van het boek nog niemand had gemeld als de vinder, besloot de uitgeverij daags voor het Paasweekend het bestaan van de schat ter waarde van 1000 euro bekend te maken. Maven Publishing meldt nu dat 'twee razendsnelle masterminds uit Brabant 'de coördinaten eindelijk hebben weten te achterhalen. De winnaars ontvangen €1.000 en de eretitel van MINDF*CK mastermind.

    16 april 2024
  • Niña Weijers nieuwe juryvoorzitter Europese Literatuurprijs
    Niña Weijers nieuwe juryvoorzitter Europese Literatuurprijs

    Schrijver Niña Weijers is de nieuwe juryvoorzitter van de Europese Literatuurprijs, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde Europese roman. De jury bestaat behalve Weijers uit boekverkoper Astrid Bamberg, schrijver en wetenschapper Ilse Josepha Lazaroms, oud-winnaar en vertaler Karina van Santen en boekverkoper Ronnie Terpstra. Samen selecteren zij de shortlist en winnaar van de Europese Literatuurprijs 2024. De longlist van de prijs wordt samengesteld door boekhandels uit heel Nederland.

    19 april 2024
  • Maxim Februari en Pete Wu twee maanden gasthoofdredacteur Ilfu.com
    Maxim Februari en Pete Wu twee maanden gasthoofdredacteur Ilfu.com

    Schrijvers Pete Wu en Maxim Februari zijn met ingang van april ieder twee maanden gasthoofdredacteur van ilfu.com, het online platform van literatuurfestival ILFU. Tijdens hun hoofdredacteurschap zullen ze zelf stukken bijdragen, en thema’s en auteurs belichten die zij van belang vinden. In april en mei zal journalist en schrijver Pete Wu het digitale platform bestieren. In juni wordt Wu opgevolgd door schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari. Gijs Wilbrink, de vaste hoofdredacteur van ILFU.com, zal zich in deze maanden richten op het schrijven van een nieuwe roman, de opvolger van zijn succesvolle debuut De beesten. Daarna keert hij terug als hoofdredacteur van het platform.

    21 maart 2024
  • Mark Cloostermans vertrekt als directeur bij Houtekiet
    Mark Cloostermans vertrekt als directeur bij Houtekiet

    Mark Cloostermans vertrekt na een jaar alweer als uitgever bij uitgeverij Houtekiet. Cloostermans trad op 2 januari 2023 aan als directeur van Houtekiet. Cloostermans laat op zijn Facebook weten: 'Na aanslepende meningsverschillen over de toekomst van Houtekiet en de manier waarop we omgaan met auteurs, heb ik de uitgeverij moeten verlaten.' Cloostermans was eerder ruim 15 jaar werkzaam als literaire criticus voor De Standaard en andere media. Hij was vanaf 2010 enkele jaren woonachtig in Barcelona, waar hij thrillers schreef en werkzaam was als consultant. Hij is inmiddels aan de slag bij een consultancybedrijf in de regio Antwerpen.

    19 maart 2024
  • Ilke Froyen nieuwe algemeen directeur Cultuurconnect
    Ilke Froyen nieuwe algemeen directeur Cultuurconnect

    Ilke Froyen wordt de nieuwe algemeen directeur van Cultuurconnect, de Vlaamse organisatie die gemeenten ondersteunt bij de digitale uitdagingen van hun cultuurbeleid. Froyen is sinds mei 2015 directeur van het Brusselse internationale literatuurhuis, boekhandel en literatuurfestival Passa Porta. Ze werkt de komende periode volgens een 'fade-in' bij Cultuurconnect en vanaf juni voltijds.

    19 maart 2024