Een taalgids voor de angst

Een taalgids voor de angst

14 oktober 2015

Het NOS Journaal berichtte over de Algemene Beschouwingen. Er werd een stukje van de speech van Geert Wilders getoond, waarin hij, zoals gebruikelijk, verklaarde dat Nederland door de komst van vluchtelingen uit Syrië, zou worden overspoeld met moslims.

- joost baars
Staat het lezen onder druk?

Staat het lezen onder druk?

17 september 2015

Mijn kleine huis staat vol met boeken. Visite zegt soms: ‘Heb je die allemaal gelezen?’ Natuurlijk niet. Sommige boeken lees je meteen na aanschaf. Andere lees je later, veel later soms. Sommige lees je gedeeltelijk. Weer andere lees je nooit.

- joost baars
Kapitalisme volgens het boekje

Kapitalisme volgens het boekje

18 augustus 2015

In 2011 berichtte de lokale Amerikaanse lokale krant The Morning Call over de werkomstandigheden in een Amazon-loods in Lehigh Valley, Pennsylvania. Het stuk ging onder meer over hoe Amazon omgaat met de moordende hitte (45°C) die in de zomermaanden in de loods kan optreden.

- joost baars
Kramp

Kramp

16 juli 2015

‘We kopen altijd alle poëzie in, en het gaat na een tijd ook bijna allemaal weer retour.’ Dat zei een boekverkoopster tegen me in de Melkweg, na afloop van de Elspeet Conferentie. Ik wilde bijna zeggen: bij ons niet hoor. Maar dat is flauw, want ik begrijp het probleem, en ik besef dat ik, als boekverkoper en als mens, een vreemde eend in de bijt ben omdat ik poëzie lees.

- joost baars
Wie ben ik?

Wie ben ik?

15 juni 2015

Sinds enkele maanden krijgen wij mailtjes van Voradius. Voradius is een website waarop klanten kunnen zoeken in de voorraad van winkels in de buurt. Die winkels krijgen dan een mailtje met de vraag of het product op voorraad is. ‘Dagelijks zoeken consumenten in de buurt ongemerkt online naar producten die bij jou in de winkel te koop zijn!’ roept de website.

- joost baars
Chaos

Chaos

18 mei 2015

Er schuifelde een man de winkel binnen. Hij was van een zekere leeftijd. Aan zijn houding en zijn blik was te zien dat hij niet hoorde bij de menigte die op hetzelfde moment óók in de winkel aanwezig was, de menigte die ons kwam feliciteren. Hij kwam naar me toe en zei: ‘Ik vind het jammer dat de chaos uit de winkel is. Ik hoop dat die weer een beetje terugkomt.’ Hij zei het zacht, maar beslist.

- joost baars