Erfgoed

Erfgoed

14 november 2016

Het in memoriam voor Ko van Leest, in Boekblad en in Het Parool, bracht niet alleen mijn twee ontmoetingen met deze uitzonderlijke boekverkoper in herinnering. Die beide ontmoetingen draaiden overigens om één schrijver: Maurice Gilliams. Op een dag ontving ik bij Donner een handgeschreven briefje van Van Leest.

- leo van de wetering
Vergeten meesterwerken

Vergeten meesterwerken

21 juli 2016

Stel dat Querido, AP en Atlas Contact moed vatten en besluiten in een gezamenlijk project het Verzameld Werk van hun voormalige auteur B. Roest Crollius uit te geven. Romans, verhalen, gedichten. Hij won de Novelleprijs van de gemeente Amsterdam en de Marianne Philipsprijs. Hella Haasse noemde hem een van onze beste schrijvers. Geert van Oorschot, rond 1980 voor hetzelfde project informeel gepolst, achtte ‘de tijd nog niet rijp’. Hij had ‘onlangs contact gehad met de weduwe Roest Crolius’ en ‘samen zijn wij tot die conclusie gekomen’.

- leo van de wetering
Crowdfunding

Crowdfunding

16 juni 2016

Crowdfunding: een toverwoord in onze tijd, waarmee veel nieuws tot stand komt of iets oerouds wordt gered. Iedereen die meent een goed idee te hebben, maar middelen ontbeert, krijgt van iedereen in zijn omgeving het advies: start een crowdfundingsactie.

- leo van de wetering
Wim

Wim

17 mei 2016

Na afloop van zijn laatste optreden bij Donner stapte Wim Brands het podium af om zijn ‘eigen’ boek te signeren, Nederland – een objectief zelfportret in 51 voorwerpen, waarin hij ‘de stroopwafel’ voor zijn rekening had genomen, ‘een kroonjuweel van het calvinisme’, zo citeerde hij bakker Cees Holtkamp. Door het verhaal heen vlecht Wim de aardappelpannenkoekjes van zijn Duitse grootmoeder. Onnavolgbaar in eenvoud en smaak, en ‘intuïtief’ gebakken, zoals ook de beste wafelbakkers te werk gaan.

- leo van de wetering