De dood (slot)

De dood (slot)

11 maart 2015

Ah, u zit meteen rechtop! Heftige titel, toch? En meerduidig: de dood kun je met recht een ‘slot’ noemen, en bovendien is dit de laatste van een reeks columns op deze plaats.

- joost nijsen
Sterrenregen

Sterrenregen

18 februari 2015

De prijs voor eerlijkste uitgever van de maand gaat naar Marc Beerens, van Vantilt. Wilma de Rek vroeg hem voor de Volkskrant: ‘Wat lees je voor de lol?’ Zijn antwoord: ‘Poeh! Ik lees geloof ik niet voor de lol.’ Ook over idealisme is hij nuchter. ‘Ik ben zelf niet zo van het idealisme; daar komen veel te vaak brokken van.’ Hij vervolgt: ‘Uitgeven is het organiseren van andermans creativiteit, heb ik Maarten Asscher ooit horen zeggen.’ Wat een rake duiding van ons dagelijkse werk, het organiseren van andermans creativiteit.

- joost nijsen
Verbouwingen

Verbouwingen

26 januari 2015

Buiten de niet altijd ‘breed’ bezochte vergaderingen van de brancheorganisaties en hun groepen, commissies en geaffilieerde organisaties, wordt door individuele uitgevers en boekverkopers veelvuldig gejammerd over het functioneren van de instituties die onze ‘collectiviteit’ vertegenwoordigen. Nu is bekend dat boeren en boekenvakkers altijd klagen, maar ik heb de indruk dat de afstand tussen bobo’s en praktijk de laatste jaren groter wordt.

- joost nijsen
Onze toekomst

Onze toekomst

17 december 2014

In het Verenigd Koninkrijk blijkt de verkoop van muziek op vinyl (lp’s! jawel!) voor het eerst sinds 1996 weer gegroeid. Met december nog in zicht, werd met 1 miljoen platen een omzet gerealiseerd van 20 miljoen Engelse pond.

- joost nijsen
Boekverkopen

Boekverkopen

26 november 2014

Elke uitgever zou natuurlijk een tijdje in een boekhandel moeten werken. Bij mij is het er nooit van gekomen. Ik geef mijn ogen dus maar goed de kost als ik boekhandels bezoek, en maak er als het even kan een praatje.

- joost nijsen
Totaaluitgeven

Totaaluitgeven

29 oktober 2014

Sinds ik me decennia terug inschreef voor de FMA, aan de Keizersgracht, ben ik de grachtengordel alleen uit geweest om naar huis te fietsen, elders in het centrum. Utrecht, waar enkele Podium-auteurs wonen, vond ik al ver weg. Schiphol ging nèt, en vandaar de wereld in werkte ook.

- joost nijsen